luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Călinoiu cere achitarea

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, cere achitarea în dosarul în care este acuzat de fals în declaraţii. Procesul a ajuns la final, iar decizia magistraţilor în această cauză ar urma să fie dată pe 25 octombrie.

Ultimul termen al procesului în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, este acuzat de fals în declaraţii a avut loc marţi.

În faţa instanţei a apărut şi directorul Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean Gorj, Costel Marcău. Acesta a declarat că a fost întrebat de Călinoiu dacă există o compatibilitate a funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean cu realizarea unor activităţi didactice în cadrul unui proiect derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi că i-a spus că este permisă desfăşurarea activităţii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În anul 2012 am avut o discuţie de principiu cu domnul Călinoiu. am discutat despre calitatea de membru în Comitetul Local de Dezvoltare a parteneriatului social privind învăţământul profesional. În considerarea acestei calităţi, m-a întrebat dacă există o compatibilitate a funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean cu realizarea unor activităţi didactice în cadrul unui proiect derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi o instituţie publică ce funcţionează în cadrul Ministerului Educaţiei. Am invocat dispoziţiile Legii nr.161/2003, care reglementează incompatibilităţile aleşilor locali, art. 87, care permite aleşilor locali să desfăşoare activităţi didactice, fără să distingă între cele remunerate sau neremunerate. Răspunsul meu a fost că dacă este o activitate didactică, atunci este permisă desfăşurarea acestei activităţi. Discuţia nu s-a desfăşurat la nivel oficial”, a spus Marcău la instanţă.

Acesta a mai adăugat că, în anul 2015, a doua zi după comunicarea rezultatului ANI privind starea de incompatibilitate, a purtat o discuţie cu Ion Călinoiu, iar acesta i-a spus că „sumele de bani în cuantum derizoriu i-au fost virate direct pe card. Legea nr.176/2010 prevede posibilitatea de a rectifica declaraţia de avere, iar domnul preşedinte a solicitat să depună o asemenea cerere, care a fost transmisă în acelaşi an“.

Potrivit adevărul.ro, apărătorii lu Călinoiu au depus un înscris al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, care a derulat proiectul în cadrul căruia fostul preşedintele al Consiliului Judeţean a fost remunerat cu aproximativ 1.400 de lei şi a fost declarat incompatibil, din care reiese că activitatea desfăşurată de acesta ar fi fost de natură didactică. Ion Călinoiu susţine că a comis fapta fără intenţie.
Procurorul de
şedinţă a cerut doar aplicarea unei amenzi penale în cazul lui Călinoiu.

Dosarul penal în care Călinoiu este acuzat de fals în declaraţii a fost întocmit la sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), după ce acesta nu a menţionat în declaraţia de avere anumite sume de bani obţinute ca urmare a participării la un proiect educativ pe fonduri europene.
ANI sus
ţine că şeful CJ Gorj nu a menţionat în declaraţiile de avere, depuse la datele de 11 iunie 2013 şi 12 iunie 2014, veniturile obţinute în baza contractelor încheiate între acesta şi Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, respectiv Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj.

 

Politica