luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Minerii de la Husnicioara, protest în faţa Prefecturii Mehedinţi

Minerii de la Husnicioara au protesta, joi, în faţa Prefecturii Mehedinţi. Lor li s-au alăturat şi angaţi ai Companiei Naţionale Poşta Română.

Minerii cer locruri de muncă, dar şi rezolvarea problemei încălzirii municipiului Drobeta Turnu Severin.

Aceştia sunt nemulţumiţi şi de faptul că municipalitatea vrea să asigure încălzirea nu pe cărbune, aşa cum era până acum, ci pe păcură.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,Chiar dacă va creşte preţul agentului termic produs cu păcură, chiar dacă această măsură pune în pericol şi locurile noastre de muncă, ei vor să meargă parcă voit tot împotriva locuitorilor acestui oraş ca şi până acum, riscând sănătatea noastră şi a copiilor noştri care tremură în şcoli alături de profesorii lor”, spun reprezentanţii Sindicatului Mine Husnicioara.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, a explicat însă, pentru Jurnalul Olteniei, că „pentru cărbune nu există avizul de la Mediu”.

Pe cărbune nu putem să rezolvăm din punct de vedere tehnic. Nu vine de la noi. RAANul a fost cum a fost în aceşti ani, această desulfurare, din câte am înţeles, s-au plătit banii pentru ea, nu s-a făcut, hârtiile sunt la procurori, toate documentele, toate contractele. N-avem în acest moment ce să facem, decât să folosim ceea ce avem la îndemână!”, a mai spus Marius Screciu.

Acesta speră ca va reuşi să obţină sprijin de la Guvern pentru acoperirea costurilor suplimentare, pentru ca facturile severinenilor să nu crească.

Cât despre locurile de muncă ale angajaţilor RAAN, edilul a dat de înţeles că va recomanda firmei care va asigura operarea termoficării să păstreze personalul actual, acesta fiind calificat.

Reamintim că municipalitatea a aprobat închirierea echipamentelor de producere şi distribuţie a agentului termic de la termocentrala Romag Termo, dar pentru aceasta va trebui să plătească 700.000 lei lunar.

Oamenii trebuie să înţeleagă că o societate aflată în faliment se conduce după alte legi, are alte legi. Indiferent cu ce probleme se confruntă Severinul, nu poţi să impui acestei firme, acestor creditori, să facă într-un fel în care îţi doreşti tu. Deci, ei spun în felul următor, domnule, noi avem să luăm bani de aici, noi am plătit bani RAANului, băncile de exemplu, am dat împrumut, noi vrem banii înapoi. Nu ne interesează pe noi că Severinul nu are căldură, că sunt probleme sociale. Acestea sunt lucruri care privesc strict o relaţie comercială, a declarat primarul Severinului, Marius Screciu.

De la Termo Halânga municipalitatea a închiriat două cazane cu o capacitate de 105 tone care vor furniza agent termic oraşului, pe bază de păcură, care urmează să fie achiziţionată de pe bursă. Preţul pe tona de păcură este de aproximativ 1 700 lei, comparativ cu preţul cărbunelui de aproximativ 100 lei pe tonă, cu transport cu tot.În aceste zile urmează să se stabilească şi preţul gigacaloriei plătite de populaţie, iar cel mai probabil la începutul lunii noiembrie sunt şanse ca severinenii să primească din nou căldură. Primarul Marius Screciu a promis ferm că acest lucru se va întâmpla din ,,prima decadă a lunii noiembrie”.

 

Politica