Un tronson cu lungimea de 8 km din Drumul Judeţean 643 D, drum ce asigură conexiunea cu judeţul Vâlcea, a fost inaugurat, joi, în comuna doljeană Bulzeşti. Investiţia a fost derulată cu fonduri obţinute prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, iar potrivit Raportului privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice, reabilitarea drumului a avut drept scop sporirea capacităţii de circulaţie, reducerea numărului de accidente, sporirea vitezei de parcurs şi implicit a timpului afectat transportului de mărfuri şi călători, dar şi îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei, a bunurilor şi serviciilor, urmărindu-se astfel stimularea dezvoltării economice a comunei.
“Am ajuns astăzi în localitatea Bulzeşti, comuna natală a marelui scriitor Marin Sorescu, pentru că, pe artera care leagă judeţul Dolj de cel învecinat, Vâlcea, s-au desfăşurat lucrări ample de modernizare a drumului. Fondurile, în valoare de 7,7 milioane de lei, au fost obţinute prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Totodată, Consiliul Judeţean Dolj a contribuit cu o sumă considerabilă pentru realizarea unor lucrări de consolidare, într-o porţiune afectată de alunecări de teren”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Încă 8 km de drum, vor fi reabilitaţi
O altă porţiune, de 8 km, va intra şi ea în reabilitare, probabil la începutul anului viitor. Investiţia vizează intravilanul şi extravilanul satelor Gura Racului, Seculeşti şi Prejoi.
“Ne dorim ca, în perioada următoare, să obţinem fondurile necesare pentru a continua modernizarea acestui drum până în punctul în care se conectează cu cel naţional, DN 65C, ceea ce înseamnă lucrări pe alţi 8 kilometri.
CJ Dolj gestionează, prin intermediul societăţii de profil din subordine, Societatea pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri (LDP) SA, o reţea vastă de drumuri judeţene, care măsoară, în total, aproape 1.100 de kilometri. În ultimii ani, ne-am preocupat de reabilitarea şi modernizarea unor artere de circulaţie importante, cu o lungime cumulată de peste 260 de kilometri, realizând totodată, prin intermediul SC LDP SA, asfaltarea altor 220 de kilometri de drumuri.
Ne-am canalizat eforturile în direcţia atragerii fondurilor necesare pentru rezolvarea unor aspecte majore privind infrastructura de transport, reuşind să implementăm proiecte europene a căror valoare totală se apropie de 60 de milioane de euro.
Rămânem preocupaţi şi în acest exerciţiu financiar de atragerea finanţării nerambursabile pentru îmbunătăţirea reţelei de drumuri, una dintre priorităţile CJ Dolj fiind drumul Craiova – Cetate, pentru modernizarea căruia este necesară o sumă de circa 40 de milioane de euro”, a mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Conexiune mai bună la nivel judeţean şi regional
Vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile, prezent la inaugurare, a evidenţiat faptul că investiţiile în infrastructura de transport vizează consolidarea cadrului necesar pentru dezvoltarea comunităţilor locale, dar şi asigurarea unor conexiuni mai bune şi mai sigure la nivel judeţean şi regional.
„Este o investiţie extrem de importantă, pentru că se reuşeşte o mai bună interconectare a judeţelor Dolj şi Vâlcea. Continuarea lucrărilor de modernizare a acestui drum pe cealaltă porţiune de 8 kilometri sau a drumului judeţean Craiova – Cetate nu sunt singurele obiective de infrastructură pe care CJ Dolj doreşte să le ducă la bun sfârşit în mandatul actual. În acest sens, suntem interesaţi să abordăm şi tronsoanele de drum Giurgiţa – Băileşti şi Băileşti – Verbiţa – limita judeţului Mehedinţi. Cred, cu toată convingerea, că orice intervenţie pentru îmbunătăţirea unei artere rutiere este benefică atât pentru siguranţa participanţilor la trafic, cât şi pentru comunităţile locale pe care aceasta le traversează“, a afirmat Cosmin Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.
Drumul din Bulzeşti, legătură spre Vâlcea
Beneficiarii lucrării sunt cetăţenii comunei Bulzeşti, dar şi cei care străbat acest drum pentru a ajunge mai repede în judeţul Vâlcea.
“Beneficiari acestei lucrări sunt cetăţenii comunei Bulzeşti. Pe lângă alte lucrări care au fost făcute în Bulzeşti, aceasta este o lucrare de referinţă în localitate, iar utilitatea este incontestabilă, face legătura cu judeţul Vâlcea, oraşul Bălceşti. De această lucrare se bucură cetăţenii, principalii utilizatori fiind transportatorii în comun, Centrul de permanenţă care are în dotare o ambulanţă de consultaţie la domiciliu şi nu în ultimul rând proprietarii de autoturisme. În perioada aceasta ne-am bucurat de această investiţie şi de sprijinul pe care ni l-a dat Consiliul Judeţean. Domnul preşedinte a menţionat şi promisiunea pentru tronsonul de încă 8 kilometri, de la km 0 la km 8, care face legătura cu această lucrare nouă, de aceea ţin să mulţumesc, în numele cetăţenilor comunei Bulzeşti, Consiliului Judeţean, domnului preşedinte şi întregii echipe care a depus eforturi şi a lucrat la realizarea acestei investiţii mari pentru localitatea Bulzeşti, investiţie utilă. Drumul a fost la stadiul de drum pietruit, într-un stadiu satisfăcător, dar a fost la stadiu de drum pietruit. Realizarea asta dă o satisfacţie locuitorilor din satele pe care le parcurge, dar nu numai, pentru că de el este legat accesul mai scurt şi foarte rapid spre oraşul Bălceşti”, a declarat Gin Sorescu, primarul comunei Bulzeşti.
Sătenii, mulţumiţi
Sătenii sunt încântaţi de lucrările realizate în comunitatea lor şi spun că primarul îi sprijină şi îi ajută în orice problemă pe care o întâmpină.
“Suntem mulţumiţi de ce a făcut domnul primar în comuna noastră. Pe lângă faptul că ne-a asfaltat drumul principal, a pietruit şi strada Vladia până la podul de trece peste matcă, a asfaltat şi strada Lupa, canalele astea de scurgere, le-a curăţat, a asfaltat şi din uliţe, pe unele a băgat piatră, a făcut şi podurile. Ne ajută în orice problemă pe care o avem, e om săritor şi gospodar”, a spus Săndel Niţu, un locuitor al comunei Bulzeşti.