sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Inginerul şpăgar de la Compania de Apă îşi aşteaptă sentinţa definitivă

George Ştefan Moţăţeanu, inginerul Companiei de Apă Oltenia, prins în flagrant cu 1.000 de euro şpagă pe care o ceruse administratorului unei societăţi pentru a-i elibera un aviz, şi-ar putea afla sentinţa definitivă în luna decembrie. El a fost condamnat pe fond, la Tribunalul Dolj, la 3 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii pentru luare de mită, a făcut apel, iar joi, 13 octombrie a.c., la primul termen, instanţa a amânat soluţionarea cauzei pentru 14 decembrie.

Reamintim că, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în a doua jumătate a lunii februarie 2015,  George Moţăţeanu, inginer în cadrul Companiei de Apă Oltenia Craiova, i-a pretins denunţătorului Bălan Mihai, administrator al unei societăţi comerciale din Craiova, suma de 1.000 euro pentru avizarea favorabilă a fişei tehnice necesare emiterii autorizaţiei de construire privind edificarea unor construcţii cu destinaţie comercială (două chioşcuri), pe un teren folosit de denunţător în baza unui contract de comodat, situat în Craiova. Administratorul nu i-a dat banii la momentul respectiv, însă nici n-a reuşit să obţină avizele şi, întrucât începuse să intre în criză de timp, în luna iunie l-a denunţat pe Moţăţeanu. Astfel, în data de 18 iunie s-a constituit dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, procurorul desemnat din cadrul Parchetului, împreună cu ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi cu suportul de specialitate al SRI Dolj stabilind că cele povestite de denunţător se confirmă, astfel că a fost organizată prinderea în flagrant a inculpatului. Joi, 23 iulie 2015, denunţătorul şi inginerul Companiei de Apă Oltenia s-au întâlnit la un local din centrul municipiului Craiova şi, conform anchetatorilor, Moţăţeanu s-a arătat dispus să-i remită denunţătorului avizul favorabil din partea C.A.O. Craiova, chiar din seara zilei de 23.07.2015, fiind motivat de perspectiva primirii sumei de 1.000 euro solicitată anterior. După ce a încasat şpaga, George Ştefan Moţăţeanu a fost ridicat şi dus la sediul Parchetului pentru audieri, a fost reţinut pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv, măsură prelungită până pe 16 septembrie 2015. “În fapt, s-a reţinut că în a doua jumătate a lunii februarie 2015,  numitul Moţăţeanu George, inginer în cadrul Companiei de Apă Oltenia Craiova, i-a pretins denunţătorului B.M.M. (n.r. – Bălan Mihai) suma de 1.000 euro, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu în cadrul C.A.O. Craiova, constând în avizarea favorabilă a fişei tehnice necesare emiterii autorizaţiei de construcţie privind edificarea unor construcţii cu destinaţie comercială, pe un teren folosit de către denunţător în baza unui contract de comodat, situat în mun. Craiova. În data de 23.07.2015, în jurul orei 12.00, în timp ce se afla în incinta unui local public din mun. Craiova, conform înţelegerii anterioare, inculpatul MOŢĂŢEANU GEORGE ŞTEFAN a primit suma de 1.000 euro de la denunţătorul B.M.M.”, se arată în referatul procurorilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările, iar pe 1 octombrie 2015 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care George Ştefan Moţăţeanu a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, instanţa constatând legalitatea actelor de urmărire penală din cauză. Pe 11 noiembrie dosarul a ieşit din camera preliminară, judecătorii respingând excepţiile ridicate de inculpat, iar pe 30 iunie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa pe fond. Judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au conadmnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, timp în care trebuie să respecte o serie de obligaţii şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii: „Condamnă pe inculpatul Moţăţeanu George Ştefan la pedeapsa de 3 ani închisoare. Dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 3 ani, stabilit de instanţa potrivit dispoziţiilor art. 92 CP. În baza art. 93 alin. 1 CP: Obligă pe inculpatul Moţăţeanu George Ştefan, ca pe durata termenului de încercare să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: – să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Dolj; -să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, – să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţa sau locuinţa şi orice deplasare ce depăşeşte 5 zile, – să comunice schimbarea locului de muncă, – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Obligă pe inculpatul Moţăţeanu George Ştefan, ca pe durata termenului de încercare, să execute obligaţia de a nu părăsi teritoriul României, fără acordul instanţei. Inculpatul Moţăţeanu George Ştefan va presta pe parcursul termenului de încercare o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la Primăria Comunei Bucovăţ, care urmează a fi stabilită de Serviciul de Probaţiune Dolj”, se arată în sentinţă, bărbatul fiind obligat şi la plata sumei de 1.200 lei cheltuieli judiciare. Nemulţumit de sentinţă, inculpatul a declarat apel. La primul termen, joi, 13 octombrie a.c., instanţa a anunţat că amână soluţionarea cauzei la 14 decembrie a.c.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica