luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Miros insuportabil, la groapa de gunoi de la Mofleni

 

Groapa de gunoi de la Mofleni a fost subiect de dispută în şedinţa Colegiului Prefectural de miercuri, 23 noiembrie. Un cetăţean revoltat de mirosul insuportabil pe care îl degajă groapa de gunoi a abordat subiectul în cadrul şedinţei. Cetăţeanul s-a arătat deranjat de situaţia în care, de ani de zile, este nevoit să trăiască, susţinând că, indiferent de vreme, mirosul continuă să persiste. Din punctul de vedere al comisarilor Gărzii de Mediu, firma care administrează groapa este responsabilă.

Problema asta există la nivel naţional fiindcă noi suntem o ţară rămasă în urmă pe acest domeniu, practic în ţările dezvoltate industria deşeurilor, dacă putem s-o numim aşa, este foarte avansată. Noi reciclăm un procent de până la 2% din ceea ce înseamnă deşeuri reciclabile. Văd că se încearcă un cadru legislativ care să încurajeze această selectare şi această tratare a deşeurilor, dar totuşi nu putem avea încredere că se va rezolva într-un termen foarte scurt. Dacă ne referim la zona singurului depozit ecologic din judeţul Dolj, este o problemă. Am avut o situaţie de criză în plină vară când deşeurile nu mai erau duse la Mofleni sau dacă erau duse aşteptau autoutilitarele să mergă la descărcare şi operatorul sistase depozitarea din motive tehnice, zicea el, am făcut verificări acolo, am acceptat şi un termen de graţie în care să rezolve problema şi lucrurile să intre în normal, dar vreau să spun că am intervenit pe o speţă în care operatorul îşi permitea la un moment dat, să aducă deşeuri din alte judeţe, iar deşeurile noastre rămâneau la poartă şi am staţionat. El a contestat în instanţă această amendă şi vreau să vă spun că la prima instanţă a şi câştigat. Eu rămân foarte surprins de acest lucru întrucât, noi, Garda de Mediu, am mers exact pe litera legii şi am sancţionat operatorul că nu a respectat actul de reglementare întocmit de Agenţia de Protecţie a Mediului. Nu trebuie să încurajăm astfel de situaţii într-un astfel de domeniu atât de sensibil. Raportat la mirosuri şi la celelalte neajunsuri pe care le reclamă cetăţenii din zonă, să ştiţi că au dreptate. Acest operator a lucrat, pe româneşte, după ureche. Nu ştiu de ce, dar nu s-a lucrat inginereşte. Nu s-a lucrat după proiectul de implementare al depozitului şi în felul acesta sigur că apar aceste neajunsuri, mirosuri greu de suportat, drept pentru care noi monitorizăm foarte atent această activitate”, a spus Gheorghe Călinoiu, comisar şef, Comisariatul judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu.

Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducanu, a spus că problema deşeurilor este atent analizată de instituţiile abilitate şi speră să se ajungă la o soluţie în cel mai scurt timp.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dacă cineva m-ar întreba aş spune că problema deşeurilor e cea mai importantă problemă cu care se confruntă judeţul Dolj, avem întârzieri la masterplanul pentru deşeuri, avem probleme cu operatorul care gestionează groapa de gunoi. Sper ca Primăria Craiova împreună cu Agenţia de Protecţie a Mediului, împreună cu comisarul şef de la Garda de Mediu, să ajungă până la urmă la o situaţie în care, în ceea ce priveşte groapa de gunoi să se cunoască soluţii pe viitor. Am avut întâlniri cu cei de la Garda de Mediu, cu doamna director de la Agenţia de Protecţie a Mediului. E o problemă pe care o are judeţul Dolj la acest moment şi care este greu de rezolvat. Eu nu sunt de specialitate, dar şi eu mi-am pus întrebarea cum s-a ajuns la situaţia în care tot gunoiul din judeţ este adus la Craiova. Nu ştiu cine a fost cu ideea atunci. Din ce mi s-a explicat de specialişti este un program foarte clar care a fost aprobat şi nici măcar acesta nu a fost respectat”, a spus prefectul judeţului Dolj.

 

Politica