luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Se cere păstrarea nivelului taxei pe ambalaje

Senatul Romaniei a votat, marți, o lege de diminuare a taxelor pentru ambalajele puse pe piața, iar o organizație care se ocupă cu protecția mediului afirmă ca decizia aduce un deserviciu României.

Într-un comunicat de presă, „Let`s Do It, Romania!” arată că în acest moment, „valoarea acestei taxe este de 2 lei/kg de deșeuri nereciclate, iar prin noua lege, această taxă ar urma să scadă la 0,3 lei/kg, de 7 ori mai puțin decât până acum”.

Organizația cere Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor să păstreze taxa la același nivel de până acum.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Iată poziția oficială a „Let`s Do It, Romania!” cu privire la legea de diminuare a taxelor pentru ambalajele puse pe piață de producători/importatorii din România trimisă către Comisia de Mediu din Camera Deputaților și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Guvernul României:

Solicitam Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor sa pastreze taxa pentru ambalajele puse pe piata la valoarea actuala si cerem Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor masuri clare pentru rezolvarea problemei deseurilor din Romania

Pe data de 25 octombrie, Senatul Romaniei a votat o lege de diminuare a taxelor pentru ambalajele puse pe piata de producatori/importatorii din Romania. In acest moment, valoarea acestei taxe este de 2 lei/kg de deseuri nereciclate. Prin noua lege, aceasta taxa ar urma sa scada 0,3 lei/kg, de 7 ori mai putin decat pana acum.

Astazi, Romania este pe ultimul lor in Uniunea Europeana la capitolul reciclare, procentul fiind unul estimat de maxim 5%, conform ANPM. Astazi, in Romania, deseurile din ambalaje si reciclabile reprezinta aproximativ 30%, deseurile umede reprezinta aproximativ 50% iar resturile menajere reprezinta doar 20%. Romania nu are un sistem de colectare a deseurilor reciclabile si valorificabile care sa acopere peste 50% dintre deseurile produse. Consideram ca aceasta lege aduce un deserviciu Romaniei, aceasta diminuare substantiala a taxelor pentru neindeplinirea obligatiilor privind colectarea ar avea urmatoarele efecte:

  • Ar anula intreaga industrie de colectare si reciclare a deseurilor din Romania, impiedicand indeplinirea obiectivelor de tara stabilite pentru Romania inca din 2007, de a recicla 50% din deseuri pana in 2020.
  • Ar transforma Romania intr-o tara plina cu deseuri aruncate in natura, lucru care va atenta la siguranta dezvoltarii tinerelor generatii. In acest moment, deseurile aflate ilegal pe camp, in paduri si pe marginea intregului bazin hidrografic provine cu preponderenta din deseuri de ambalaje. In 7 ani, prin mobilizarea a 1,4 milioane de voluntari in miscarea sociala de curatenie nationala „Let’s Do It, Romania!”, am reusit sa colectam aproximativ 28.000 tone cu deseuri, cantitate ce reprezinta aproximativ 80% din ambalajele puse pe piata de unul dintre cei mai mari producatori de sucuri din Romania intr-un singur an.
  • Duce la degradarea mediului si contribuie la schimbari climatice prin efectele negative de nereciclare a ambalajelor, efecte ce au impact in agricultura, sanatate, tansporturi
  • Descurajeaza primariile locale sa colecteze selectiv deseurile pentru a fi valorificate
  • Afecteaza proiectele de finantare ale Administratiei Fondului pentru mediu.

Asadar, avand in vedere cele de mai sus, solicitam urmatoarele:

  1. Solicitam Camerei Deputatilor sa tina cont de solicitarile „Let’s Do It, Romania!”, ale societatii civile si (IPP, De-Click, Ecoteca), ale Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si ale reprezentantilor colectorilor si reciclatorilor din Romania si sa nu modifice actualele prevederi legislative, pana cand Romania nu implementeaza un sistem eficient de colectare diferentiata. Romania are obligatia de a nu ramane cu rusinosul procent de 5% pentru reciclarea deseurilor, procent ce risca sa scada prin diminuarea taxelor pentru colectare si reciclare.
  2. Solicitam Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor gasirea solutiilor pentru un sistem eficient de colectare selectiva, urgentarea proiectelor cu finantare din Fondul de Mediu ce au ca obiectiv clar educarea cetatenilor pentru colectarea deseurilor la sursa. De asemenea, solicitam aceluiasi Minister introducerea in legislatia de mediu a obligativitatii pentru administratiile publice locale, de a avea tinte clare pentru colectarea diferentiata a deseurilor.

Politica