miercuri, octombrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Dolj. 45 de candidaţi la funcţia de director de şcoală nu au promovat concursul

86,42% este procentul de promovabilitate al candidaţilor admişi la Concursul pentru directorii de şcoli. 302 candidaţi au susţinut prima probă a concursului, proba scrisă, iar cei care au reuşit să promoveze vor merge în etapa următoare şi anume probele de evaluare a CV-urilor şi interviurile, care se vor desfăşura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie.

45 dintre candidaţii înscrişi nu au reuşit, însă, să promoveze concursul. Managerii care nu au promovat examenul se vor întoarce la catedră după terminarea concursului, ocupând funcţia deţinută înainte de a deveni directori ai respectivei unităţi de învăţământ.

Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general al ISJ Dolj a relatat procedura desfăşurării concursului şi modalitatea de evaluare a candidaţilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct de la nivelul judeţului Dolj, s-a finalizat prima probă, cea a testului grilă, la care au fost înregistrate 451 de candidaturi. Au fost prezenţi în sala de concurs 302 candidaţi, unii dintre ei optând pentru mai multe unităţi de învăţământ. Au fost înregistraţi 4 absenţi. În urma evaluării acestui test grilă, au fost respinşi 45 de candidaţi, asta însemnând 51 de candidaturi. Proba s-a desfăşurat în condiţii foarte bune, deşi comisiile au fost destul de numeroase, ne-am putut organiza aşa încât să nu fie disfuncţionalităţi în cadrul zilei de concurs. Ne-au sprijinit şi forţele de ordine şi pe această cale doresc să le mulţumesc Inspectoratului de Poliţie al judeţului Dolj, Inspectoratului pentru Jandarmi, pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţiei Locale. Și Poliţia Circulaţie ne-a sprijinit cu asigurarea fluidizării traficului în jurul Colegiului Ștefan Odobleja, unde s-a susţinut proba. Ziua de ieri a început la ora 7.30, când membrii comisiei de organizare şi supraveghetorii, respectiv responsabilii de sală, au fost prezenţi la sediul Colegiului Ștefan Odobleja. Ei au fost repartizaţi pe săli prin tragere la sorţi şi li s-a făcut instructajul cu privire la ce au de făcut în acea zi. Au mers în săli începând cu intervalul 9 – 9.30, candidaţii s-au prezentat în sălile de concurs şi lor le-a fost prezentat instructajul cu privire la ce au de făcut în acea zi, cum să completeze foaia de răspuns şi ceea ce prevede metodologia legat de acest concurs. Începând cu ora 10 s-a desfăşurat proba scrisă. Această probă a durat 120 de minute şi începând cu ora 12 – 12.30, în funcţie de ora la care subiectele au ajuns în sală, având în vedere că am avut un număr aşa de mare de candidaţi, a început evaluarea lucrărilor. Comisiile din unităţile de învăţământ s-au prezentat la sediul Colegiului la ora 11.00, au mers într-un loc special amenajat unde coordonatorii şi secretarii comisiilor le-au înmânat legitimaţiile de acces în sălile de concurs, au mers în şcoli începând cu ora 12.00 şi au intrat la evaluare. Am avut 194 de comisii la nivelul judeţului Dolj. După cum ştiţi, fiecare dintre aceste comisii a fost formată dintr-un coordonator, un inspector şcolar şi un secretar, tot inspector şcolar, doi reprezentanţi ai Consiliilor de Administraţie din unităţile de învăţământ şi doi reprezentanţi ai autorităţii publice locale. Doresc să le mulţumesc şi doamnelor, domnilor primari care au răspuns solicitărilor noastre şi au delegate reprezentanţi pentru a participa la acest concurs”, a declarat Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general ISJ Dolj.

Două note de 10, în Dolj

Doi dintre candidaţii la concurs au reuşit să obţină nota maximă. Este vorba despre Ciucă Mihaela Alina, care a candidat pentru Școala Gimnazială Sf. Dumitru Craiova şi Ionescu Valeria Rozica, candidat din partea Liceului Tehnologic Alexandru Macedonski.

Această evaluare s-a făcut în prezenţa tuturor membrilor comisiei, a candidatului şi a încă doi membri din rândul colegilor de sală. Lucrările nu au părăsit sala, după ce au finalizat teza au predate responsabilului de sală lucrările, acestea au rămas permanent pe catedră, după care au intrat comisiile rând pe rând şi după cum vă spuneam, în prezenţa candidatului s-a făcut evaluarea lucrării. Candidatul a semnat această evaluare, au semnat şi toţi membrii comisiei. După finalizarea probei de la nivelul judeţului Dolj a centralizat rezultatele aşa încât, aseară, foarte târziu, am afişat şi pe site-ul instituţiei, dar şi la sediul centrului special de concurs, rezultatele finale. Ele nu erau aşteptate atât de mult pentru că toţi candidaţii au ştiut de când au plecat de la sediul liceului care este punctajul pe care l-au obţinut. Ca să promoveze această probă, a fost nevoie ca un candidat să obţină 35 de puncte din cele 50 posibile. Testul grilă a avut 60 de itemi, primi 40 dintre aceştia punctaţi cu 1,25 de puncte, iar următorii 20 cu 2,5 puncte. După această probă urmează o perioadă de o lună de zile în care comisiile de la nivelul unităţiilor de învăţământ vor evalua CV-ul candidatului şi vor evalua printr-un interviu oferta managerială propusă de acesta şi scrisoarea de intenţie în vederea ocupării funcţiei de director”, a mai spus inspectorul şcolar general al ISJ Dolj.

În judeţul nostru, sunt 194 de funcţii de director şi 73 de posturi de director adjunct în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar, categorie în care sunt incluse şi centrele de asistenţă pedagogicã, unităţile de învăţământ special, centrele şcolare pentru educaţie incluzivă, centrele de excelenţă, cluburile şi palatele copiilor.

În acest moment lucrăm la realizarea graficului, a programării acestor comisii, mai ales că la nivelul judeţului nostru avem mai mulţi candidaţi care şi-au depus candidaturile pentru mai multe unităţi de învăţământ şi încercăm să le programăm în aşa fel încât fiecare să se poată prezenta la toate comisiile care evaluează candidaţii pentru ocuparea funcţiei de director din şcolile respective. Mai mult decât atât, avem un candidat care s-a înscris în mai multe judeţe, am transmis şi colegilor mei din judeţul Mehedinţi şi Gorj unde candidatul s-a înscris, care este programarea noastră şi i-am rugat ca şi ei să realizeze programarea susţinerii acestor probe în zile care să nu se suprapună, aşa încât, candidatul poate să se prezinte la toate comisiile pentru şcolile la care candidează. Managerii care nu au promovat se vor întoarce la catedră. Se întorc după ce se termină concursul şi noul director încheie contractul de management cu inspectorul şcolar şi contractul cu primarul localităţii în care este situată şcoala”, a mai spus Lavinia Craioveanu.

Politica