Stadionul de atletism din Craiova, care se construieşte în vecinătatea noii arene cu 30.000 de locuri din Bănie, a fost subiectul unor discuţii aprinse în şedinţa Consiliului Local de joi. Consilierilor li s-a prezentat o informare despre acest proiect, care este, momentan, sistat, fiind rugaţi să voteze dacă proiectul rămâne aşa cum a fost el gândit de la început sau dacă să i se schimbe anumite dotări, pentru a deveni un stadion strict pentru atletism. Consilierii din opoziţie au spus că, din punct de vedere al legii, nu pot vota o informare şi au spus că ar fi mai bine ca funcţionarii din primărie, inclusiv primarul, să ia cursuri de administraţie publică. Secretarul primăriei i-a contrazis, iar proiectul a trecut, în cele din urmă, cu noua destinaţie de stadion de altetism, fără funcţiunile de fotbal care erau prezente până acum.
Primăria Craiova a prezentat, joi, consilierilor locali, o informare privind stadionul de atletism de 5.000 de locuri din municipiu. Lucrările, aici, au fost sistate deoarece Federaţia Română de Atletism (FRA) a solicitat ca stadionul să fie pregătit să găzduiască şi competiţii internaţionale. În plen au fost prezenţi şi reprezentanţi ai proiectanţilor, dar şi un reprezentant al FRA.
Vasilescu: „Dacă vom decide să mergem mai departe, va trebui să mai facem o cheltuială de un milion de euro”
Consilierii de opoziţie au întrebat de ce nu s-a făcut de la început un stadion strict de atletism, de ce au fost lucrările sistate, cerând, totodată, şi lămuriri privind schimbările financiare ce vor veni odată cu eventualele modificări ale proiectului. Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a răspuns, printre altele, că, până acum, pentru acest stadion s-au cheltuit 600.000 de euro.
„La vremea respectivă, am gândit că, până se va construi stadionul mare, va trebui să avem o bază care să asigure echipei locul unde să joace. Asta însemnând acest stadion, care avea cele două funcţiuni, de atletism şi de fotbal. Era obligaţia noastră, conform legii, ca în momentul în care demolezi o bază sportivă, pentru că aici este vorba despre implicaţiile legale, să construieşti o altă bază sportivă în loc. Adică, dacă demolam „Ion Oblemenco”, care avea ambele funcţiuni, cu pistă de atletism şi teren de fotbal, şi construiam un stadion de fotbal, trebuia să gândim, automat, pentru cealaltă funcţiune, o bază sportivă nouă, conform legii (…) Bugetul iniţial pentru stadionul de atletism a fost de 1,7 milioane de euro. Până acum, s-au cheltuit 600.000 de euro. A mai rămas un rest de 1,1 milioane de euro. Dacă vom decide să mergem mai departe cu un stadion de atletism la standard european şi aşa cum trebuie să fie, până la urmă, din punctul meu de vedere, va trebui să mai facem o cheltuială de un milion de euro. Sunt opriţi (constructorii – n.r.) pentru că, aşa cum vă spunea şi proiectantul, pe partea de compartimentări trebuie să regândească. Adică, dispar vestiarele de fotbal, vor fi cu totul alte funcţiuni specifice pentru un stadion de atletism. În aceste condiţii, mai dispare încălzirea gazonului, dacă rămânea de fotbal el trebuia să fie încălzit, dacă rămâne de atletism, nu mai este nevoie de acest lucru. Dar, vor apărea în plus noi dotări, pentru stadionul de atletism, ca să avem şi aruncările cu greutăţi, săriturile, aruncarea cu suliţa şi aşa mai departe. Rugămintea, la dumneavoastră, este să luaţi o decizie. Cum decideţi dumneavoastră, aşa facem pe mai departe (…) Terenurile de cantonament au fost reabilitate, aşa că nu mai este nevoie de o construcţie cu funcţiunea de stadion de fotbal”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Discuţia a degenerat pe parcurs, iar consilierul PNL Marian Vasile a spus că nu este legal să se voteze o informare. „Consilierii PNL nu votează nici pentru, nici împotrivă, nici măcar nu se abţin, ci nu votează. Pentru că, spre diferenţă de doamna primar, din nou dând dovadă că noi cunoaştem administraţie, această informare este în baza Legii nr.215, art. 63, alin. 3, litera b şi nu se votează. Este o informare, la fel ca răspunsurile de la interpelări. Chiar am ajuns într-un asemenea grad de superficialitate în ceea ce priveşte administraţia locală? Nu se votează. Vă mulţumim frumos”, a spus Vasile.
