Ministerul Sănătăţii şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat un acord de servicii de consiliere, în valoare de 1,5 milioane de euro. Acordul are ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova.
„Experţii BEI vor consilia România asupra modului în care serviciile medicale pot fi îmbunătăţite în ţară. Suntem interesaţi să sprijinim realizarea de facilităţi ultramoderne, adică tipul de asistenţă de sănătate pe care cetăţenii UE din secolul XXI o merită”, a declarat luni vicepreşedintele BEI Vazil Hudák.
Acordul a fost semnat, la sediul Guvernului, de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi vicepreşedintele BEI, Vazil Hudak. Experţii BEI sunt cei care se vor ocupa de realizarea studiilor de fezabilitate, de stabilirea documentaţiei şi organizarea licitaţiei.
„Ce facem astăzi este să semnăm un acord cu Banca Europeană de Investiţii prin care România va primi asistenţă gratuită, o consultanţă gratuită. (…) Prin această consultanţă, în a doua parte a anului viitor, Guvernul României, oricare ar fi el, va putea lansa licitaţiile pentru cele trei spitale regionale. Va avea la dispoziţie planuri făcute de experţi internaţionali, experţi cu experienţă relevantă în construcţia de spitale de o asemenea avengură.(…) Structura de departamente şi servicii este în curs de finalizare de către experţii români şi consultanţi străini. Aceasta va ţine cont atât de infrastructura medicală deja existentă cât şi de mobilitatea pacienţilor, mobilitate locală sau regională. (…) Terenurile deja au fost selectate. Două dintre ele sunt deja în proprietatea Ministerului Sănătăţii, iar documentul pe care îl semnăm astăzi este esenţial pentru că pregătirea proiectelor de investiţii este esenţială”, a declarat ministrul Sănătăţii la finalul întâlnirii de la sediul Guvernului.
Potrivit calendarului stabilit deja, licitaţia ar putea fi pornită în a doua jumătate a anului 2017, a declarat Vlad Voiculescu.
„În afară de cele 150 de milioane fonduri europene, pe care îi avem la dispoziţie, vom avea nevoie, estimarea noastră este că numai aceste trei spitale vor costa peste 600 de milioane de euro. Vorbim despre peste 200 de milioane pentru fiecare obiectiv de investiţii. Pe lângă cele 150 de milioane vom avea nevoie de alte 450 de milioane care vor trebui să vină fie de la bugetul de stat, fie din alte surse”, a adăugat Vlad Voiculescu.
Potrivit ministrului, spitalele regionale vor avea până la o mie de paturi fiecare. Cele trei spitale sunt amplasate în mod strategic, pentru a avea o arie de acoperire cât mai mare.
Semnarea acordului de luni vine după ce, în luna mai, comisarul european Corina Creţu declara că cei 150 de milioane de euro aşteaptă încă la Bruxelles, pentru care „nici măcar amplasamentele nu au fost definitivate”.Vicepremierul Vasile Dâncu spunea atunci că întârzierile s-au produs pentru că nu a existat consens pe plan local.