joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Ce se mai întâmplă cu Parcul „Romanescu”?

Gardul de la lacul lebedelor din Parcul „Nicolae Romanescu”, pentru care a fost stagnat proiectul până la primirea unui aviz de la Ministerul Culturii, ar urma să fie montat în perioada viitoare. Actele necesare continuării lucrărilor, care includ şi amenajarea peisagistică a lacului, au fost trimise la semnat la arhitectul proiectului de reabilitare, după care urmează să se înceapă şi această ultimă etapă. În ceea ce priveşte Podul Suspendat din Parcul „Romanescu”, se află în derulare realizarea documentaţiei incipiente, urmând să se scoată la licitaţie, după elaborarea acesteia, proiectarea tehnică şi execuţia.

Lucrările la gardul de la lacul lebedelor din Parcul „Romanescu”, aflat în reabilitare din luna octombrie a anului trecut, nu au demarat încă, deşi avizul de la Ministerul Culturii pentru acesta a fost trimis de la începul lunii. Momentan, actele necesare reînceperii lucrărilor se află la semnat la arhitectul care s-a ocupat de proiect.

Este vorba despre mai multe avize, nu doar despre cel legat de gardul de la lac, ci şi despre peisagistica de la lac. Pentru toate sunt făcute detaliile de execuţie, iar actele sunt trimise la Bucureşti, pentru a fi semnate de arhitectul proiectului. După ce se va trece de acest pas şi vor veni dispoziţiile de şantier, se va putea intra şi pe această ultimă parte a proiectului”, a explicat viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În momentul de faţă, la lacul lebedelor din Parcul „Romanescu” există un gard pus parţial, însă este cel care începuse să fie montat în prima parte a proiectului. Montarea acestuia a fost oprită atunci când o comisie a Ministerului Culturii a venit la Craiova, în aprilie, pentru a vedea dacă lucrările se desfăşoară conform proiectului. Atunci, comisia a spus, după mai multe deliberări, că gardul poate rămâne, pentru că era inclus în proiect, cu condiţia ca reprezentanţii ministerului să se decidă asupra culorii acestuia. Municipalitatea a aşteptat mai bine de cinci luni după acest aviz, care a sosit la începutul lunii noiembrie. Gardul ar urma să aibă culoarea verde.

Podul Suspendat, la faza de ET şi DALI

În paralel, primăria mai pregăteşte şi reabilitarea Podului Suspendat din incinta parcului, construcţie care nu a fost inclusă în proiectul întregului parc. Primăria Craiova a alocat, la finele lunii octombrie, bani pentru expertiza tehnică a acestuia şi pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie.

Suma propusă de municipalitate pentru aceste documentaţii a fost de 16.000 de lei.

Pentru Podul Suspendat, este în derulare procedura pentru expertiza tehnică şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie. După ce se încheie aceasta, urmează să fie scoase la licitaţie proiectarea tehnică şi execuţia”, a precizat Mihail Genoiu. La Podul Suspendat ar urma să se realizeze, printre altele, lucrări de sablare şi de înlocuire a scândurilor.

Proiectul de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu”, unul cu fonduri de la Uniunea Europeană, a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2018, pentru ca banii europeni cheltuiţi până la 31 decembrie 2015 să nu fie pierduţi. Este vorba de finanţarea nerambursabilă primită în cadrul proiectului, în sumă totală de 13.722.877,09 lei (contravaloarea încasată a cererilor de rambursare nr. 1 şi 2).

Valoarea totală a contractului de lucrări pentru această reabilitare este de 47,3 milioane de lei fără TVA, iar de execuţie se ocupă asocierea de firme Mitliv Exim SRL – Civitas Systems SRL şi R&A Partners SRL, cu Mitliv Exim SRL ca lider de asociere. Proiectul se doreşte a fi o refacere a parcului precum îl văzuse, la început, arhitectul Eduard Redont. Acesta a şi câştigat, cu acest proiect, Medalia de Aur la Expoziţia Internaţională de la Paris, din anul 1900.

Politica