luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Afaceristul Samir Sprînceană, la a doua reducere a pedepsei

Afaceristul craiovean Samir Sprînceană, aflat în puşcărie din anul 2013, a obţinut încă o reducere a pedepsei. Dacă iniţial ar fi trebuit să execute 13 ani de detenţie, adică cele două pedepse primite în 2013 – 5 ani pentru fraude informatice – respectiv 2014 – 8 ani pentru returnări ilegale de TVA, în octombrie, în ianuarie anul acesta Curtea de Apel Craiova a decis să-i scadă pedeapsa la un total de 8 ani de închisoare. Numai că, în iunie, Samir a formulat o conetstaţie la executare, iar vineri, Tribunalul Dolj i-a admis contestaţia, reducându-i pedeapsa finală la 7 ani și 4 luni de detenţie. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova.

Aflat, acum, în Penitenciarul Pelendava, şi încarcerat de pe 3 mai 2013, la o zi după ce a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru fraude informatice, afaceristul craiovean Samir Ionel Sprînceană a primit, un an mai târziu, în iunie 2014, o altă pedeapsă, de opt ani închisoare, pentru returnări ilegale de TVA. Ar fi trebuit să execute, în total, 13 ani de puşcărie, însă a cerut Tribunalului Dolj contopirea pedepselor. Pe 19 octombrie 2015, judecătorii Tribunalului Dolj au admis cererea condamnatului şi au decis să-i contopească cele două pedepse într-una singură, la care au adăugat un spor de 1 an închisoare, rezultând, în total, pedeapsa de 9 ani închisoare. Hotărârea nefiind definitivă, Samir Sprînceană a contestat-o, iar Curtea de Apel Craiova i-a admis contestaţia, pe 14 ianuarie 2016, şi i-a mai scăzut un an din pedeapsă, rezultând astfel un total de 8 ani.

Numai că Samir Sprînceană a formulat, în iunie, o contestaţie la executare, iar Tribunalul Dolj a admis, vineri, 30 septembrie a.c., contestaţia condamnatului, și i-a mai redus pedeapsa totală cu un an, rezultând astfel 7 ani și 4 luni de detenţie:  „condamnatul Sprînceană Samir urmează să execute în final pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 4 luni închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată perioada efectiv executată de la 9.03.2006 la 29.09.2006, de la 1.06.2010 la 28.01.2011, de la 3.05.2013 şi în continuare la zi şi menţine starea de arest a condamnatului. Anulează mandatul de executare nr. 856/2015 din 15.01.2016 emis de Tribunalul Dolj. Dispune emiterea unui nou mandat corespunzător prezentei hotărâri. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţelor prin care au fost aplicate pedepsele contopite. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică de la 30 septembrie 2016”, se arată în încheierea de ședinţă a instanţei. Dacă hotărârea Tribunalului Dolj rămâne neschimbată, Samir ar putea cere eliberarea condiţionată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prima pedeapsă – pentru „tras cu cardul”

Reamintim că, în octombrie 2010, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe Samir Sprînceană, Ovidiu Doran, Bogdan Niţulescu, Claudiu Bălan, Aurel Gigi Toma zis “Gherghe” şi Liviu Sfetcovici, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi deţinere, fără drept, a unui dispozitiv, program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică. Potrivit anchetatorilor, cei şase constituiseră un grup infracţional organizat care se ocupa cu clonarea de carduri şi retrageri frauduloase de numerar de la bancomate din mai multe state ale UE. Pe 1 iunie 2010, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova i-au reţinut, la vama Cenad, pe Samir Sprînceană, Ovidiu Doran şi Bogdan Niţulescu înainte să iasă din ţară, cu destinaţia Germania, în aceeaşi zi fiind efectuate mai multe percheziţii la locuinţele membrilor grupării. Pe 29 septembrie 2011, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în dosar şi i-au condamnat pe Samir Sprînceană, pe nepotul său, Ovidiu Doran, pe Iulian Niţulescu şi pe Gigi Toma la câte cinci ani de închisoare, Claudiu Bălan a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare, iar Liviu Sfetcovici a fost condamnat la trei ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare. Toţi şase au formulat apel, care a fost respins pe 18 aprilie 2012 de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova. A urmat recursul, soluţionat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 2 mai 2013. Samir Sprînceană a primit cinci ani de închisoare, ca şi Toma, Niţulescu şi Doran. În schimb, Sfetcovici şi Bălan au fost condamnaţi la trei, respectiv trei ani şi şase luni de puşcărie.

A doua condamnare – pentru returnări ilegale de TVA

Cea de-a doua condamnare a lui Samir Sprînceană a venit în iunie 2014, într-un dosar în care fusese trimis în judecată în anul 2006, alături de alţi zece inculpaţi.
Procurorii DIICOT i-au acuzat c
ă, între iulie 2003 şi octombrie 2004, Samir Sprînceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu şi Florentina Dobre au constituit un grup organizat la care au aderat mai apoi Petrişor Crăciun, Alin Popa şi Florinel Buioca, scopul fiind acela de a „săvârşi infracţiuni grave contra patrimoniului, respectiv înşelăciune, în dauna DGFP Dolj, şi spălarea banilor proveniţi din aceste infracţiuni“. Pentru asta, inculpaţii au creat mai multe firme prin intermediul cărora au realizat circuite financiare şi comerciale fictive de care s-au folosit pentru a solicita şi obţine ilegal, de la DGFP Dolj, TVA în valoare de aproximativ 65 de milioane de lei. Samir şi Berceanu sunt cei care au înfiinţat firmele SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL, societăţi prin care au dedus ilegal TVA, dar au şi furnizat celorlalte firme controlate de grup documentele financiar-contabile ce atestau operaţiuni comerciale fictive.

Pe 19 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa definitivă, toţi inculpaţii alegându-se cu pedepse mult mai mici decât cele primite pe fond, la Tribunalul Dolj. Astfel, Samir Sprînceană şi Adrian Berceanu au primit câte opt ani de închisoare, Roland Împuşcătoiu – 7 ani şi 3 luni închisoare, Petrişor Crăciun – 3 ani şi 6 luni închisoare, Ion Alin Popa – 3 ani şi 6 luni închisoare, Florinel Buioca – 3 ani şi 8 luni închisoare, iar Florinela Luminiţa Dobre – 4 ani închisoare, în timp ce faţă de Martha Luiza Popa procesul a încetat.

 

Politica