sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Dispeceratul pentru supravegherea Parcului „Romanescu” este funcţional

Poliţia Locală Craiova a prezentat, luni, dispeceratul realizat pentru cele 99 de camere din Parcul „Nicolae Romanescu”. Acestea înregistrează activitatea din aproximativ tot parcul, mai puţin de pe hipodrom, care a rămas în proprietatea Ministerului Tineretului, deşi municipalitatea făcuse solicitări pentru a-l prelua şi pentru a-l include în proiectul de reabilitare pe fonduri europene. 24 dintre camere sunt mobile, iar în perioada următoare urmează să fie constituit şi un echipaj mobil de intervenţie care să comunice cu dispeceratul şi să intervină în caz de incidente.

Cele 99 de camere video care supraveghează Parcul „Nicolae Romanescu”, care fac parte din proiectul de reabilitare a parcului, realizat şi din fonduri europene, au fost prezentate, luni, de către primarul Lia Olguţa Vasilescu, dar şi de către directorul Poliţiei Locale, Octavian Mateescu. Dispeceratul a fost amenajat la sediul Poliţiei Locale din strada Dimitrie Gerota şi a început să funcţioneze, deşi reabilitarea parcului nu este încă încheiată.

Ne pregătim de recepţia la Parcul „Nicolae Romanescu”, încă aşteptăm un aviz de la Ministerul Culturii. Cred că s-au făcut aproape cinci luni de când aşteptăm acest aviz pentru un singur gard. Am trecut prin comisia de avizare cu acest gard şi s-a hotărât că el va rămâne aşa cum a fost proiectat, doar că trebuie schimbată culoarea în verde, doar că până la această dată nu s-a semnat. Altfel, noi suntem gata cu parcul şi cu celălalt proiect pe fonduri europene, care este teatrul de vară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astăzi, am făcut o vizită de lucru ca să vedem şi noi cum monitorizează cele 99 de camere Parcul „Nicolae Romanescu” pentru că, vă aduceţi aminte, acolo a avut un eveniment nefericit, o crimă chiar, care nici până la această dată nu a fost soluţionată de către poliţie tocmai din cauza faptului că nu existau niciun fel de indicii şi nu existau camere de luat vederi”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Hipodromul, singurul nesupravegheat

Edilul a explicat că, din păcate, nu au putut fi montate camere pe toată aria parcului. Hipodromul nu beneficiază de o asemenea supraveghere pentru că municipalitatea nu a putut să îl preia şi să îl includă în proiectul de reabilitare.

Acum, toată suprafaţa parcului este monitorizată video, mai puţin zona hipodromului, pentru că este un teren care aparţine Ministerului Tineretului încă şi nu a fost preluat de Primăria Craiova deşi de patru ani am făcut solicitări ca să preluăm şi acest hipodrom şi, bineînţeles, să îl renovăm. Când s-a construit Parcul „Romanescu”, hipodromul era al doilea ca importanţă din Europa, după cel din Londra. Din păcate, însă, nu s-a preluat hipodromul. Aşteptăm să vedem dacă se va găsi o soluţie, aceea fiind singura zonă nemonitorizată video”, a spus Lia Olguţa Vasilescu. Aceasta a explicat că cei din minister au invocat prevederile Legii calului, Legea nr. 389/2005, şi că nu s-a reuşit transferarea bunului către municipalitate.

Primarul a mai spus că, dintre cele 99 de camere, 24 sunt mobile.

Sunt şi 24 de camere mobile care, dacă se întâmplă ceva, dispecerii care se află aici pot să schimbe unghiul ca să vadă mult mai bine ceea ce se întâmplă in interiorul Parcului „Romanescu”. Investiţia a fost făcută, aşa cum bine ştiţi, pe fonduri de la UE şi de la Consiliul Local Craiova. Probabil că, luna viitoare, dacă ne vine acel aviz, singurul care ne împiedică, vom putea să inaugurăm şi parcul în totalitatea sa”, a precizat Vasilescu.

Mateescu: „Va fi un echipaj mobil de intervenţie”

Mai mult, directorul Poliţiei Locale, Octavian Mateescu, a punctat faptul că, în viitorul apropiat, urmează să fie constituit şi un echipaj mobil de intervenţie, care să comunice cu dispeceratul în caz de incidente şi să se deplaseze urgent la faţa locului.

Parcul „Romanescu” va fi deservit 24 de ore din 24. Va deservi acest dispecerat un număr de zece poliţişti locali, care vor avea ca atribuţii doar monitorizarea Parcului „Romanescu”, dar se va interveni în funcţie de situaţie. În acelaşi timp, în preajma sau chiar în interiorul Parcului „Romanescu”, în funcţie de planul de măsuri pe care urmează să îl întocmim, va fi un echipaj mobil de intervenţie, se va lua legătura cu acest echipaj pentru a se produce intervenţie undeva la 30 de secunde, maxim un minut. De asemenea, în funcţie de problemele care sunt întâmpinate în parc, dacă îmbracă forma unor infracţiuni, vor fi sesizate şi celelalte organe de poliţie care au competenţă pe aşa ceva”, a precizat directorul Poliţiei Locale.

Ce se întâmplă cu clădirile private din parc?

Primarul a mai vorbit, la eveniment, despre cele trei construcţii din incinta parcului care sunt proprietăţi private şi nu au putut fi incluse în proiectul de reabilitare. Este vorba despre Debarcader, Ciobănaşul şi Castelul Fermecat, care trebuie şi ele să se supună regulilor estetice impuse de municipalitate.

Le-am impus un regulament încă de acum doi ani, de când am lucrat la acest proiect al parcului. Din păcate, nu s-au mişcat deloc. I-a vizitat şi Poliţia Locală, care le-a impus să intre în legalitate, adică să respecte un regulament de urbanism. Desigur, la Castelul Fermecat va fi foarte greu, pentru că aceasta este o clădire monument istoric şi este nevoie de avize, însă la Debarcader nu există nicio scuză pentru că nu s-a văruit decât partea dinspre alei, şi asta în urma unei vizite pe care am făcut-o, când le-am atras atenţia asupra problemelor. Se va merge în continuare pe amenzi”, a conchis primarul.

Politica