O informaţie cum că Guvernul României ar fi modificat prin ordonanţă de urgenţă Masterplanul General de Transport al României, introducând Autostrada Craiova-Piteşti pe lista de priorităţi circulă de ceva vreme în spaţiul public, fiind prezentată chiar şi într-un ziar local. La o căutare destul de atentă şi amănunţită, vom observa că această ordonanţă nu există, lucru confirmat şi de către Ministerul Transporturilor. Reprezentanţii acestuia au transmis, într-un răspuns oficial către Jurnalul Olteniei, faptul că masterplanul nu a fost modificat, el fiind valabil în forma sa originală, prin care a fost aprobat, şi că, prin urmare, Autostrada Craiova-Piteşti se află pe lista lungă de priorităţi.
Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş a modificat prin ordonanţă de urgenţă Masterplanul General de Transport (MPGT) al României şi a introdus pe lista de priorităţi Autostrada Craiova – Piteşti, care va fi realizată cu fonduri UE în perioada 2018-2020, este informaţia cu pricina.
Curios este faptul că, la o căutare mai atentă, această ordonanţă nu există.
În textul publicat nu există un număr al ordonanţei, când ar fi fost aceasta aprobată de către Guvernul României, nu se citează conţinut din aşa-zisa ordonanţă şi această ordonanţă nu apare pe nicio ordine de zi a şedinţelor de guvern.
Ba mai mult, Jurnalul Olteniei s-a adresat şi parlamentarilor care au susţinut faptul că guvernul ar fi aprobat ordonanţa, solicitând numărul acesteia. Nu s-a primit însă niciun răspuns concret, ci doar amânări.
Varianta aprobată şi publicată în Monitorul Oficial al României (…) nu a fost modificată
Jurnalul Olteniei s-a adresat Ministerului Transporturilor, printr-o solicitare în baza legii, prin care a cerut această ordonanţă pentru a o studia. Stupefacţie! Ea nu există. Conform reprezentanţilor ministerului, autostrada este tot pe lista lungă a Masterplanului General de Transport al României, care, nu e de mirare, nu a fost modificat prin nicio ordonanţă de urgenţă.
“Мasterplanul General de Transport al României al României a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern 666/2016 din 14.09.2016 şi este în vigoare de la 04.11.2016. Varianta aprobată şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 778 bis, nu a fost modificată. Proiectul de Autostradă Craiova – Piteşti se află în strategia de implementare a Masterplanului General de Transport al României pe lista lungă, în prima perioadă de implementare (2016-2018). Acest sector are o lungime de 124.30 km şi valoare estimată de 645.47 mil. euro fără TVA”, se arată în răspunsul transmis de către minister.
În Masterplanul General de Transport al României, Autostrada Craiova-Piteşti, promisă de ani întregi oltenilor şi companiilor care îşi desfăşoară activitatea în zonă, este prevăzută pe locul 7, cu o perioadă de implementare până în anul 2020.
Autostrada, tot nelicitată
Deşi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţa, în prima zi de campanie electorală (11 noiembrie), scoaterea la licitaţie a revizuirii studiului de fezabilitate pentru Autostrada Craiova-Piteşti, prin trimiterea documentaţiei la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, nici până acum nu a fost urcată licitaţia în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Asta deşi documentaţia ar fi trebuit să fie analizată de ANAP în maxim zece zile lucrătoare.
„Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţă că în data de 10.11.2016 a demarat achiziţia publică a contractului Revizuire Studiu de Fezabilitate şi Elaborare Proiect Tehnic pentru Autostrada Craiova – Piteşti. În prezent, această documentaţie este în curs de verificare de către ANAP care are ca termen 10 zile lucrătoare conform prevederilor legale”, transmitea Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
De menţionat că nici studiile de fezabilitate pentru variantele de ocolire Slatina şi Balş nu au fost scoase la licitaţie până acum, deşi şi acest lucru a fost anunţat.
Pe această cale, solicităm Guvernului României să publice toate hotărârile şi ordonanţele de urgenţă adoptate pentru a nu exista loc de interpretări şi dezinformări.
Pe de altă parte, vă informăm că Hotărârea de Guvern prin care terenul pe care se va construi spitalul regional din Craiova a fost transferat de la Ministerul Apărării la Ministerul Sănătăţii a fost publicată în Monitorul Oficial, partea I, din 23 noiembrie.