sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Modificarea OUG20, la CCR. Sindicalişti: În comisii au votat toţi, acum unii au sărit că nu e corect

Premierul Dacian Cioloş a anunţat marţi că Guvernul va cere un control de constituţionalitate în cazul legii prin care se modifică prevederile OUG 20/2016. Acesta susţine că „nu se poate ca parlamentarii să nu fi ştiut de existenţa Legii responsabilităţii fiscal-bugetare” potrivit căreia cu 6 luni înainte de alegeri parlamentare „nu se mai adoptă acte normative care vizează măriri de salarii”. Sindicaliştii doljeni din sistemul sanitar spun însă că nu este vorba despre creşteri salariale, ci despre egalizări. În plus, aceştia susţin că amendamentele au fost votate în comisii inclusiv de parlamentari PNL, partid care acum o contestă.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, Ordonanţa 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate. PNL contestă legea, iar premierul Cioloş anunţă că va sesiza CCR. Premierul Dacian Cioloş a anunţat, marţi, că Guvernul va cere un control de constituţionalitate în cazul legii prin care se modifică prevederile OUG 20/2016. Acesta susţine, după cum notează Agerpres, că „nu se poate ca parlamentarii să nu fi ştiut de existenţa Legii responsabilităţii fiscal-bugetare” potrivit căreia cu 6 luni înainte de alegeri parlamentare „nu se mai adoptă acte normative care vizează măriri de salarii”.

Liderul sindicatului „Hipocrat”, Ion Cotojman, spune, însă, că în cazul sistemului de sănătate nu este vorba despre creşteri salariale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu este vorba despre creşteri salariale, ci de eliminarea inechităţilor, de egalizare şi am luat ca valoare de referinţă cel mai mare salariu aflat în plată, adică existent. Nu a făcut nimeni creşteri salariale. De exemplu, un doctor din Botoşani avea 5.100 lei. Am dus toate salariile pentru medicul cu aceeaşi treaptă profesională, adică medic primar, ultima gradaţie, le-am dus pe toate acolo. Ori, nici acum prin legea asta care aprobă OUG 20 şi aduce nişte modificări care sunt bune pentru oamenii din sănătate, nu numai medici, ci şi asistenţii medicali şi personalul TESA care este foarte important, medicii şi asistenţii din Direcţiile de Sănătate Publică. Cât despre acordarea sporurilor la nivelul actual al salariului şi aceasta este tot eliminarea unei discriminări. O parte dintre angajaţi primeau sporuri la salariul aflat acum în plată, iar o parte la nivelul din 2009. Nu se poate aşa ceva. În plus, vehiculează nişte cifre pe cheltuieli bugetare de 4 miliarde, de 6 miliarde… Nu este adevărat! Gândiţi-vă că toată ordonanţa de la 1 august a fost o cheltuială de maxim 2 miliarde, iar, acum, ei vin şi spun că modificările aduc o cheltuială de 4 miliarde. Nu există aşa ceva. Acolo au fost banii mai mulţi, nu acum. Se minte populaţia, cifrele nu sunt corecte”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Ion Cotojman, liderul Federaţiei sindicale „Hipocrat”.

Mai mult, Ion Cotojman spune că modificările aprobate în Camera Deputaţilor au fost votate în comisiile de specialitate inclusiv de către parlamentarii PNL care acum contestă legea.

Noi am stopat toate acţiunile pentru a nu fi catalogaţi de o parte sau de alta a eşicherului politic şi, uite, că exact asta s-a întâmplat. Noi aveam toate documentele, toate amendamentele, fuseseră aprobate de toate comisiile în care sunt şi parlamentari PSD şi parlamentari PNL, din toate partidele. Acum, nu ştiu ce joc se face. În comisii au votat în unanimitate toate amendamentele şi când să treacă votul la Camera Deputaţilor au sărit unii că nu e corect şi nu înţeleg de ce”, a mai spus preşedintele Hipocrat.

Reamintim că membrii Federaţiei Hipocrat nu s-au alăturat grevei declanşate la sfârşitul lunii trecute de Sanitas tocmai pentru că se apropia campania electorală.

Pe noi, ca federaţie nu ne interesează  politica, jocuri, noi vrem drepturile, cerem de ani de zile treaba asta”, afirma atunci, pentru Jurnalul Olteniei, Ion Cotojman.

Dacă legea va trece de Curtea Constituţională şi va fi promulgată ar urma să fie aplicată de la 1 decembrie, în sistemul sanitar, iar în învăţământ, de la 1 ianuarie 2017.

 

Politica