sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Dermatologii olteni se reunesc la Craiova

 În data de 12 noiembrie 2016, la Craiova, va avea loc Conferinţa de toamnă a Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia (ADO), cu tema:

-Patologia mucoasei genitale

-Varia

Policlinica Buna Vestire Craiova

Această manifestare reprezentă un schimb de experiență fructuos între medicii dermatologi din județele Olteniei (Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinți).

Afecțiunile dermatologice reprezintă o patologie complexă, localizată predominant la nivel cutanat. În multe situații însă, manifestările clinice depășesc pielea, fiind implicate mucoasele, articulațiile, dar și alte organe.

Cu ocazia acestei conferințe vor fi actualizate noțiunile de epidemiologie, etiopatogenie și de tratament privind multiplele patologii cu localizare genitală. Infecțiile (virale, bacteriene, micotice, parazitare), dar și dermatozele noninfecțioase cu localizare genitală vor face obiectul unor referate în scopul adoptării unei conduite terapeutice optime.

O atenție deosebită va fi acordată precancerelor și cancerelor genitale, care, prin localizare, sunt de cele mai multe ori diagnosticate tardiv, uneori având evoluție dramatică.

Cancerul vulvar are o incidență de 2,5/ 100000/ an în țările dezvoltate, însă de 2-3 ori mai crescută în țările în curs de dezvoltare. Infecțiile cu HPV(Human Papilloma Virus) cu potențial oncogen reprezintă un important factor de risc, de aceea prin prevenirea acestora, inclusiv prin vaccinare, se poate realiza profilaxia cancerului cu localizare genitală.

Cancerul penian are o incidență variabilă în funcție de zona geografică, de la 1% din totalul neoplaziilor la bărbați în Europa și SUA, la 10-19% în unele țări din Asia ( China, Vietnam, Taiwan), Africa (Ghana, Kenya) sau America de Sud. Riscul dezvoltării acestui cancer crește cu vârsta, atingând un vârf în jurul vârstei de 60-70 ani. Factorii de risc includ obiceiurile sociale și culturale, precum și practicile religioase și cele care țin de igienă. Cancerul penian este rar la bărbații circumciși, mai ales dacă circumcizia a fost practicată la nou-născut, situație în care riscul scade de 3-5 ori.

La secțiunea Varia, vor fi prezentate cazuri clinice deosebite, care au pus probleme de diagnostic și tratament.

Programul științific este foarte bogat, cuprinzând 12 referate și 22 de lucrări (studii și cazuri clinice rare), care sunt publicate în volumul conferinţei (175 pagini).

Conferința este acreditată de Colegiul Medicilor din România.

Prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu,

președinte Asociaţia Dermatologilor din Oltenia

Politica