sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Recuperatorii de creanţe nu mai au voie să te caute oricând şi oriunde

Recuperatorii de creanţe vor putea să contacteze doar anumite persoane în afară de datornic, iar contactarea la muncă sau între anumite ore ale zilei va fi interzisă, potrivit unui act normativ care se va aplica de vineri, 30.09.2016. Pe deasupra, recuperatorii nu vor mai avea voie să ameninţe, să hărţuiască sau să abuzeze datornicii. În caz contrar, amenzile vor putea ajunge până la 100.000 de lei.

Recuperatorii vor avea o serie de interdicţii exprese atunci când vine vorba de contactarea cetăţenilor şi comunicarea cu aceştia, a căror încălcare va fi egală cu sancţionarea drastică de către autorităţi. Prevederile se găsesc în OUG 52/2016, ce va intra în vigoare vineri, acestea vor viza creditele pe care le contractează consumatorii.

Mai exact, contactarea datornicilor la locul de muncă al acestora, precum şi comunicarea cu ei între orele 20  : 00 – 09  : 00 vor fi interzise, după cum se arată în actul normativ. Totodată, interzisă va fi şi “contactarea, în legătură cu recuperarea creanţelor, a oricărei alte persone, diferită de consumator, succesori legali, avocatul sau împuternicitul acestuia, de către creditor, avocatul sau împuternicitul creditorului ”, scrie în OUG 52/2016.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tot de vineri, recuperatorii nu vor avea voie să folosească tehnici de hărţuire sau abuz şi nici ameninţări sau alte tehnici agresive, “cu scopul de a vătăma fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia ori de a-i afecta reputaţia sau proprietatea”, mai prevede documentul.

În afară de actele de procedură ce trebuie afişate la cererea executorului judecătoresc sau a instanţei, recuperatorilor de creanţe le va fi interzis să afişeze, la uşa apartamentului sau a blocului, notificări/somaţii/adrese în legătură cu recuperarea creanţelor. De asemenea, recuperatorii nu vor putea să perceapă comisioane, dobânzi şi dobânzi penalizatoare (în afară de dobânzile penalizatoare legale) şi nici să perceapă costuri pentru activitatea de recuperare (în afară de costurile procedurilor de executare silită). În principiu, încălcarea acestor prevederi va putea fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 80.000 de lei, de către reprezentanţii ANPC (la sesizarea cetăţenilor sau din oficiu). Totuşi, dacă va fi vorba de un credit pentru un bun imobil amenda va fi cuprinsă ăntre 20.000 şi 100.000 de lei.

Consumatorii vor trebui atenţionaţi că pot contesta datoriile.

Recuperatorii de creanţe vor fi obligaţi, începând de vineri, să atenţioneze cetăţenii că sunt îndreptăţiţi să conteste atât existenţa datoriei, cât şi cuantumul acesteia.

Concret, contestaţia va putea fi transmisă în cel mult 30 de zile calendaristice de la primirea notificării. Conform OUG 52/2016, în această perioadă, precum şi până la momentul comnicării răspunsului, recuperatorilor le va fi interzis să deruleze activităţi pentru recuperarea datoriilor, altfel riscă amenzi între 10.000 şi 80.000 de lei. La fel, dacă va fi vorba de un credit pentru un bun imobil, amenda va fi între 20.000 şi 100.000 de lei.

Important de ştiut este că orice consumator va putea să se adreseze direct instanţelor de judecată pentru a contesta existenţa unei datorii sau cuantumul acesteia. Totodată, noile prevederi vor stabili că, dacă datoriile nu sunt contestate la recuperatori în termenul de 30 de zile calendaristice, acest fapt nu va reprezenta o recunoaştere a sumei de către datornici, iar dreptul de a se adresa instanţei de judecată îşi va păstra valabilitatea.

În prezent, recuperatorii se ghidează după un cod de conduită elaborat de Asociaţia de Management al Creanţelor Comerciale. Totuşi, Guvernul a decis să introducă în legislaţia creditelor atât interdicţii exprese pentru recuperatori, cât şi sancţiuni drastice pentru nerespectarea acestora.

În altă ordine de idei, OUG 52/2016 dispune că, de la 1 ianuarie 2017, doar recuperatorii înregistraţi la ANPC vor putea să funcţioneze în mod legal.

Daniel BURCHEL

Politica