Muzeul Olteniei Craiova, în colaborare cu Consiliul Județean Dolj, anunță finalizarea și deschiderea către public, la Secția Istorie-Arheologie, a unor noi expoziții grupate sub genericul Oltenia Preistorică – care vin în completarea celor deschise în luna martie a acestui an, cunoscute sub numele Redescoperă Istoria, încheindu-se practic un alt capitol din amplul proiect de modernizare a expozițiilor Secției Istorie-Arheologie din cadrul Muzeului Olteniei, proiect susținut și finanțat de administrația județeană.
Expozițiile, organizate într-un spațiu neconvențional pentru publicul craiovean (subsolul clădirii secției de Istorie-Arheologie), reprezintă un periplu prin preistoria spațiului geografic delimitat de Carpați, Dunăre și Olt, fiind prezentate într-un concept original viaţa comunităților omenești începând din Epoca Paleolitică (cca. 35.000-15.000 a. Chr), de-a lungul Epocii Neolitice (cca.6600-3700 a.Chr.) şi până în Epoca Bronzului (cca. 3700-1200 a.Chr.).
Expoziția, prin tematică şi modul de expunere, îşi propune să provoace la dialog şi interactivitate vizitatorii care vor avea, de acum, posibilitatea să admire craniul de Homo Sapiens ce are o vechime de aprox. 30.000 de ani, una dintre cele mai valoroase piese din colecțiile Muzeului Olteniei, craniu ce a fost descoperit în Peştera Muierii, Baia de Fier, jud. Gorj – peșteră, reprodusă parțial (butaforie) într-unul din spațiile expoziționale. Discursul expozițional continuă în interiorul unei reproduceri de locuință neolitică (butaforie) descoperită la Cârcea (jud. Dolj), acolo unde se găsește una dintre cele mai vechi așezări de acest fel din România. De asemenea, aici, sunt puse în evidență unele dintre cele mai vechi vase ceramice, pictate şi modelate cu mâna, descoperite la Cârcea (jud. Dolj) sau Grădinile (jud. Olt), topoarele de piatră neolitice de la Toceni (jud. Dolj), precum şi mai multe figurine antropomorfe și zoomorfe, fiind prezentată astfel, într-un mod fericit, simbioza dintre sfera materială și spirituală, atât de caracteristică acestor comunități umane.
Perioada de tranziție de la Neolitic la Epoca Bronzului este reprezentată de reconstituirea unui atelier metalurgic (butaforie), deoarece, în această perioadă, oamenii descoperă și încep să folosească metalul – cuprul, dar şi de reconstituirea unei movile funerare – mormânt caracteristic epocii – cu piese specifice care erau depuse alături de defuncți. Prin prezentarea acestei perioade, publicul va înțelege corect fenomenul indo-europenizării continentului nostru, momentul când începe să se contureze identitatea europeană.
Ultima parte a acestei expoziții este dedicată populațiilor care au trăit şi au creat în cadrul așa-zisei culturi Cârna – Gârla Mare, din Epoca Bronzului. Numeroase descoperiri atribuite acestei culturi au fost făcute de-a lungul sectorului oltean al văii Dunării. Având în vedere faptul că această cultură este mai bine cunoscută datorită cimitirelor de incinerație (așa-numitele „câmpuri de urne”), printre cele mai importante numărându-se cele descoperite în județul Dolj, la Cârna, Bistreț și Ghidici, a fost recreat într-un spațiu expozițional special, în mărime naturală, o porțiune a unui astfel de câmp de urne (butaforie), cu morminte ce conţin numeroase vase-ofrande necesare defunctului în „Lumea de Dincolo”. Ceea ce impresionează mai presus de orice este însă ceramica, care prin formele şi motivele decorative atinge în această perioadă a preistoriei, rangul de artă.
Realizată într-o manieră modernă, accesibilă diferitelor categorii de vizitatori, expoziţia Oltenia Preistorică reprezintă o invitaţie adresată publicului pasionat de istorie veche.