Water Park-ul din Craiova a ajuns într-o etapă apropiată emiterii unei noi autorizații de construire, cea de intrare în legalitate. După ce Primăria Craiova a anulat autorizația de construire originală în contextul schimbării legislaţiei privind securitatea la incendiu, dar şi în cel al schimbării unor elemente din Water Park, pentru care nu ar fi fost suficiente dispoziţii de şantier, au urmat expertize făcute de constructor pentru a vedea care este starea lucrărilor. Conform municipalității, acestea s-au încheiat și urmează să fie depusă documentația pentru noua autorizație de construire.
Constructorul de la Water Park a încheiat expertizele făcute, necesare pentru depunerea documentației în vederea obținerii unei noi autorizații de construire. Cel puțin așa au declarat reprezentanți ai municipalității, care au spus că, după obținerea noii autorizații pentru intrare în legalitate, vor fi reluate lucrările.
„La Water Park s-au finalizat expertizele făcute de constructor și se va depune documentația pentru intrarea în legalitate. Urmează, apoi, reluarea și finalizarea lucrărilor și solicitarea recepției”, a declarat viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Cum s-a ajuns aici?
Primăria Craiova a anulat, în luna august, autorizația de construire pentru Water Parkul din Lunca Jiului, spunând că a făcut acest pas pentru a intra în legalitate.
„Autorizaţia a fost anulată pentru a se face intrarea în legalitate a întregului Water Park şi pentru a se putea face recepţia finală”, declara, atunci, Lia Olguţa Vasilescu. Unul dintre pașii necesari pentru intrarea în legalitate este și realizarea acestor expertize.
Reamintim că Water Parkul din Craiova este vizat de o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție, ai căror procurori susțin că aici s-ar fi decontat mai multe lucrări fictive, fiind realizate prejudicii. În acest sens, chiar în urmă cu câteva zile, DNA a trimis în judecată mai multe persoane, dar și entități implicate în dosar. Este vorba despre asociatul majoritar în cadrul SC Polystart Impex SRL, Cristian Dobre, dar și despre administratorul SC Polystart Impex SRL, Luis Guilherme Gomes de Almeida, dirigintele de șantier și reprezentant al SC Project THC SRL, Cezar Răzvan Romanescu, manager tehnic construcții civile din cadrul Primăriei Craiova, Viorel Florescu, arhitectul Tudor Răgălie, inginerul structurist Mariana Sabău, verificatorul tehnic Gheorghe Gavrilă, Marius Florin Romanescu, Irina Liliana Cojocaru, SC Polystart Implex SRL, SC Project THC SRL și SC IDP Proiect SA.
Urmare a acestei conduite infracționale, Primăria Craiova și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au fost prejudiciate cu suma totală de 5.547.055 lei (aprox. 1.232.678 euro), care reprezintă în același timp și un folos patrimonial necuvenit realizat de societatea controlată de inculpat.
Contractul de finanțare, valabil până la 30 aprilie 2017
Conform celui mai recent răspuns al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, din luna octombrie, gradul de implementare a contractului este de 90%, iar suma eligibilă și decontată beneficiarului (până la data de 31 decembrie 2015) a fost de 20.701.828,95 de lei. La Water Park nu va fi totul decontat până la apariția autorizației de intrare în legalitate. Reamintim că valoarea contractului de execuție pentru parcul acvatic este de 65.080.000 de lei fără TVA, și a fost adjudecat de consorțiul de firme Delta ACM – Polystart – UTI. În conformitate cu ultimul act adițional la contractul de finanțare, proiectul al urma să fie finalizat până la data de 30.04.2017.