luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Eforturi pentru readucerea în ţară a romilor din străinătate

Rezultatele implementării programului experimental franco-român de reinserţie a familiilor cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor, nu au întârziat să apară, zeci de familii de romi întorcându-se în ţară în urma demarării proiectului. Îmbunătăţirea situaţiei familiilor de romi care se află la muncă în Franţa, crearea unor condiţii optime de integrare a acestora și sprijinirea lor pentru reîntoarcerea în România, sunt principalele obiective ale acordului semnat între OFII, Comunitatea Nantes Métropole şi Consiliul Judeţean Dolj.

Știţi că există din anul 2013 un acord semnat cu Prefectura și Consiliul Judeţean Dolj de integrare a populaţiilor care sunt în dificultate, care doresc să revină în satul sau în comuna lor. În fiecare an ne întâlnim pentru a prezenta un bilanţ, ceea ce a fost făcut până în acest moment. Ceea ce vă pot spune este că programul cuprinde 84 de persoane care au fos acompaniate în ceea ce privește locuinţa, ocuparea unui loc de muncă, serviciile de sănătate, de școlarizare ale copiilor. La nivelul finanţării în cadrul proiectului, bugetul angajat este de peste 800.000 de euro din partea Nantes Métropole, din partea Oficiului Francez pentru Imigraţie și Integrare și aici mă refer doar la partea franceză, nu și la investiţia făcută de partea română. Vreau să menţionez că munca efectuată nu este una ușoară, populaţiile cu care lucrăm se numără printre cele mai fragile, cele care se află în dificultate, Asociaţia Vasiliada și Asociaţia Cronos cu care noi lucrăm vă pot relata acest lucru. Este adevarat că nu toate familiile cu care lucrăm se află în situaţii extrem de dificile, dar o mare parte dintre aceștia sunt într-o astfel de situaţie, de aceea munca partenerilor noștri este una dificilă, dar în pofida acestui lucru au fost obţinute rezultate. Acordul încheiat la nivelul judeţului Dolj, face parte dintr-un acord încheiat la nivel naţional, între partea franceză și partea română. Acest acord ajunge la termen în luna ianuarie 2016 și de aceea în acest moment lucrăm împreună cu partea română, nu doar pentru reînnoirea acestuia, dar ne gândim împreună cum să ameliorăm programul. O persoană care se întoarce în ţară are anumite nevoi urgente, iar noi oferim un ajutor social. Al doilea tip de ajutor este cel pentru ocuparea unui loc de muncă, noi putând oferi până la 50% din salariul unei persoane care se angajează. Noi suntem în faza în care toate familiile care s-au întors au un proiect care a fost deja finanţat, suntem în faza în care se lucrează, sunt familii care abia s-au întors și atunci ne uităm care sunt nevoile lor de locuinţă. Primele familii s-au întors în anul 2014. Este un întreg parcurs prin care se trece”, a declarat vicepreşedintele Consiliului General Val-de-Marne – Fatiha Aggoune.

În baza acordului a fost finanţată repatrierea voluntară a zeci de familii, iar altele sunt în plin proces de reîntoarcere în România. Totodată, comunitatea Nantes Métropole s-a implicat să asigure familiilor care se întorc în localităţile din Dolj, finanţarea unor programe de dezvoltare la nivel local. Acest lucru s-a întâmplat în localităţile Sălcuţa şi Vârtop, unde a fost realizat un proiect de reabilitare a şcolii și a fost achiziţionat echipament public.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De mai mulţi ani suntem parteneri în cadrul acestui proiect. Unele dintre persoanele care trăiesc la Nantes, locuiesc în condiţii destul de dificile și acestea sunt chestiuni care ne preocupă, atât în Franţa cât și în România. Spre exemplu, în Nantes există undeva între 1.500 și 2.000 de români care locuiesc în condiţii destul de dificile. Este de datoria noastră de a ne ocupa de incluziune socială, fie în Franţa, fie în România, aceste persoane fiind mai interesate de a se întoarce în ţară și a locui în condiţii bune în România. Marea majoritate a persoanelor din regiunea Nantes sunt din judeţele Doj și Mehedinţi și acesta este motivul pentru care am dorit să întâlnim partenerii de aici. În același timp, există un acord de cooperare cu patru comune, două din judeţul Dolj, două din judeţul Mehedinţi care vizează dezvoltarea locală în comunităţile respective. Cele două comune din Dolj sunt Sălcuţa și Vârtop, unde au fost făcute proiecte de reamenajare a școlii, echipament public”, a spus Marie-Helene Nedelec, vicepreşedintele comunităţii urbane Nantes Métropole.

Eforturile îmbunătăţirii situaţiei romilor sunt reflectate în sprijinul financiar oferit de partea franceză, aceasta cheltuind peste 800.000 de euro pentru reîntoarcerea în România a familiilor stabilite în Franţa. În proiect sunt implicate mai mule instituţii și asociaţii precum Direcţia Generală de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar sau Asociaţia Vasiliada. Acestea au lucrat în mod direct cu beneficiarii, iar ajutorul acordat a constat în acompanierea acestora după ce s-au întors în ţară, în tot ce ţine de înscrierea copiilor la școală, beneficierea de un ajutor social și sprijin pentru a-și realiza un mic proiect pentru ca familia să poată să se întreţină.

Este al doilea an în care asociaţia noastră este partener în reintegrarea socială a persoanelor care au revenit în ţară din Franţa. Considerăm că desfășurarea acestui proiect este o oportunitate pentru comunitatea locală, iar dezvoltarea acestuia reprezintă o îmbunătăţire a modului comun de lucru. Este adevărat, am întâmpinat multe dificultăţi în lucrul cu persoanele respective, dar pe termen lung, aceste acţiuni sunt unele positive și în concordanţă cu misiunea organizaţiei noastre”, a precizat Sorin Boboc, director program Asociaţia Vasiliada.

foto: partida romilor

Politica