sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Școlile din Dolj, monitorizate de poliţişti

 

Mai multe măsuri menite să asigure climatul de siguranţă civică în zona unităţilor de învăţământ, în anul de învăţământ 2016 – 2017, au fost luate de structurile cu atribuţii în apărarea ordinii şi liniştii publice, care au stabilit responsabilităţile şi intervalul orar de acţiune a patrulelor mixte poliţist – jandarm şi poliţie locală.

Astfel, au fost constituite mai multe patrule în care au acţionat în sistem integrat politişti şi jandarmi precum şi poliţişti locali, după cum au arătat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ)Dolj în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de miercuri.

Au fost constituite, cu caracter permanent, 27 patrule care acţionează pe timpul procesului de învăţământ, zilnic, dintre acestea 24 în municipiul Craiova (6 patrule mixte poliţişti/ jandarmi din cadrul I.J.J Dolj la 10 unităţi de învăţământ, 10 patrule independente jandarmi din cadrul GJMb Craiova la 10 unităţi de învăţământ şi 8 patrule poliţişti locali în zona a 10 unităţi şcolare) şi 3 patrule independente din cadrul I.J.J. Dolj la 6 unităţi şcolare (Calafat = 3, Filiaşi = 1, Segarcea = 2). Au fost repartizate unităţile de învăţământ preuniversitar, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Dolj, stabilind ca din totalul de 594 unităţi şcolare (174 urban, 420 rural), poliţia să preia în vederea menţinerii ordinii publice şi a derulării activităţilor specifice 568 (148 urban şi 420 rural)”, a spus Nicuşor Badea, inspector şef adjunct IPJ Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, a fost reevaluat modul de securizare a unităţilor de învăţământ preuniversitar în vederea dispunerii unor măsuri menite să sporească nivelul de siguranţă al acestora (sisteme de supraveghere video, împrejmuiri, îmbunătăţirea iluminatului).

20% dintre unităţile de învăţământ, fără pază

Din totalul unităţilor de învăţământ care funcţionează în judeţul Dolj, 463 sunt asigurate cu o forma de paza/securitate.

– 7, numai cu pază umană;

– 187, numai cu sisteme de supraveghere video;

– 269, atât cu pază umană cât şi sisteme de supraveghere video;

Un număr de 129 unităţi şcolare nu sunt asigurate cu pază umană sau cu sisteme de supraveghere video, respectiv 21,7%, iar 11 unităţi şcolare nu sunt prevăzute cu gard împrejmuitor. De asemenea, 26 unităţi şcolare sunt amplasate în zone iluminate necorespunzător, iar 17 sunt amplasate în zone izolate”, a mai spus Nicuşor Badea.

Pregătiri pentru iarnă

Tot miercuri, membrii Colegiului Prefectural au votat în unanimitate un proiect de hotărâre privind desfăşurarea activităţilor specifice pentru protejarea sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor în perioada premergătoare şi în timpul sărbătorilor de iarnă.

Având în vedere apropiatele sărbători de iarnă şi necesitatea asigurării măsurilor corespunzătoare pentru protejarea populaţiei la achiziţionarea de produse şi servicii specifice, propun spre aprobare membrilor Colegiului Prefectural proiectul de hotărâre privind desfăşurarea activităţilor specifice pentru protejarea sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor în perioada premergătoare şi în timpul sărbătorilor de iarnă.

Totodată, doresc să vă aduc la cunoştinţă faptul că săptămâna trecută am mers în judeţ pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru sezonul rece. Astfel, la bazele de deszăpezire şi punctele de sprijin au fost verificate stocurile de material antiderapant şi utilajele de intervenţie. Am putut constata că s-au montat parazăpezile acolo unde era nevoie şi a început aprovizionarea cu nisip. În ceea ce priveşte contractele cu firmele care vor face deszăpezirea pe drumurile naţionale şi judeţene, doar la Craiova mai sunt unele probleme, dar vor fi rezolvate în perioada imediat următoare. Guvernul ne-a solicitat să afişăm pe site-ul Instituţiei Prefectului toate contractele pentru deszăpezire şi acestea se găsesc deja la secţiunea „Situaţii de urgenţă”. Probleme sunt la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Primarii au obligaţia săşi asigure deszăpezirea pe raza localităţilor şi unii încă nu au încheiat contracte în acest sens, dar din discuţiile pe care le-am purtat a reieşit că toţi au soluţii şi pe raza localităţilor există utilaje performante. Fiecare primar m-a asigurat că va reuşi săşi rezolve situaţia pe raza localităţii sale. Atenţia noastră pentru această problemă este foarte mare pentru că pe 11 decembrie sunt şi alegerile parlamentare, iar atunci toate drumurile trebuie să fie funcţionale pentru ca toţi cetăţenii săşi poată exprima votul. Sper că nu vor fi probleme, dar avem nevoie şi de sprijinul Centrului Meteorologic pentru a cunoaşte în timp util prognoza meteo, pentru a alerta echipele de intervenţie şi a fi pregătiţi cu toate utilajele necesare ”, a precizat prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.

 

Politica