La solicitarea organizaţiilor sindicale din judeţul Mehedinţi, afiliate Blocului Naţional Sindical (BNS), care au solicitat o întâlnire cu parlamentarii din judeţul Mehedinţi, s-a convocat sâmbătă, 15 octombrie, în şedinţă extraordinară, Comisia de Dialog Social, la sediul Instituţiei Prefectului-judeţul Mehedinţi.
La şedinţă au fost prezenţi prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel, senatorul Marius Bălu, deputatul Rodin Traicu, Virgil Popescu- preşedinte Patronatul Judeţean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ion Pisc – primvicepreşedinte Blocul Naţional Sindical (BNS), Adelin Băloi- secretar Sindicatul Lucrătorilor din Poşta Română (SLPR), Petre Mirea – preşedinte Sindicatul Lucrătorilor din Poşta Română (SLPR) – filiala Mehedinţi, Constantin Răescu – vicepreşedinte Sindicatul Liber Cariera Husnicioara 2014 (SLCH), Paul Constantinescu-preşedinte, SLCH 2014, Florin Rogobete- preşedinte, Sindicatul Liber Independent ROMAG, Ioan Suru- director executiv AJOFM Mehedinţi.Reprezentanţii sindicatelor au adus în atenţie problemele cu care se confruntă în momentul de faţă angajaţii de pe platforma Romag, Mina Husnicioara şi Poşta Română. Sindicatul S.L.I. Romag solicită plata salariilor restante pe ultimele şase luni ale angajaţilor de la Romag Prod, precum şi elaborarea unui act normativ derogatoriu de la ordonanţele de urgenţă care reglementează unele măsuri privind asigurarea cantităţilor de apă grea pentru unităţile 1-4 de la Centrala nuclearo-electrică Cernavodă, în sensul că în mod excepţional SN NUCLEARELECTRICA SA să poată achiziţiona direct de la RAAN o cantitate de 6 tone apă grea. De asemenea, solicită crearea de urgenţă a unei entităţi care să asigure operaţiunile de depozitare şi menţinere a proprietăţilor fizico-chimici a cantităţilor de apă grea aflate în stoc la Romag Prod. ,,Ca urmare a solicitării d-voastre am convocat parlamentarii care reprezintă judeţul Mehedinţi pentru a participa la discuţii şi pentru a identifica împreună soluţii. Vreau să vă spun că vă asigur de toată deschiderea, disponibilitatea, de cooperare şi de dialog cu privire la această situaţie. Noi discutăm însă despre o regie în faliment, la care Instituţia Prefectului şi Guvernul nu pot să intervină. În ceea ce priveşte restanţele salariale, acestea pot fi asigurate numai de către lichidatorul judiciar din veniturile pe care le va realiza”, a declarat prefectul Cristinel Pavel.
Alte solicitări ale sindicaliştilor
Totodată, liderii de sindicat prezenţi la şedinţă au solicitat parlamentarilor sprijinul în promovarea unor acte normative şi modificări legislative privind contractul de custodie al stocului de apă grea de la ROMAG Prod şi constituirea entităţii de management a apei grele, interpelare la ministerele de resort privind emiterea unor acte legislative care să facă posibilă obţinerea unor modificări legislative privind acordarea efectivă a concediilor de odihnă în cazul posturilor unice din mediul rural, obţinerea unei creşteri salariale pentru salariaţii Poştei Române, obţinerea unei modificări legislative care să facă posibilă pensionarea mai devreme a salariaţilor ce lucrează în distribuire şi a celor care lucrează permanent în program de noapte, obţinerea conversiei datoriilor companiei, generate de amenzile aplicate, în acţiuni, reglementarea corectă a pieţei serviciilor poştale, care să nu mai facă posibilă amendarea companiei în viitor, decontarea costului serviciului universal, precum şi identificarea unor soluţii pentru valorificarea cărbunelui din Cariera Husnicioara.