luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Senatorul Ion Toma: “Cea mai importantă distincție este astăzi nu între stânga și dreapta, ci între conservatori și progresiști”

Partidul Mișcarea Populară (PMP) deschide lista de candidaturi la Senatul României cu Ion Toma, acesta fiind și în prezent senator, însă reprezentând Ialomița. Într-un interviu, senatorul Ion Toma a explicat de ce a ales să candideze în județul Dolj.

Rep.: De ce candidați în Dolj? De ce nu candidați în Olt? De ce nu ați rămas candidat în Ialomița?

Ion Toma: Semnalul politic pe care îl dă PMP în aceste alegeri este cel mai important, dincolo de un nume sau altul. Liderii partidului vor candida acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, în comunități-cheie din punct de vedere strategic și al ponderii populației, pentru a maximiza scorul PMP. Ca prim-vicepreședinte PMP și ca fost lider al UNPR în regiunea Oltenia, am considerat la nivelul conducerii partidului că modul în care eu pot ajuta cel mai mult în îndeplinirea obiectivului electoral este să candidez în Dolj – cel mai mare județ al regiunii Oltenia. Sunt un om care nu se dă în lături de la nicio bătălie, cu atât mai mult de la una atât de importantă precum cea din această toamnă politică. Doljul merită o reprezentare în Senatul României la nivelul importanței sale și eu am experiența și viziunea pentru a contribui la accelerarea dezvoltării acestei zone. Aș fi candidat cu drag în Olt și Ialomița, două județe care îmi sunt dragi, pe care le cunosc foarte bine și în care am câștigat atâtea rânduri de alegeri. Aleg să fiu un soldat disciplinat și să mă duc acolo unde este mai mare nevoie de mine, unde este lupta cea mai importantă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rep.: PMP este un partid de dreapta. Dumneavoastră ați susținut întotdeauna că sunteți un lider de stânga. Cum se împacă aceste două lucruri?

Ion Toma: PMP este un partid cu oameni cu diferite orientări și accente ideologice. Eu am fost și voi rămâne un om de centru-stânga, care este ghidat de două principii importante: nivelul de dezvoltare al unei societăți se măsoară nu după cât de mulți oameni bogați ai, ci după cât de puțini oameni încă trăiesc în sărăcie. Eu cred că este esențial să-i ajuți pe cei mai nevoiași, să le dai șansa să-și facă un rost și copiii lor să aibă aceleași oportunități precum copiii fiecăruia; statul nu poate exista fără un mediu de afaceri dinamic și creativ. Ca om de afaceri, ca om care a creat sute și mii de locuri de muncă, eu cred în capitalism, în competiție ca sursă a progresului. Sunt lucruri cu care sunt de acord cu oamenii de dreapta, cu altele suntem de acord că nu putem cădea de acord. Ce e mai important este că suntem toți oameni care vor să facă, să lase ceva în urmă, care sunt nemulțumiți de felul în care arată România astăzi. Cea mai importantă distincție este astăzi nu între stânga și dreapta, ci între conservatori și progresiști, între cei care vor ca lucrurile să râmână cum sunt, pentru că lor le este bine așa și cei care vor o schimbare, pentru ca de pe urma lor să beneficieze cei care până acum au fost lăsați în urmă. PMP este un partid al progresului, al schimbării în bine. Aceasta este ideologia noastră.

Rep.: Și în 2004, și în 2009 ați fost unul dintre liderii social-democrați care au luptat împotriva alegerii în funcția de Președinte a lui Traian Băsescu. Cum vă simțiți astăzi într-un partid condus de Traian Băsescu?

Ion Toma: Eu am făcut campanie pentru candidații partidului meu, așa cum știu eu să fac, și am obținut de fiecare dată unele dintre cele mai bune rezultate împotriva Președintelui Băsescu. Sunt multe aspecte asupra cărora nu am fost și nu voi fi de acord cu domnul Președinte – PMP este un partid democratic, în care diversitatea punctelor de vedere este respectată și încurajată. Între mine și Președintele Băsescu există respect ca între doi oameni care au muncit și câștigat în alegeri. Dincolo de abordările unor probleme de guvernare, ne respectăm pentru mentalitatea de învingător și pentru dorința de a lăsa pentru nepoții noștri o țară mai bună decât cea pe care am preluat-o noi după comunism. Mă simt bine într-un partid condus de un om serios, care nu s-a dat niciodată în lături de la o luptă, care a spus mereu ce gândește și care a recunoscut când a greșit. Mă simt bine într-o echipă câștigătoare.

Rep.: În ce relații sunteți cu liderii PSD din Dolj?

I-am respectat și o să îi respect mereu pe cei care vor să facă ceva în comunitățile lor. Eu judec oamenii după rezultate, nu după partidul din care fac parte. Le doresc liderilor PSD Dolj care au câștigat alegerile locale să-și ducă la îndeplinire promisiunile către olteni, pentru că este mare nevoie de dezvoltare și de lideri luminați aici. Propunerea mea este de a lăsa deoparte aspectele secundare și să ne concentrăm pe a transforma Oltenia dintr-o Cenușăreasă a dezvoltării și sprijinului guvernamental într-un campion al locurilor de muncă, infrastructurii și oportunităților.

Rep.: Ce planuri aveți pentru Oltenia?

Ion Toma: Vreau ca Oltenia să nu mai fie printre cele mai sărace 20 regiuni ale Europei. Avem nevoie ca de aer de o autostradă, care să ne pună pe harta marilor investiții. Fără infrastructură, regiunea noastră se sufocă, iar oamenii de afaceri privesc spre Vest. Trebuie să îi susținem pe cei de la Ford, de la Alro, de la Pirelli, nu să le facem viața mai grea. Liderii politici din Oltenia trebuie să vorbească pe o singură voce și să cadă de acord asupra celor mai importante trei lucruri de susținut în fața oricărui Președinte și Prim-ministru. Nu se mai poate ca până acum, nu mai putem fi pe ultimul loc pe lista priorităților. Educația și infrastructura sunt cele două mari priorități ale Olteniei. Este nevoie de lideri politici cu argumente, experiență și curaj pentru a bate cu pumnul în masă în Parlament și în Guvern. După cum mă știți, nu voi avea nicio ezitare să lupt pentru interesele doljenilor și ale oltenilor.

Politica