Primarul i-a răspuns că, pentru a putea vota proiecte de hotărâre, consilierii trebuie să dea un vot de consultare pentru ceea ce se face mai departe.
„Ca să putem să venim cu nişte proiecte de hotărâre pentru dumneavoastră, asta înseamnă să trecem mai departe la etapa următoare. Ca să ştim dacă vom trece pe ordinea de zi astfel de proiecte de hotărâre, vă consultăm asupra variantei. Mergem înainte aşa cum este, cu funcţiuni de fotbal şi de atletism, sau mergem pe varianta cealaltă, moment în care vor trebui organizate licitaţii, vor trebui făcute hotărâri de consiliu local, aprobări de buget pe care le veţi face tot dumneavoastră”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.
Vasile: „La următoare rectificare de buget voi susţine să prindem bani pentru cursuri de administraţie şi pentru consilieri, şi pentru doamna primar”
Nemulţumit de răspuns, Vasile i-a trimis, mai în glumă, mai în serios, pe toţi consilierii, inclusiv pe primar, la cursuri de administraţie. „Această funcţiune de fotbal şi atletism a fost votată în CL şi nu o schimbăm printr-o informare. (…) Am trecut prea repede peste buget, dar la următoare rectificare de buget voi susţine să prindem bani pentru cursuri de administraţie şi pentru consilieri, şi pentru doamna primar, să ne perfecţionăm, că suntem aici de mulţi ani.”, a spus, ironic, consilierul PNL.
Până la urmă, disputa a devenit una politică, în contextul opoziţiei pe care consilierii PNL o fac la şedinţe.
„Lumea v-a văzut şi v-a votat în consecinţă, cât meritaţi dumneavoastră. Ne-a văzut şi pe noi, ne-a votat tot cât merităm noi. Da? Nu mai are rost să mai veniţi cu asemenea fitile. Chiar discutăm o chestiune serioasă. Merită Craiova un stadion de atletism sau îi dăm un stadion pe două funcţiuni?”, a întrebat primarul.
Mischianu: „Venim cu o informare în faţa dumneavoastră, vă consultăm pentru trasarea politicii de urmat”
Lămuririle de final au fost aduse de către secretarul primăriei, Ovidiu Mischianu, care a spus că este legal să se voteze o informare pentru a trasa direcţiile care urmează să fie urmate în anumite proiecte. „După cum ştiţi, competenţele între cele două autorităţi, deliberativă şi executivă, sunt partajate. Este vorba despre art. 5 din Legea nr.215/2001. Însă, în practică se constată deseori că nu există temeiul legal concret pentru adoptarea unor hotărâri de consiliu şi pentru punerea lor în practică. În atare situaţie, apelăm la dispoziţiile art. 63 din Legea nr.215, venim cu o informare în faţa dumneavoastră, vă consultăm pentru trasarea politicii de urmat. Iar în funcţie de aceasta, executivul va întocmi rapoartele de specialitate, proiectele de hotărâri pe care le vom supune atenţiei şi dezbaterii, pentru a continua, într-un fel sau altul, proiectele investiţionale ale municipalităţii”, a spus secretarul primăriei.
Cu toate discuţiile, politice sau nu, proiectul a trecut la vot, iar stadionul urmează să fie unul doar cu funcţiunea de atletism. Consilierii PNL nu au votat.