sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Poet la vârsta senectuţii

Sute de poezii scrise şi zeci de volume lansate. La cei 91 de ani ai săi, Dumitru Serafim a trăit şi a scris cât alţii în două vieţi. Fost colonel de armată, încă din tinereţe acesta a fost pasionat de literatură şi, aflându-se la Școla de ofiţeri de la Bucureşti, a scris prima sa poezie dedicată părinţilor, iar mai apoi iubitei sale pe care a şi luat-o de soţie mai târziu. „Îndepărtarea” a fost prima poezie scrisă, iar de atunci au trecut aproape 70 de ani, timp în care poetul a lansat 23 de cărţi, 20 volume de poezie şi trei de proză şi nu are de gând să se oprească aici.

Și-a dedicat întreaga viaţă scrisului

Poetul s-a născut la 31.03.1925 în satul Bahna, comuna Vârciorona, judeţul Mehedinţi. Deşi a avut mai multe profesii, pasiunea sa a rămas literatura. A fost învăţător în comuna natală, secretar la Şcoala Militară Arad, şef de post în comuna Locusteni şi profesor la Şcoala Militară Oradea, dar niciodată nu a încetat să scrie. Și-a dedicat viaţa artei, frumosului, iar poeziile, în mare parte le-a dedicat soţiei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Triplă lansare de carte

Joi, 3 noiembrie, scriitorul a mai lansat două volume de poezie şi unul de proză. Gazda evenimentului a fost Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman din Craiova, iar printre invitaţii la evenimentul de lansare a cărţilor, s-au numărat ambasador Petre Gigea Gorun, prof. Viorica Ioviţă, prof. Marian Niţă, prof. Doina Ionaşcu, prof. Dana Popescu, col. Ion Untaru şi mulţi alţi apropiaţi ai poetului.

Romanticul, vol. III, proză, Simbolul Măreţiei, vol. XIX, poezie, Sub semnul dragostei, vol XX, poezie, sunt volumele prin care scriitorul pune în mişcare imaginaţia cititorilor cu ajutorul cuvintelor.

Dintre volumele publicate, romanul “Romanticul”, s-a aflat în centrul atenţiei celor prezenţi la evenimentul de lansare. Cartea reprezintă o biografie a profesorului Marian Niţă şi relatează aspecte din viaţa de dascăl a acestuia.

Romanul cuprinde trei ipostaze ale domnului profesor Marian Niţă. În primul rând, dascăl îndrăgit al şcolii, în al doilea rând, condeier iscusit pentru literatură şi în al treilea rând, artist îndrăgit al scenei. Pentru aceste motive eu l-am numit pe domnul profesor omul din ogorul şcolii, parcă ar fi fost născut în ograda şcolii, pentru că în perioada de 52 de ani cât a fost dascăl şi profesor a şlefuit generaţii după generaţii de elevi, i-a îndrumat pe calea cea bună, i-a educat. Mulţi dintre aceşti elevi au obţinut premii naţionale şi internaţionale şi diplomele pe care le-a obţinut sunt ilustrate în carte. Mai mult decât atât, unii din elevii domnului profesor au ajuns oameni de vază ai ţării noastre şi mă refer la domnul profesor Adrian Cioroianu, domnul director Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Aman şi mulţi alţii, asta datorită faptului că domnul profesor, ca dascăl al şcolii s-a preocupat şi a dus o muncă asiduă pentru pregătirea elevilor respective“, a declarat Dumitru Serafim, autorul romanului “Romanticul”.

 

Politica