Grupul Clariant, care are ca domeniu de activitate industria chimică, va investi la Craiova într-o fabrică pilot care va produce bio-etanol, dar şi lignină, care vor fi folosite, printre altele, şi de către Termocentrala CET II. Investiţia a fost atrasă de Primăria Municipiului Craiova, iar Bănia a fost aleasă de către Clariant în detrimentul Timişoarei, după cum au detaliat reprezentanţi ai municipalităţii.
Grupul elveţian Clariant va investi la Craiova, prin divizia germană care se ocupă de proiect, într-o fabrică de bio-etanol, dar şi de lignină, care ar urma să fie folosită de termocentrala CET II. Investiţia presupune o tehnologie modernă, care va primi ajutor financiar atât de la UE, cât şi de la Ministerul Finanţelor din România.
Vasilescu: „E o nouă izbândă în faţa Timişoarei, după atragerea firmei ETI”
Craiova a „câştigat” această bătălie în faţa Timişoarei, după cum a explicat primarul din Bănie.
„Nu am vrut să facem publică venirea Clariant până nu aveam date concrete. E o nouă izbândă în faţa Timişoarei, după atragerea firmei ETI şi sperăm să se reorienteze către Craiova cât mai mulţi investitori mari, având în vedere facilităţile pe care le oferim. Dan Daşoveanu s-a ocupat de această relaţie, dată fiind şi calitatea lui de consilier economic al primarului”, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
La rândul său, consilierul economic al primarului, fostul viceprimar Dan Daşoveanu, a explicat în detaliu ce presupune această investiţie.
„În fiecare săptămână, noi avem contact cu cei de la Clariant pentru a discuta. Ce vor face ei la Craiova este o tehnologie modernă, ceva care va primi un ajutor de 120 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Totodată, 66 de milioane de lei vor veni şi de la statul român, compania fiind pe lista scurtă de la Ministerul Finanţelor pentru ajutorul de stat”, a precizat Daşoveanu.
Daşoveanu: „Investiţia ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului”
Acesta a dat câteva detalii despre specificul fabricii şi despre stadiul proiectului.
„La fabrică se va produce şi lignină, pe care o va folosit CET II în locul lignitului. Investiţia ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului viitor şi va fi realizată în vecinătatea CET II. Divizia care se ocupă de proiect este din Germania, iar fabrica lor de bio-etanol şi lignină va fi una pilot. Clariant au un contract de leasing cu drept de cumpărare, după ce se termină procedura cu actele şi cu avizele, cu două firme care au terenul lângă CET II, unde va fi fabrica. Actualmente, sunt în stadiul strângerii de documente pentru certificatul de urbanism şi au avut mai multe intalniri cu arhitectul-şef pentru a vedea exact de ce au nevoie pentru ceea ce vor să construiască. Primăria Craiova a avut contribuţia de a-i convinge să vină aici, prin ceea ce avem noi de oferit, şi îi ajutăm, pas cu pas, în continuare, cu birocraţia şi cu ce trebuie să facă pe mai departe, pentru a le uşura drumul”, a mai explicat Dan Daşoveanu.
Clariant a fost formată în 1995 ca o desprindere de la compania chimică Sandoz, care a avut şi ea bazele în Basel (Elveţia) în anul 1886. Prin descendenţa sa directă, compania a acumulat cunoştinţe şi experienţă în domeniul chimiei şi industriei pe o perioadă de aproximativ 150 de ani.
Clariant s-a extins prin încorporarea activităţii de produse chimice de specialitate Hoechst (Germania) în 1997, precum şi prin achiziţia BTP plc (Marea Britanie) în 2000 şi a diviziei Masterbatches în 2006. În 2008, grupul a cumpărat furnizorii de coloranţi de top din Statele Unite, Ryte Systems şi Ricon Colors. Cea mai recentă achiziţie, conform site-ului grupului, a fost compania inovativă de chimicale speciale Süd-Chemie (Germania), care a fost definitivată pe 21 aprilie 2011.