marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Arbitrajul Intern şi Internaţional. Alternativă la justiţia în instanţă

Curtea de Arbitraj Dolj, de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, a organizat, miercuri, în colaborare cu Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova conferinţa „Arbitrajul Intern şi Internaţional”.

Evenimentul şi-a propus, aşa cum a afirmat preşedintele Curţii de Arbitraj Dolj, Lucian Săuleanu, să identifice care este scopul şi rolul arbitrajului ca modalitate alternativă viabilă, valabilă de soluţionare a unor litigii.

Vorbim nu numai despre litigii comerciale. Arbitrajul este o modalitate alternativă la justiţia statală care din punctul nostru de vedere de multe ori îşi arată limitele. Evident că ne-am propus să identificăm avantajele şi dezavantajele atât în arbitrajul intern cât şi în cel internaţional. Arbitrajul are o tradiţie îndelungată. Menţionez acest lucru nu numai pentru jurişti, ci şi pentru oamenii de afaceri pentru a crede în noi, în faptul că vom încerca să menţinem această direcţie a Arbitrajului. În ultimii 10-15 ani arbitrajul a suferit o cădere pe care urmărim să o întrerupem. Trebuie să identificăm soluţiile cele mai bune pentru a-l revitaliza. Sunt sigur că noi, cei de aici, care practicăm dreptul, nu de puţine ori ne-am arătat nemulţumirea faţă de modul cum justiţia statală se realizează şi mă refer la timp îndelungat, proceduri greoaie, costuri. Avantajele Arbitrajului vin să aducă un plus de valoare acestei modalităţi alternative. La ora actuală sunt o serie de probleme interesante care pot fi aduse spre soluţionare Arbitrajului şi mă refer la dreptul de proprietate intelectuală, chestiuni legate de legea insolvenţei, orice litigiu patrimonial”, a declarat av.Lucian Săuleanu, preşedinte al Curţii de Arbitraj Dolj şi Decan al Baroului Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lucian Săuleanu a enumerat şi câteva dintre avantajele acestei instituţii: „Avantajele Arbitrajului sunt în primul rând cele ce rezultă din timpul foarte scurt, Codul de Procedură Civilă prevede un termen de cinci luni cu o majorare de maxim două luni cu acordul părţilor, hotărârea este definitivă, confidenţialitate, specializarea arbitrilor, taxele mai scăzute. Aceasta deoarece justiţia statală costă din ce în ce mai mult. Arbitrajul este şi va rămâne o formă viabilă”.

Doar opt dintre judeţele ţării au Curţi de Arbitraj, după cum a afirmat preşedinte Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Gabriel Vlăduţ.

Relansăm Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Dolj. Activitatea se desfăşoară la nivelul regiunii Oltenia pentru un mediu economic care să se desfăşoare într-un climat de expertiză recunoscută, iar Curtea de Arbitraj poate să fie o soluţie în acest sens. Pentru noi, Curtea de Arbitraj, înseamnă o unitate administrativă în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie, destinată judecării litigiilor, dacă partenerii comerciali acceptă această formă în contractele pe care le încheie. Ne uităm cu foarte mare atenţie la o colaborare cu Facultatea de Drept pentru că dorim experţii care mâine vor fi pe piaţă pentru a rezolva cât mai eficient cazurile pe care le au, dar care pot asigura şi consultanţă firmelor. În acelaşi timp, vreau să vă spun că în lista arbitrilor pe care i-am selectat şi aprobat la nivelul Camerei de Comerţ se află şi arbitri cu expertiză şi experienţă internaţională dovedită, pentru că sunt din ce în ce mai multe firme la nivelul judeţului Dolj, dar şi al regiunii Oltenia care au afaceri internaţionale. Pe toţi încercăm să îi apărăm”, a mai declarat Vlăduţ.

Invitat special al conferinţei a fost Michael Martinek, prof. univ. dr. în cadrul

Universităţii din Saarland, Germania. Acesta le-a vorbit celor care au participat la eveniment despre arbitrajul în comerţul internaţional, despre avantajele arbitrajului ca alternativă în soluţionarea litigiilor.

Pentru ca litigiile să fie judecate de către Curtea de Arbitraj Dolj, părţile trebuie să includă în contractele încheiate o clauză compromisorie: „Orice litigiu decurgând din sau în legătură cu acest contract, inclusiv referitor la încheierea, executarea ori desfiinţarea lui, se va soluţiona prin arbitrajul Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, în conformitate cu Regulile de procedură arbitrală ale acestei Curţi. Hotărârea arbitrală este definitivă şi obligatorie”.

