luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

CAMPANIA „PROTEJEAZĂ-ŢI LOCUINŢA ŞI AFACEREA! TRĂIEŞTE ÎN SIGURANŢĂ!”

Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în  parteneriat cu Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate, în colaborare cu Federaţia Serviciilor de Securitate, a iniţiat la nivel naţional  Campania „Protejează-ţi locuinţa şi afacerea! Trăieşte în siguranţă!” destinată prevenirii infracţiunilor de furt din locuinţe şi societăţi comerciale.
Astăzi, în Piața Centrală, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Dolj și polițiștii de proximitate ai Secției 4 Poliție Craiova au lansat la nivel local campania „Protejează-ţi locuinţa şi afacerea! Trăieşte în siguranţă!” prin organizarea unei activități de distribuire a unor pliante.
Campania se înscrie în prioritatea naţională – prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului- şi abordează două categorii de infracţiuni, furturile din locuinţe şi furturile din societăţi comerciale, care au o pondere însemnată în volumul faptelor penale de acest tip şi un impact deosebit în percepţie populaţiei în ceea ce priveşte siguranţa personală.
Conceptul vizează prezentarea utilităţii sistemelor tehnice de protejare a locuinţelor şi sediilor/ punctelor de lucru ale societăţilor comerciale, ca modalităţi eficiente de prevenire a furturilor, dar şi promovarea măsurilor elementare de autoprotecţie.
Recomandări pentru protejarea locuinţei:
DACĂ LOCUIŢI LA BLOC
–            Utilizaţi interfonul în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil.
–            Luaţi măsurile necesare pentru ca la intrările blocului şi pe paliere să fie instalate dispozitive de iluminare automată cu detectarea mişcării.
–            Montaţi un sistem de alarmare în locuinţa dvs.,  care să fie conectat la un dispecerat de monitorizare.
–            Achiziţionaţi pentru uşa de acces în locuinţă o încuietoare care să corespundă standardelor de calitate.
–            Montaţi grilaje la ferestre dacă locuiţi la parter sau la etajul I.
DACĂ LOCUIŢI LA CASĂ PUTEŢI MONTA UN SISTEM DE:
–             supraveghere video în exterior, care să înregistreze şi să vă transmită la distanţă, prin internet orice activitate desfăşurată în curtea casei, inclusiv alarmare gen detecţie de mişcare video prin email;
–            protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dvs.;
–            iluminare cu senzori de mişcare.
  MAI MULT DECÂT UTIL PENTRU LINIŞTEA FAMLIEI DVS. POATE FI:
–            interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;
–            apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală   pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu;
–            prezenţa unui câine;
–            evitarea depozitării  în  curtea casei la vedere a ambalajelor unor obiecte de valoare;
–            când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune;
–            montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţe unui sistem de securitate.
ŞI LUMEA VIRTUALĂ ESTE PARTE DIN VIAŢA NOASTRĂ
–            Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori. Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestati o atenţie sporită la datele personale şi fotografiile pe care le postaţi.
–            Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dvs. celor pe care „i-aţi întîlnit” doar în mediul online.
–            Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă nu faceţi acest lucru public pe internet.
Recomandări pentru protejarea sediului firmei dumneavoastră
–          Instalaţi un sistem de alarmă contra efracţiei care să fie conectat la un dispecerat de monitorizare.
–          Dacă firma dvs. deţine spaţii de depozitare exterioare montaţi un sistem de protecţie perimetrală şi de supraveghere video.
–          Montaţi uşi şi ferestre care să dispună de sisteme de închidere de înaltă siguranţă şi grilaje şi uşi metalice confecţionate din materiale rezistente la acţiuni mecanice şi termice.
–          Nu amplasaţi casele de bani dstinate depozitării monetare în încăperea în care se lucrează cu publicul.
–          Luaţi toate măsurile pentru ca sistemul de alarmă să nu fie „uitat” în stare de nefuncţionare.
Furnizaţi Poliţiei toate datele pe care la deţineţi în legătură cu o eventuală infracţiune. Indiferenţa dvs. nu face decât să îngreuneze prinderea autorilor care, între timp, pot comite şi alte infracţiuni.

Politica