marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Cătălin Mohora, I.T.M. Dolj: “A crescut munca la gri”

1.320 de angajatori au fost verificaţi în perioada 1.01 – 30.09.2016 de Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj în ceea ce priveşte modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniul relaţiilor de muncă. În timpul acţiunilor de verificare au fost aplicate 213 sancţiuni contravenţionale în valoare de 919.900 de lei, iar pentru deficienţele constatate au fost stabilite 1.605 măsuri de remediere.

Trebuie să vă spun că, din păcate, la nivelul judeţului Dolj, 32% dintre societăţile care au obligaţia de a întocmi contracte de muncă şi de a începe negocierea contractelor colective de muncă, le-au şi comunicat şi înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Deci, din aproximativ 1.000 de societăţi care au peste 21 de salariaţi, nu avem decât 30 şi ceva de societăţi care sunt în legalitate. Am desfăşurat acţiuni de control în baza Legii nr.53/2003, mă refer aici la două aspecte, munca la negru şi munca la gri. Munca la gri a crescut la nivelul judeţului Dolj şi se manifestă sub mai multe forme. Sunt contracte de muncă întocmite fictiv, nu sunt comunicate salariatului sau sunt modificate clauzele contractuale, sunt semnate contractele individuale de muncă, nu sunt date salariatului şi între timp sunt modificate de către angajator sau, într-o altă formă, mai uşoară, se acceptă de către salariat anumite clauze cu privire la timpul de lucru, munca semideclarată, sub forma diminuării timpului de lucru. Trebuie să vă spun că odată cu majorarea minimului pe economie, identificăm tot mai multe aspecte de neplata minimului pe economie şi aici se manifestă sub mai multe forme. De exemplu, în loc să asigure 925 de lei, cât ar trebui să fie minimul pe economie, merg cu 800 de lei bani şi bonuri de masă şi omul este păcălit pentru că nu ştie că bonurile de masă nu suplimentează salariul pentru a ajunge la nivelul minimului pe economie. Cealaltă formă, mai agresivă, plata salariului sub minimul pe economie, undeva la 700-800 lei, mai ales în anumite locaţii de alimentaţie publică sau prestări servicii”, a spus Cătălin Mohora, inspector şef Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj.

Scopul acţiunilor desfăşurate a fost identificarea angajatorilor care folosesc forţă de muncă fără forme legale şi luarea măsurilor care se impun pentru a determina angajatorii să respecte prevederile legale în domeniul relaţiilor de muncă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Inspectoratul Teritorial de Muncă, împreună cu Poliţia, cu Jandarmeria, AJEPIS, Casa de Pensii, Direcţia de Sănătate, cu AJOFM, am desfăşurat acţiuni de control, de monitorizare. O implicare directă a avut-o Direcţia Generală Antifraudă secţia Târgu Jiu, când am desfăşurat acţiuni de control în perioada 16.06.2016 – 23.09.2016, o acţiune care s-a desfăşurat pentru prima dată în colaborare cu Inspecţia Muncii şi cu Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu rezultate foarte bune la nivelul judeţului Dolj. Au fost verificate firme la care erau informaţii cu privire la muncă semideclarată şi muncă nedeclarată. Am avut 13 angajatori controlaţi, au fost aplicate 22 de sancţiuni, în valoare de 116.500 lei, 14 amenzi şi opt avertismente, au fost dispuse 35 de măsuri de remediere şi au fost depistate 5 persoane fără forme legale. Din 684 de contracte de muncă, câte cumulau cele 13 firme, 65 de persoane erau cu forme legale sau cu forme parţial legale”, a mai spus Cătălin Mohora.

 

Politica