miercuri, noiembrie 6, 2024

Ultima ora

Sport

UAT-urile din Gorj primesc bani europeni doar prin ADIA şi Aparegio Gorj

Directorul Aparegio Gorj, Traian Pătrăşcoiu, împreună cu directorul ADIA Gorj, Mihai Gherghe, au făcut apel către unităţile administrativ teritoriale care nu sunt membre ADIA Gorj, să urgenteze procedurile de aderare, având în vedere că trebuie făcute studiile de fezabilitate pentru următoarele achiziţii pe fonduri europene.

ADIA Gorj a luat fiinţă în 2007, prin asocierea Consiliului Judeţean, a municipiului Târgu Jiu, municipiul Motru şi oraşelor Bumbeşti Jiu, Târgu Cărbuneşti şi Ţicleni. Au fost accesate fonduri de peste 65 de milioane de euro pentru extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi canal în aceste UAT-uri, membre ale ADIA. La sfârşitul lui 2015 au devenit membre ale ADIA oraşele Turceni şi Novaci, precum şi comunele Scoarţa, Peştişani, Bumbeşti Piţic, Fărcăşeşti şi Bălăneşti, iar în anul 2016, luna trecută comuna Runcu şi luna aceasta comunele Leleşti şi Cruşeţ, urmând ca la sfârşitul lunii octombrie comunele Dăneşti şi Baia de Fier să intre în asociaţie. 
Ne dorim să continuăm dialogul cu primarii UAT-urilor din judeţ pentru a extinde ADIA, tocmai pentru a avea un masterplan care să se adreseze unei arii cât mai largi şi pentru a reuşi să oferim servicii de apă şi canal unei comunităţi cât mai mari în judeţ. Condiţia obligatorie pentru ca UAT-urile să obţină fondurile europene este doar printr-o formă de asociere.
 
Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Mediului nu mai dau fonduri europene decât UAT-urilor care sunt într-o astfel de formă de asociaţiune. În rest, pentru reţelele de apă nu se vor obţine fonduri decât dacă se vor accesa şi fondurile de canalizare, iar pentru reţelele de canalizare este obligativitatea, încă din 2007, ca UAT-urile să fie într-o formă de asociere.
De aceea este obligatoriu pentru toate localităţile din judeţ şi din România, dacă îşi doresc să acceseze fonduri europene, să fie într-o astfel de formă de asociere”, a declarat Mihai Gherghe, directorul ADIA Gorj.

În conformitate cu Tratatul U.E. cap.22 Mediu, UAT-urile nu pot să mai realizeze investiţii pe fonduri europene pentru reţelele de apă şi canal decât prin ADIA Gorj şi operatorul regional recunoscut de organismele naţionale şi internaţionale. Directorul Aparegio Gorj, Traian Pătrăşcoiu, a vorbit despre masterplanul judeţului şi care este mesajul Comisiei Europene pentru UAT-uri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ceea ce priveşte masterplanul cu aplicaţia de finanţare, ne aflăm la semnarea lui, mâine 13 octombrie (n.r. joi). A fost o licitaţie pe SEAP, au fost înscrise patru firme şi a câştigat firma Louis Berger. Masterplanul, în totalitatea lui, a fost făcut de-a lungul timpului din 2008-2012 şi are în interiorul lui o sumă de 186 de milioane de euro fără TVA. Această firmă are rolul şi de a face verificările, încă o dată, a lucrărilor care s-au pus pe acest masterplan. În prima etapă a masterplanului, adresabilitatea era pentru aglomerări de 10.000 de locuitori până în anul 2022, urmând ca pe viitor, în etapa următoare, să se adreseze şi comunităţilor cu 2000 de locuitori, însă noul comisar european a făcut precizări la o întrevedere pe care am avut-o la Bucureşti, în cadrul Asociaţiei Române a Apei, că putem să ne adresăm şi la comunităţi mai mici, dacă între timp comunităţile şi aglomerările urbane de 10.000 de locuitori au făcut aceste investiţii pe apă şi canal”, a precizat directorul operatorului Aparegio.

Politica