Judecătorii Tribunalului Vâlcea au decis, luni, continuarea protestelor. Până pe 14 octombrie aşteaptă un răspuns de la Guvern cu privire la memorandumul magistraţilor, memorandum ce conţine mai multe solicitări ale acestora.
“În şedinţa de 10 octombrie AGA Judecătorilor Tribunalului Vâlcea, cu majoritate de voturi, a hotărât continuarea protestului în forma stabilită prin hotărârea nr.4 din 5 octombrie 2016, precum şi convocarea unei noi Adunări Generale a Judecătorilor în data de 14 octombrie 2016, dată până la care se solicită un document asumat de Guvernul României cu privire la memorandumul însuşit de judecătorii instanţei”, se arată într-un comunicat de presă transmis Jurnalul Olteniei de către Tribunalul Vâlcea.
Protestul continuă prin soluţionarea doar a cauzelor urgente şi, aşa cum s-a decis în 5 octombrie, unele cauze nu vor primi termen de judecată.
„Suspendarea procedurii de regularizare a cererilor, de comunicare a acestora şi de stabilire a primului termen de judecată, prevăzută de art200-201, Cod. Proc. Civ, cu excepţia cauzelor urgente stabilite prin Hotărârea nr. 3 din 9 septembrie 2016, pe întreaga perioadă a protestului, începând cu data de 5 octombrie 2016”, au decis magistraţii săptămâna trecută.
Reamintim că pe 9 septembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor adoptarea unei forme de protest public constând în soluţionarea numai a cauzelor de tip urgent, respectiv: în materie penală, cauzele cu inculpaţi în stare de arest preventiv sau la domiciliu, cauze privind măsuri preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, contestaţii în executare; în materie civilă, suspendare provizorie, executare silită, încuviinţare executare silită, conflict de competentă, ordonanţa preşedinţială, acţiune în suspendare/încetare grevă, adopţii, plasamente, curatele, tutelă, ordin de protecţie; în materie de contencios administrativ şi fiscal: Asigurare dovezi, incompatibilitate; investire în formula executorie; măsuri asiguratorii; ordonanţa preşedinţială; ordonanţa de plată OUG 119/2007 art. 1013 CPC.; sechestru asigurator; sechestru judiciar; somaţie de plată; suspendare executare act administrativ; suspendare executare hotărâre civilă; suspendare art. 143 NPC/ art. 40 alin. 2 CPC; Suspendare executare art. 484, 507, 512, 700, 718 NCPC/ art. 300, 319 (1), 325 CPC; suspendare provizorie a executării; asigurare dovezi; în materie de insolvenţă – toate cauzele.
Magistraţii cer public puterii executive să aplice hotărârile date de Instanţă Supremă în Recurs în interesul legii şi în procedura dezlegării unor chestiuni de drept, în concordanţă cu normele legale în vigoare şi să pună în executare hotărârile judecătoreşti, să transpună de îndată în acte normative şi în măsuri admistrative Hotărârile Curţii Europene de Justiţie pentru a preîntâmpina ‘valurile’ de litigii generate de neexecutarea de către executiv a acestor hotărâri (cu titlu de exemplu, restituirea taxei de prima înmatriculare, poluare etc.)
De asemenea, solicită public Guvernului să emită acte normative doar cu respectarea normelor constituţionale, aplicarea nediscriminatorie a actelor normative pentru toţi destinatarii lor şi cer public demisia ministrului Justiţiei.