Plenul Curţii de Arbitraj Dolj

Colegiul de conducere al Curţii de Arbitraj Dolj  :

Preşedinte  – prof. univ. dr.  Lucian Bernd Săuleanu, avocat

Primvicepreşedinte  – prof. univ. dr.  Edmond Gabriel Olteanu, avocat

Vicepreşedinte  – lect. univ. dr. Sorin Stănciulescu, avocat

Secretar ştiintific  – lect. univ. dr.  Armand Mihail Calotă, avocat

Membri:

Avocat Mihai Dragoş Nicu

Lect. univ. dr. Ion Cătălin Voiculescu, avocat

Lista arbitrilor Curţii de Arbitraj Dolj  :

1. Bercea Lucian, conf., Universitatea din Timişoara, decanul Facultăţii de Drept, avocat, arbitru

2. Calotă Armand, lector univ.dr., Universitatea din Craiova, avocat

3. Celea Gheorghe, fost director ONRC de pe lângă Tribunalul Dolj

4. Cercel Sevastian, prof. univ.dr., Universitatea din Craiova, decan Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative

5. Chelaru Eugen, prof.univ.dr., Universitatea din Piteşti, decanul Facultăţii de Drept

6. Chirtoacă Leonid, cercetător ştiinţific gradul I, Republica Moldova

7. Circa Adrian, lector univ.dr.,Universitatea din Sibiu, directorul Departamentului de Drept Privat, avocat

8. Drăghici Pompil, prof.univ.dr., Universitatea din Craiova, avocat, Decanul Baroului Mehedinţi

9. Furtună Constantin, magistrat, fost Preşedinte al Curţii de Apel Craiova, arbitru, avocat

10. Gherghina Simona-Nely, conf. univ. dr.

11. Ghiţă Daniel, conf.univ.dr., Universitatea din Craiova, avocat, prodecan Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative

12. Ghiţă Oana, conf.univ.dr.,Universitatea din Craiova, avocat

13. Grămăticescu Daniela, avocat, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, asociat senior

14. Martinek Michael, profesor universitar, Universitatea din Saarbrucken, experienţă în arbitraj internaţional (8 dosare internaţionale, 4 dosare germane, 1 dosar elveţian)

15. Mircea Bob, conf.univ.dr., Universitatea Babeş-Bolyai

16. Miulescu Nicoleta, conf. univ. dr., Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative

17. Nicu Mihai Dragoş, avocat

18. Olteanu Edmond Gabriel, prof. univ.dr., Universitatea din Craiova, prodecan Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative

19. Piperea Gheorghe, prof.univ.dr.,Universitatea Bucuresti, avocat

20. Roş Viorel, prof.univ.dr., Universitatea „Nicolae Titulescu”, avocat, arbitru, membru în Colegiul Curţii de Arbitraj de pe lângă CCIR

21. Roşulescu Cosmin, avocat, Baroul Dolj

22. Săuleanu Lucian Bernd, prof.univ.dr.,Universitatea din Craiova, avocat, Decanul Baroului Dolj, arbitru

23. Scurtu Ştefan, prof. univ.dr., Universitatea din Craiova, directorul Departamentului de Drept Privat, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative

24. Spinei Sebastian, lector univ.dr., Universitatea din Sibiu, avocat

25. Stănciulescu Sorin, lect. univ. dr., avocat

26. Stuparu Lavinia Elena, lect.univ.dr., Universitatea din Craiova

27. Troanţă-Rebeleş-Turculeanu Dragoş, lect. univ. dr.,

28. Voiculescu Cătălin, lector univ.dr., Universitatea din Craiova, avocat

29. Zamşa Cristina, lector univ.dr., Universitatea Bucureşti, domeniul de competenţă: drept civil

Lista supraarbitrilor Curţii de Arbitraj:

1. Daniela Marta, notar public, fost judecător ÎCCJ

2. Elena Canţăr, fost judecător ÎCCJ

Membri de onoare:

1. univ. dr. Ion Dogaru, membru corespondent al Academiei Române

2. avocat Mihail Neagoe, Decan al Baroului Dolj 1989 – 2003

Politica