Cei doi cetăţeni bulgari, o femeie şi un bărbat, arestaţi preventiv la jumătatea lunii iulie pentru săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, au fost condamnaţi, luni, la Tribunalul Dolj. Cei doi, acuzaţi că au venit să fure bani din bancomate din Craiova, întrucât aveau aparatură de skimming asupra lor şi în camera de hotel, au fost condamnaţi la câte 1 an şi 10 luni de închisoare cu executare şi menţinuţi după gratii. Sentinţa Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Reamintim că, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova au depistat, vineri, 15 iulie a.c., la un hotel din Craiova, doi cetăţeni bulgari, Anton Asenov şi Krasimira Kevreva, ambii în vârstă de 30 de ani, suspectaţi de comiterea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Potrivit comunicatului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în urma percheziţiilor corporale asupra acestora, poliţiştii au identificat şi ridicat 13 carduri bancare şi plasticuri prevăzute cu bandă magnetică, 6 cartele telefonice, un dispozitiv de tip skimming, stick de memorie, dar şi 400 de euro, 400 de leva şi 129 de lei. De asemenea, oamenii legii au făcut o percheziţie şi în camera de hotel unde erau cazaţi cei doi, astfel fiind ridicate în vederea cercetărilor alte 7 dispozitive de tip skimming, 2 laptop-uri, precum şi diferite înscrisuri: „În urma percheziţiilor corporale asupra acestora, poliţiştii au identificat şi ridicat 13 carduri bancare şi plasticuri prevăzute cu bandă magnetică, 6 cartele telefonice, un dispozitiv de tip skimming, stick de memorie, dar şi 400 de euro. De asemenea, poliţiştii au descins şi în camera de hotel unde erau cazaţi cei doi, astfel fiind ridicate în vederea cercetărilor alte 7 dispozitive de tip skimming, 2 laptop-uri, precum şi diferite înscrisuri. Cei în cauză sunt bănuiţi că, la data de 14 iulie a.c., ar fi montat un dispozitiv de skimming la un ATM bancar, din municipiul Craiova”, se arată în comunicatul Poliţiei Române. Cei în cauză sunt suspectaţi că, în cursul zilei de 14 iulie a.c., ar fi montat un dispozitiv de skimming la un ATM bancar, din cartierul craiovean Brazda lui Novac. În baza probatoriului administrat, cei doi au fost reţinuţi, pe 15 iulie pentru săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori. În aceeaşi zi, cei doi bulgari au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, instanţă care a dispus arestarea lor pentru 30 de zile.
Pe 9 august a.c., procurorii craioveni din cadrul DIICOT au cerut prelungirea arestării preventive a celor doi bulgari, iar instanţa a admis propunerea, respingând cererile inculpaţilor de a fi plasaţi sub control judiciar. Dosarul a ieşit din camera preliminară fără ca inculpaţii să facă vreo contestaţie, iar luni, 21 noiembrie a.c., a fost primul termen de judecată. Întrucât cei doi şi-au recunoscut faptele şi au cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, instanţa a pronunţat şi sentinţa. Astfel, atât femeia, cât şi bărbatul, au fost găsiţi vinovaţi de ambele infracţiuni reţinute în sarcina lor şi au fost condamnaţi la câte 1 an şi 10 luni închisoare cu executare, fiind menţinuţi după gratii: „Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Asenov Anton , urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare la care se adaugă sporul obligatoriu de 4 luni închisoare (1/3 dintr-un an închisoare), inculpatul urmând să execute pedeapsa de 1 an şi 10 luni (…) contopeşte pedepsele aplicate inculpatei Kevreva Krasimira , urmând ca aceasta să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare la care se adaugă sporul obligatoriu de 4 luni închisoare (1/3 dintr-un an închisoare), inculpata urmând să execute pedeapsa de 1 an şi 10 luni”, se arată în hotărârea instanţei. Judecătorii craioveni au confiscată toată aparatura bulgarilor şi i-au obligat la câte 3.500 lei cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.