sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Primăria Râmnicului împrumută Călimăneştiul cu 700.000 lei

Consilierii locali din Râmnicu Vâlcea a fost convocaţi, joi, în şedinţă de îndată pentru a aproba acordarea unui ajutor financiar de urgenţă, din bugetul muncipiului, oraşului Călimăneşti.

Proiectul a fost votat de consilierii prezenţi la şedinţă, astfel că oraşul Călimăneşti va primi un împrumut de 700.000 lei pe care îl va achita în 20 de rate egale începând cu ianuarie 2017.

Solicitarea împrumutului a fost făcută de primarul oraşului Călimăneşti, pentru depăşirea situaţiei dificile în care se află bugetul local, respectiv acoperirea golului de casă.
“Acest ajutor financiar de urgenţă vine după ce prin sentinţa civilă nr. 672/PI din 16.09.2014 pronunţată de Tribunalul Timiş – Secţia a ll-a civilă în dosarul nr. 8155/30/2013 a fost admisă acţiunea formulată de reclamanta S.C. CONFORT S.A. prin care ORAŞUL CĂLIMĂNEŞTI a fost obligat la plata sumei de 965.935,67 lei, compusă din 632.542,75 lei cu titlul de împrumut restant din anii 2010-2011, 308.741,52 lei cu titlul de dobândă legală, 2.500 lei cu titlul de cheltuieli de judecată şi 22.151,40 lei cu titlul de cheltuieli de executare. Hotărârea constituie titlu executoriu şi formează obiectul dosarului de executare silită nr. 294/2015 aflat pe rolul biroului executorului judecătoresc Radu Marius.
La data de 23.12.2015, s-a emis Somaţia de plată în dosarul de executare silită nr. 294/2015, iar la data de 11.01.2016, s-a procedat la instituirea popririi asupra conturilor de disponibilităţi ale U.A.T.Oraş Călimăneşti. Prin Sentinţa Civilă nr 712 din 14 octombrie 2016, poprirea înfiinţată de executorul judecătoresc în sarcina terţului poprit Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea – Trezoreria Râmnicu Vâlcea, a fost validată.
Astfel, U.A.T.Oraş Călimăneşti se află într-o situaţie financiară foarte dificilă, deşi suma de sub 1 milion de lei nu pare mare, pentru oraşul Călimăneşti al cărui buget este riguros organizat pentru plata unor angajamente din anii anteriori, pentru investiţiile proprii (limitate) şi pentru asigurarea plăţilor strict obligatorii pentru o administraţie publică locală, fără rezervă bugetară, suma este împovărătoare şi blochează funcţionalitatea instituţiei. De precizat este faptul că deşi au reduse la limită toate cheltuielile curente ale instituţiei, din debitul aflat în procedură de executare silită nu s-a achitat decât suma de, 265.935,67 lei.
Suma necesară achitării obligaţiei aferente acestei popriri, stabilită prin hotărârea judecătorească mai sus menţionată, este atât de mare pentru oraşul Călimăneşti, încât plata acesteia, într-un termen foarte scurt, ne pune în imposibilitatea asigurării cheltuielilor funcţionale, cu consecinţe incalculabile atât pentru populaţia oraşului cât şi pentru autorităţile publice locale.
Sesizând dificultăţile financiare ale U.A.T. Oraş Călimăneşti şi apreciind probabil ca dificilă recuperarea debitului din bugetul local, societatea CONFORT SA, aflată în faliment, prin executorul judecătoresc, a procedat la demararea procedurilor de vânzare prin licitaţie a bunurilor aferente proiectului „Centru de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia”. Aceste bunuri se află în proprietatea oraşului şi au fost realizate printr-un proiect cu co-finanţare europeană, Expertul evaluator a procedat la evaluarea bunului, stabilind o valoare scandalos de mică, iar executorul judecătoresc a publicat anunţul de vânzare pentru data de 7 noiembrie 2016.
Centru de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia, a fost recepţionat şi pus în funcţiune în anul 2012, beneficiarul fiind obligat să asigure sustenabilitatea pentru cinci ani – deci până în septembrie 2017- perioadă în care va trebui menţinută proprietatea publică asupra obiectivului. Vânzarea acestuia, prin executare, reprezintă riscul major de neîndeplinire a sustenabilităţii proiectului, cu consecinţe dezastruoase pentru bugetul local, pentru oraşul Călimăneşti”, se arată în solicitarea autorităţii locale din Călimăneşti.
În document se mai precizează că solicitarea se întemeiază pe prevederile art 36 din Legea nr. 273 din 29 iunie 2006 (actualizată*) privind finanţele publice locale cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora fondul de rezervă înscris în bugetul local „se utilizează la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe bază de hotărâri ale consiliilor respective, pentru finanţarea unor cheltuieli urgenţe sau neprevăzute apărute în cursul exerciţiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale, precum şi pentru acordarea unor ajutoare către alte unităţi administrativ-teritoriale în situaţii de extremă dificultate, la cererea publică a primarilor acestor unităţi ori din iniţiativa proprie”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Politica