luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Secţia de Pediatrie de la „Victor Babeş”, ca scoasă din poveşti

 

 

Primarul Craiovei a inaugurat, vineri, Secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. Investiţia a fost una de 700.000 de lei şi a fost realizată în şase luni, după 12 ani în care nu se mai făcuse nicio intervenţie asupra felului în care aceasta arăta. Saloanele au fost dotate cu televizoare şi frigidere, în unele dintre ele existând şi două paturi, pentru ca unul dintre părinţi să poată să stea alături de copilul său. La inaugurare a fost prezent şi fostul viceprimar Dan Daşoveanu, actual consilier economic al primarului, care s-a implicat îndeaproape, cât a fost viceprimar, în proiectele ce au vizat spitalele.

După 12 ani, în care nu s-a făcut nicio intervenţie asupra ei, Secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” a căpătat straie noi, de poveste am putea spune, pentru copiii care sunt nevoiţi să vină şi să se trateze aici. 16 saloane au fost renovate şi totul a fost igienizat şi dotat astfel încât pacienţilor să nu le lipsească nimic.

„Noi ne-am străduit să creştem gradul de confort al copiilor”

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este un proiect pe care noi l-am denumit „Din dragoste pentru copii”. Ideea demarării acestui proiect a fost una simplă şi se rezumă la două întrebări: cum ar fi dacă un spital ar părea un loc imens de joacă şi cum ar fi dacă în loc de rezerve întunecate şi neprimitoare, un copil ar intra într-o rezervă care este luminată, colorată, unde poate sta alături de un părinte, unde poate accesa internetul şi unde se poate uita la desene animate la propriul pat. Astfel, acest vis, astăzi, a devenit realitate, cu ajutorul Primăriei Municipiului Craiova şi al doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu, care de fiecare dată a răspuns prompt la solicitările spitalului. Noi ne-am străduit să creştem gradul de confort al copiilor, să se apropie condiţiile de ceea ce au acasă, chiar dacă aici sunt supuşi unor terapii mai puţin plăcute. Secţia de Boli Infecţioase Copii beneficiază de o echipă de medici pregătită şi pasionată, care au performat, pentru că anual tratează 5.000 de copii şi, spunem noi că, prin dotările pe care le are, prin aparatura de laborator, micuţii care ne calcă pragul secţiei sunt trataţi la standarde europene”, a explicat Adina Manda, managerul unităţii sanitare. Aceasta a precizat că, lunar, există între 270 şi 300 de cazuri pe cele două etaje care au activitate destinată copiilor.

„Măcar atât confort să aibă, dacă boala îi obligă să se interneze”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că, acum, pacienţii au condiţii hoteliere şi că mai este un singur etaj în spital în care nu s-au făcut investiţii.

„Investiţia a fost de 700 de mii de lei, asta constând în tot ceea ce vedeţi aici: instalaţie de climatizare, pentru că este foarte important pentru un spital în care se tratează copii să fie o anumită temperatură iarna şi vara, mobilier nou cu aparatură nouă, televizoare şi frigidere. Bineînţeles că, în fiecare spital pe care noi l-am renovat, am vrut să existe condiţii hoteliere, pacienţii să se simtă bine, măcar atât confort să aibă din partea noastră dacă boala îi obligă să se interneze în aceste spitale. De fiecare dată le-am spus directorilor că rezervele trebuie să conţină frigider şi televizor, pe lângă aparatura care este necesară, bineinţeles că tot mobilierul trebuie să fie nou, saltelele trebuie schimbate la anumite perioade pentru că este vorba, totuşi, de spitale, iar pe aici trec foarte multe persoane. Aşa cum se prezintă, la ora actuală, această secţie de copii, cred că este la standarde occidentale. Am avut prilejul să văd o secţie de copii din Germania şi vă spun la modul cel mai sincer că arată mai bine la noi din punct de vedere estetic, pentru că, la nivelul aparaturii, suntem cam tot acolo. Vreau să felicit echipa de medici şi pe doamna director pentru că s-a ocupat ca această investiţie să arate aşa cum se prezintă ea la ora actuală. Sperăm să terminăm foarte rapid acest spital cu totul, mai avem doar un etaj în care trebuie făcute investiţii. Din păcate, această investiţie ar fi trebuit să fie finalizată în totalitate până la sfârşitul anului, dar, după cum ştiţi şi dumneavoastră că se întâmplă, firmele mai intră în insolvenţă, mai sunt tot felul de probleme şi întârzieri care nu sunt cauzate nici de lipsa de finanţare din partea noastră, nici de lipsa noastră de interes. Dimpotrivă, aş putea spune că interesul din partea administraţiei locale este maxim de câte ori directorii de spitale au avut solicitări. Din punct de vedere finaniciar, niciodată nu am spus, ca administraţie, că nu avem bani”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Un regulament de ordine interioară strict ar fi binevenit

Înainte de renovare, secţia nu avea linoleum pe jos, avea paturi şi saltele vechi şi nu existau dotări precum televizoare sau frigidere. Întrebat cum va proceda pentru a păstra lucrurile noi pe secţie, managerul Adina Manda a spus că va fi elaborat un regulament de ordine interioară, dar care nu reprezintă o mare presiune asupra pacienţilor sau aparţinătorilor.

„Vom face un regulament de ordine interioară, am luat legătura cu doi manageri din Bucureşti pentru a vedea cum este acolo. Din păcate, tot ceea ce putem face noi este să realizăm un regulament pe care să îl semneze. Asta este o mare problemă”, a spus managerul, explicând că se ia în calcul aplicarea unor metode precum reţinerea buletinului părintelui ca o garanţie că lucrurile nu vor fi stricate sau furate, aşa cum s-a întâmplat până acum.

Politica