sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Problema salarizării trebuie tratată cu aceeași măsură!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ își exprimă dezamăgirea față de atitudinea publică manifestată în ultimele zile de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, de Prim – ministrul României, domnul Dacian Cioloș și de reprezentanții unor partide politice, ca urmare a amendamentelor aprobate de comisiile de muncă și de finanțe ale Camerei Deputaților privind majorarea salariilor personalului din învățământ în medie cu 15%, începând cu data de 1 ianuarie 2017, precum și majorarea salariilor din sectorul sanitar, două domenii vitale unde salariile sunt printre cele mai mici din sectorul bugetar.
Este de neînțeles această atitudine, dacă se are în vedere o realitate de necontestat – salariile personalului didactic din învățământ, mai ales ale celor la început de carieră, cu studii superioare, după ultima „majorare” prevăzută de O.U.G. 20/2016, au ajuns la 1100 lei net! Acesta este salariul net al unui cadru didactic cu studii superioare!
Trebuie amintit că F.S.L.I. s-a opus adoptării O.U.G. 20/2016, organizând un marș de protest în data de 1 iunie a.c. la care au participat aproape 15000 de manifestanți.
Mai mult, nu trebuie uitat că unul dintre angajamentele Guvernului Cioloș, la învestire, a fost acela al elaborării legii cadru de salarizare în sectorul bugetar- proiect de lege care nu este finalizat și supus dezbaterilor cu reprezentanții confederațiilor sindicale nici până la acest moment!
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a susținut, încă de la primele discuții purtate cu ministrul muncii, domnul Dragoș Pîslaru, pe marginea actelor normative în domeniul salarizării, necesitatea acordării unei creșteri medii a salariilor personalului din învățământ, cel mai târziu la data de 1 ianuarie 2017, creștere medie care ar permite eliminarea unora dintre inechitățile existente în prezent în salarizarea personalului din sistemul educațional și de la care să se poată pleca în elaborarea unei noi legi – cadru de salarizare.
În condițiile în care, la nivel guvernamental, nu s-au găsit soluții pentru rezolvarea inechităților de natură salarială existente în sectorul bugetar, în calitatea sa de for legislativ suprem, Parlamentul are îndreptățirea de a adopta legi menite să înlăture disfuncționalitățile din salarizarea bugetarilor.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ apreciază atitudinea constructivă și bunele intenții de care au dat dovadă pe parcusul celor peste șapte ore de dezbateri președinții celor două comisii, domnii Adrian Solomon și Viorel ștefan, punând în discuție amendamentele propuse de sindicatele din educație la O.U.G. NR.20/2016, menite să rezolve unele lacune și inadvertențe din această ordonanță.
Avem speranța că toți parlamentarii din Camera Deputaților, care reprezintă interesele alegătorilor, vor da dovadă că au respect față de salariații celor două domenii strategice de care depinde viitorul României și vor fi prezenți în Plenul Camerei Deputaților pentru a vota pozitiv aceste amendamente.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită public să fie supusă spre aprobare în Camera Deputaților și O.U.G. Nr. 14/2015 prin care s-au triplat salariile înalților demnitari, act normativ care nu a fost contestat de aceștia, așa cum o fac acum când s-a propus această majorare necesară, decentă și sustenabilă.

PREșEDINTE F.S.L.I.,
Simion HANCESCU

Politica