Peste o sută de persoane, angajați ai Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, protestează la această oră în fața sediului unității cerând demisia Ralucăi Prună din funcția de ministru al Justiției.
Aceștia cer îmbunătățirea condițiilor de lucru, recuperarea orelor suplimentare, eliminarea deficitului de personal și a inechităților salariale.
„Doamna ministru al Justiției ne discrimnează salarial la nivel de ramură de activitate în categoria personalului din siguranță și ordine publică. Condițiile de muncă sunt unele precare. La nivel de sistem penitenciar nu s-a investit de foarte mulți ani în dezvoltarea condițiilor de muncă ale personalului. Săptămâna trecută, dumneaei nu a dat un răspuns colegilor noștri. A ocolit să dea răspunsuri clare, considerând dumneaei că cel mai bine este să ne amenințe, să ridice tonul la noi și să considere că în România acordarea drepturilor reprezintă un lux. Noi îi transmitem doamnei ministru că protestele vor continua până dumneai va înțelege să aplice legea așa cum ea este concepută”, ne-a declarat președintele Sindicatului Danubius-Drobeta, Mihai Bărbulescu.
Reprezentanții Sindicatului Omnia au afirmat, într-o informare, transmisă Jurnalul Olteniei, că nu cred în promisiunile Ralucăi Prună, astfel că protestele vor continua, pregătindu-se un miting de amploare în Capitală.
“Lucrătorul de penitenciare lucrează în medie 23 ani exact în aceleași în care un deținut este custodiat în medie 3 ani și 8 luni. Cu toate acestea, Guvernul României a alocat 740 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție pentru următorii 10 ani și absolut nimic pentru personal. Nu există nici măcar un plan, nici pentru condiții de lucru mizerabile, nici pentru deficitul de personal de 8.000 de posturi si nici pentru recuperarea celor 1,5 milioane de ore suplimentare.
În schimb, ministrul deținuților guvernează arogant, prin declarații de presă. Dealtfel, la Gherla, a și decretat că nu se va mai întâlni cu sindicatele decât în prezența presei. Se pare că îi este greu să explice de ce refuză aplicarea OUG 20/2016 și pentru personalul din penitenciare creând astfel serioase inechități salariale în cadrul sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Între timp, penitenciarele încep să se blocheze ca urmare a refuzului legitim al personalului de a mai lucra peste 180 de ore. În disperare de cauză, conducerile penitenciarelor au amânat deja concedii de odihnă, dar asta va funcționa câteva zile. Penitenciarele au notificat beneficiarii de forță de muncă referitor la posibilitatea sistării asigurării acesteia, iar Administrația Națională a Penitenciarelor face eforturi disperate de a menține sistemul funcțional.
Toate acestea se întâmplă pentru că ministrul auto-desemnat tehnocrat refuză să respecte legea și oamenii liberi.
Despre „soluții convenabile, într-un termen scurt” am mai auzit vorbindu-se acum mai bine de 3 luni. N-a fost decât o stratagemă urmată de un refuz justificat de apartenența ministrului la un grup de interese și urmat de invitația arogantă de a acționa Guvernul în judecată. Reamintim că Ministerul Justiției și-a asumat, încă din 2009 și atunci cu 2 ore înainte de o grevă generală, alocarea și utilizarea a 15% din bugetul Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru, promisiune pe care nu a onorat-o niciodată.
Protestele angajaților dn penitenciare vor continua în următoarele două săptămâni. Ulterior, în funcție de răspunsul autorităților, este planificat un mare miting în fața Ministerului Justiției, unde sunt așteptați 2000 de angajați în uniformă. Simultan, pregătim acțiuni în instanță împotriva Guvernului României, așa cum dealtfel a sugerat ministrul Raluca Prună”, au spus sindicaliștii.