Administratorul unei firme din comuna doljeană Mârșani a ajuns la pușcărie după ce, vineri, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare pentru infracțiuni de corupție. Mai exact, bărbatul a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova pentru fraude cu fonduri europene, prejudiciul creat fiind de aproape 1,5 milioane lei. Dosarul s-a judecat pe fond la Tribunalul Dolj, unde inculpatul a fost condamnat la 6 ani de închisoare, obținând acum reducerea pedepsei la apel.
Reprezentanții IPJ Dolj au anunțat că, sâmbătă, 12 noiembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale in urma activităților specifice desfășurate, l-au depistat pe Dorel Stoica Spahiu, din comuna Șimnicu de Sus, Dolj. Pe numele acestuia magistrații Tribunalului Dolj au emis un mandat de executare a unei pedeapsei cu închisoarea de 3 ani și 6 luni pentru săvârşirea de infracţiuni de corupție. Cel în cauză a fost introdus în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.
Reamintim că bărbatul a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova în august 2013. Stoica – Spahiu Dorel, administrator al unei societăţi din Mârşani, a fost acuzat că a folosit documente false, pentru a obţine fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, “în data de 25 iulie 2008, SC CERIS PROD SRL a depus o cerere de finanţare europeană pentru un proiect intitulat «Construire fabrică de prelucrarea cartofilor, comuna Mârşani, sat Mârşani, judeţul Dolj». La data de 2 decembrie 2008, a fost încheiat un contract cadru pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil, în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), în calitate de autoritate contractantă, şi SC CERIS PROD SRL, în calitate de beneficiar. Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de maxim 14.267.170 lei (echivalentul a 3.960.242 euro), din care Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a angajat să finanţeze echivalentul a 50%, respectiv 7.133.585 lei (1.980.121 euro). Printr-un act adiţional s-a prevăzut că beneficiarul poate opta pentru avans, până la data depunerii primei cereri de plată, şi că autoritatea contractantă poate să acorde un avans care să nu depăşească 20% din valoarea nerambursabilă”. Pe 28 ianuarie 2010, Stoica – Spahiu Dorel a depus, la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, o cerere de plată pentru acordarea avansului, solicitând suma de 1.341.229 lei, aşa cum prevedea actul adiţional. Numai că, pentru a obţine avansul, s-a folosit de documente false.
„La cerere, Stoica – Spahiu Dorel a anexat un document, intitulat «Scrisoare de garanţie bancară de restituire a avansului», care, în realitate, era falsificat. Pe baza acestui document, inculpatul a obţinut un avans în sumă de 1.341.299 lei, din care 80% din bugetul Uniunii Europene, respectiv suma de 1.072.983,20 lei, şi 20% din bugetul de stat, respectiv suma de 268.245,80 lei.Întrucât SC CERIS PROD SRL nu a respectat obligaţiile asumate în contractul de finanţare, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a formulat cererea de executare a scrisorii de garanţie bancară pentru restituirea avansului, cerere care a fost refuzată de unitatea bancară al cărei nume apărea pe scrisoarea de garanţie, aceasta nefiind autentică.” –DNA
Doljeanul a fost acuzat de folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 1.475.351,90 lei, reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile decontate beneficiarului SC CERIS PROD SRL.”- DNA
Pe 21 mai 2015 Tribunalul Dolj l-a condamnat pe bărbat la o pedeapsă de la 6 ani de închisoare cu executare și l-a obligat la plata sumei de 1.475.351,90 lei cu titlu de despăgubiri civile către APDRP, la care se adaugă dobanzi şi penalităţi calculate pană la data plăţii efective. Atât inculpatul, cât și procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au declarat apel, care a fost soluționat vineri, 11 noiembrie a.c., de Curtea de Apel Craiova. Instanța a admis ambele apeluri, Stoica Spahiu alegându-se cu pedeapsa redusă la 3 ani și 6 luni închisoare, tot cu executare:
„Admite apelurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova şi inculpatul Stoica Spahiu Dorel. Desfiinţează hotărârea atacată sub aspectul laturii penale a cauzei. Condamnă inculpatul Stoica Spahiu Dorel la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art 66 al.1 lit a, b şi g NCp ca pedeapsă complementară. În baza art.65 al.1 NCp interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.66 al.1 lit a, b şi g NCp ca pedeapsă accesorie pe durata prevăzută de art.65 al.3 NCp În baza art.274 al.3 NCpp obligă inculpatul Stoica Spahiu Dorel, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC CERIS PROD SRL la plata sumei de 22.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat cu ocazia soluţionării fondului cauzei. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate care nu contravin prezentei hotărâri. Cheltuielile judiciare avansate de stat cu ocazia soluţionării apelurilor declarate de parchet şi inculpat, inclusiv suma de 260 lei reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu, rămân în sarcina statului, conform art.275 al.3 NCpp. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în încheierea de ședință a instanței.