luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Teatrul de vară, inaugurat. Parcul „Romanescu”, recepționat în curând

Teatrul de vară din Parcul „Romanescu”, o investiție realizată din fonduri europene, a fost inaugurat marți de autoritățile locale. Acesta are o capacitate de circa 900 de locuri. Primarul Lia Olguța Vasilescu a anunțat, cu această ocazie, că a sosit, în cele din urmă, avizul cerut Ministerul Culturii în luna aprilie, privind culoarea gardului de la lacul lebedelor din Parcul „Romanescu”, precum și unul ce vizează viitoarele lucrări la Podul Suspendat, pe care municipalitatea vrea să îl refacă din fonduri proprii.

Teatrul de vară din Parcul „Nicolae Romanescu”, la care se lucrează din luna februarie a anului 2014 a fost, în cele din urmă, inaugurat. Obiectivul a fost reabilitat din fonduri europene, deși mulți arhitecți au considerat, la vremea apariției proiectului, că un astfel de teatru construit în perioada comunistă nu are ce să caute într-un parc romantic. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că aceasta este a doua investiție mare din parc.

S-a finalizat recepția la teatrul de vară, este o investiție de aproximativ 800.000 de euro din fonduri europene, cea de-a doua investiție mare din Parcul „Nicolae Romanescu” după grădina zoologică. Așa cum vedeți, este un teatru de vară nou, futurist, după o concepție a unui arhitect craiovean. A fost destul de greu de realizat această construcție, din motivele pe care le cunoașteți și dumneavoastră foarte bine, și anume că toate aceste arce erau foarte greu de construit și de montat, dar, chiar dacă a mai durat un pic până să ajungem la recepție, astăzi putem spune că și teatrul de vară este finalizat și așteptăm artiștii din instituțiile noastre de cultură să le ocupe cât de curând”, a explicat primarul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Teatrul va trece la RAADPFL

Capacitatea teatrului este de 878 de scaune, fiind, la ora actuală, cea mai mare sală de spectacole pe care o are municipalitatea, excluzând Sala Polivalentă și Centrul Multifuncțional, și singura în aer liber. Autoritatea locală speră ca Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) să îi transmită în administrare și Grădina Patria, pentru a o putea reamenaja. După preluarea oficială în domeniul autorității locale de la constructor, teatrul de vară va trece în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ.

Reabilitarea teatrului de vară a fost realizată de către societatea SC Atlas SA Craiova, care a adjudecat contractul contra sumei de 2.207.653 de lei fără TVA. Ulterior, alte lucrări în cadrul proiectului au mai fost scoase la licitație. Vorbim despre un contract de 336.543,23 de lei fără TVA, care au inclus fosa pentru 50 de artiști, lucrările de canalizare pluvială pentru aceasta, instalațiile electrice și de sonorizare, dar și dotarea cu mobilier a cabinelor artiștilor. Această lucrare a fost executată de către SC Recon SA.

Avizul pentru gardul din Parcul „Romanescu”, primit

Lia Olguța Vasilescu a mai anunțat, în cadrul inaugurării, că, în cursul zilei de luni, a fost primit și avizul necesar pentru culoarea gardului de la lacul lebedelor din Parcul „Romanescu”.

Pot să vă dau o știre în premieră: ieri, după conferința de presă pe care am avut-o cu dumneavoastră, care se pare că a funcționat foarte bine, Ministerul Culturii s-a activat și ne-a trimis avizul pentru gardul din Parcul „Romanescu”, astfel încât, într-o lună, o lună și jumătate, putem să începem să facem recepția la toată zona (…) Ieri am primit și un aviz pentru a putea umbla puțin și la Podul Suspendat, astfel încât să se sableze și să putem să înlocuim scândurile. La ora actuală, putem să ne apucăm și de această procedură, pentru că, evident, avem avizul, dar trebui să lucrăm cu cineva care este specializat pe monumente”, a mai precizat primarul. Podul Suspendat ar urma să fie realizat din bani de la bugetul local, primăria alocând, la ultima ședință de consiliu local, suma de 16.000 de lei pentru acesta. Banii amintiți ar urma să fie cheltuiți pe expertiza tehnică a podului şi pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie.

Vasilescu: „Probabil că ați văzut că parcul nu s-a distrus”

În ceea ce privește reabilitarea Parcului „Romanescu”, primarul a spus că se vede cu ochiul liber că nu a fost distrusă vegetația, reiterând ideea că, acolo unde a fost nevoie, au fost tăiați copaci, însă numai cu avizul celor de la Agenția de Mediu, lucru care se va mai întâmpla și pe viitor.

Probabil că ați văzut că parcul nu s-a distrus, așa cum anunțau cârcotașii în urmă cu câteva luni. Nu s-au tăiat arbori, decât cei care au fost deja uscați și pentru care am primit aviz de la Agenția de Mediu. În mod sigur, vom mai tăia și alții, cu avizul agenției, pentru că sunt găunoși și pot reprezenta un pericol pentru cetățeni. În același timp, noi plantăm de fiecare dată ceva în locul lor astfel încât să nu fie afectată deloc vegetația. Suntem într-o procedură de achiziție pentru registrul spațiilor verzi, unde prima dată trebuie să intre Parcul „Romanescu”, pentru că avem termen până la sfârșitul anului 2017 de la Ministerul Culturii să regândim toată partea de vegetație care nu a intrat pe fonduri europene. Cei care au spus că toată investiția ar fi afectat vegetația trebuie să știe că nu s-a umblat deloc la vegetație. Acum avem o rețea destul de mare de canalizare și de aspersoare, astfel încât, în momentul în care se va dori să plantăm tot felul de plante pe care ne vor lăsa specialiștii în mediu, putem să o facem liniștiți”, a punctat Lia Olguța Vasilescu.

Cei interesați trebuie să știe că, în Parcul „Romanescu”, nu vor exista restricții în ceea ce privește spațiul verde. Astfel, oamenii se pot așeza cu păturile pe spațiile verzi, pentru că nimic nu le interzice asta. Asta, spre deosebire de Grădina Botanică, unde nu se poate face acest lucru, fiind o grădină cu specific.

Politica