Aflat la cea de-a 43-a ediţie, Festivalul Craiova Muzicală este un eveniment artistic cu o îndelungată şi frumoasă tradiţie. Ediţia din acest an a festivalului va fi dedicată muzicii contemporane şi moderne, iar craiovenii vor putea lua parte la concerte simfonice, muzică de cameră, recitaluri instrumentale, jazz, film mut, dar şi demonstraţii ale celor mai noi tehnici instrumentale.
“Este un festival total ieşit din tiparele obişnuite, este un festival dedicat în totalitate muzicii noi, muzicii secolului XX şi începutul secolului XXI. Este un eveniment care se adresează muzicii mai rar cântate, din păcate, pentru că este o muzică foarte valoroasă. Aş vrea să subliniez munca extraordinară care s-a depus pentru realizarea acestui festival, este vorba de numeroase formaţii invitate, oameni din toată lumea invitaţi la acest festival, spun eu, nemaiîntâlnit în România”, a spus Radu Jianu, muzicolog.
În cele două săptămâni de festival, peste 20 de artişti străini din ţări precum Anglia, Italia, Austria, Germania, Serbia, Spania, Suedia, Polonia, Slovenia, Bulgaria, S.U.A. şi Republica Moldova, vor fi prezenţi la Craiova.
“Motivul pentru care sunt implicat în festivalurile de muzică contemporană, este pentru că avem nevoie de muzica contemporană aşa cum există festivalul de teatru, festivalul de film în lume, aşa avem nevoie şi de festivalul de muzică. Având în vedere timpurile pe care le trăim, când societatea este într-o căutare continuă de stabilitate şi nu numai, acest lucru se reflectă şi trebuie să se reflecte şi în muzica contemporană, în afară de valorile familiei şi alte lucruri care ţin de suflet, de spiritual omului, la fel se găsesc şi aceste lucruri care sunt realitatea zilelor noastre”, a spus Jerzi Kornowicz, big transition pentru pian şi orchestră.
Festivalul se adresează nu numai cunoscătorilor, ci tuturor iubitorilor de muzică şi de experienţe noi.
Doina Rotaru “Dacă filmul contemporan şi teatrul contemporan sunt foarte aproape de public, muzica nouă este mai puţin aproape, pentru că avem de-a face cu un limbaj al sunetelor care nu este foarte cunoscut, astăzi, pentru că secolul XX a însemnat un secol de invenţii, de inovaţii extraordinar de bogat. Muzica se adresează direct sufletului indiferent dacă e scrisă astăzi, indiferent dacă a fost scrisă în secolul trecut sau acum trei secole. Este vorba de o poveste pe care fiecare compozitor vrea s-o spună cu sunete”.
Evenimentul va fi inaugurat de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia, avându-l la pupitrul dirijoral pe Tiberiu Soare, un muzician de prestigiu al ţării noastre.
“Mă întorc de fiecare dată cu mare plăcere la pupitrul orchestrei craiovene, o orchestră de tradiţie, care înseamnă foarte mult nu numai pentru comunitatea locală, dar şi pentru tot ceea ce înseamnă zona aceasta de Sud a României. Mă simt privilegiat de fiecare dată când sunt invitat aici”, a spus dirijorul Tiberiu Soare.