sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Federaţia Sanitas, pichet la Ministerul Sănătăţii

 

Aproximativ 150 de reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas din mai multe judeţe ale ţării au pichetat, marţi, sediul Ministerului Sănătăţii, sindicaliştii urmărind prin această acţiune, păstrarea prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă. Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că acţiunea se va desfăşura în fiecare zi de marţi, timp de trei săptămâni, pe toată durata renegocierii contractului. Astfel, sindicaliştii vor picheta sediul Ministerului Sănătăţii pe 29 noiembrie precum şi în 6 decembrie.

S-au făcut nişte inechităţi, acum că s-a aprobat Legea 20 a domnului Cioloş, au fost mărite salariile numai la o parte a personalului, la medici, infirmieri şşefii de la TESA. S-a făcut o diferenţiere foarte mare între clinic şi neclinic pe care vrem s-o rezolvăm, o diferenţiere foarte mare între asistenţii cu studii superioare şi cei cu postliceală care practic fac aceeaşi muncă şi pe aceasta vrem s-o rezolvăşi pentru asistenţa socială, de asemenea, sporurile care se dau în toată ţara pentru condiţii deosebit de periculoase se calculează la nivelul anului 2009, ceea ce nu este just”, declara pentru Jurnalul Olteniei, în urmă cu aproximativ o lună, Ileana Ionescu, lider de sindicat Federaţia “Sanitas”.

După ce prin greva de avertisment, sindicaliştii nu ajunseseră la niciun acord cu Ministerul Sănătăţii, pe 31 octombrie, aceştia au declanşat greva generală în Sănătate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La scurt timp, însă, Ministerul Sănătăţii a anunţat contestarea în instanţă a grevei Sanitas. Ministerul Muncii atragea atunci atenţia că o grevă se poate declanşa, conform Legii nr.62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii şi după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanşarea conflictului colectiv de muncă şi parcurgerea etapei de conciliere.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis, ulterior, că greva cadrelor medicale din Federaţia Sanitas este ilegală.

Marţi, însă, sindicaliştii au reluat protestele.

„Solicităm renegocierea condiţiilor de muncă, vrem condiţii mai bune de muncă pentru personalul TESA şi de asemenea vrem actualizarea veniturilor. Vrem un plus de 15% care nu înseamnă practic o majorare, ci o actualizare a veniturilor. Vrem să vedem că guvernanţii respectă munca noastră şi ne respectă şi pe noi”, a declarat, pentru Mediafax, o protestatară.

Grevă japoneză în primării

Proteste au avut loc, marţi, în toată ţara. Pe lângă liderii din Sindicatul Sanitas, aproape 200 de angajaţi din patru administraţii locale din Olt au protestat faţă de inechităţile salariale din sistem. Protestatarii, care fac parte din Sindicatul Funcţionarilor Publici, au purtat timp de două ore banderole albe. De asemenea, zeci de poliţişti locali din Slatina, membrii ai Sindicatului Prolex, sunt nemulţumiti de salarii şi au pichetat Guvernul şi partidele politice.

La Primăria Slatina a fost grevă japoneză, iar o parte dintre poliţiştii locali s-au aflat la Bucureşti, alături de colegii din ţară. Pe 29 noiembrie vor ieşi în stradă şi reprezentanţii Sanitas din Olt. Angajaţii din Primăria Slatina, dar şi cei de la primăriile din Coteana, Spineni şi Milcov s-au aflat în grevă japoneză.

 

Politica