marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

CJ Dolj înfiinţează un traseu turistic al judeţului

Consiliul Judeţean Dolj doreşte să înfiinţeze un traseu turistic al judeţului, care să poarte numele de „Istorie şi tradiţie doljeană”. Acesta ar urma să cuprindă cinci obiective de importanţă culturală şi turistică majoră. Două dintre ele se află în Craiova, unul în Pieleşti şi celelalte două în comunele Brabova şi Cernăteşti.

Consiliul Judeţean Dolj continuă promisiunea făcută în ceea ce priveşte mediul cultural al judeţului. Instituţia doreşte să înfiinţeze un traseu turistic ce va purta numele de „Istorie şi tradiţie doljeană”, având în vedere că una dintre atribuţiile principale ale Consiliului Judeţean Dolj este aceea de a gestiona patrimoniul judeţului, atribuind denumiri de obiective de interes judeţean, în scopul dezvoltării economico-sociale a judeţului, prin promovarea culturii şi punerea în valoare a monumentelor istorice şi de arhitectură. Decizia înfiinţării acestui traseu urmează să fie luată în cadrul şedinţei lunare ordinare de joi.

Culele din Brabova şi Cernăteşti, incluse în traseu

Policlinica Buna Vestire Craiova

Traseul turistic ar urma să includă cinci obiective foarte importante pentru judeţ. Două dintre acestea sunt culele din comunele Brabova şi Cernăteşti. „În judeţul Dolj se află două monumente valoroase din punct de vedere istoric, social, arhitectural, regional, naţional, est-european, respectiv Cula Izvoranu-Geblescu, situată în comuna Brabova, monument istoric de categorie A, cod DJ-II-m-A-08200, şi Cula Cernăteştilor, situată în comuna Cernăteşti, monument istoric de categorie A, cod DJ-II-m-A-08237, acestea fiind unele dintre numeroasele exemple în care specificul naţional se împleteşte cu influenţele caracteristice construcţiilor de la popoarele vecine (bulgari, sârbi)”, se arată în proiectul de hotărâre. CJ Dolj doreşte să reabiliteze aceste construcţii vechi prin accesarea de fonduri europene.

Secţiile de Istorie-Arheologie şi Etnografie ale Muzeului Olteniei, importante pentru traseu

Totodată, un alt punct de interes al traseului ar urma să fie clădirea secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei din Craiova, monument istoric de categoria B. Aceasta „a fost restaurată şi consolidată printr-un proiect cu finanţare europeană şi a beneficiat de investiţii majore pentru amenajare muzeală complexă, finanţate din bugetul judeţului Dolj”, mai este menţionat în raportul proiectului de hotărâre. Laolaltă cu Secţia de Istorie-Arheologie, în acest traseu, ar mai urma să fie inclusă Casa Băniei, cea mai veche construcţie civilă din municipiu. Aceasta este un monument de arhitectură medievală şi cea mai veche construcţie civilă din localite, zidită la sfârşitului secolului al XV-lea de boierii Craioveşti, şi reconstruită de domnitorul martir Constantin Brâncoveanu în anul 1699. În cadrul Casei Băniei se află Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei.

Muzeul Satului din Pieleşti, înfiinţat şi prin grija CJ Dolj

Nu în ultimul rând, un alt obiectiv al traseului ar urma să fie în Pieleşti. „Tot în sensul valorificării patrimoniului cultural, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Dolj, a înfiinţat în comuna Pieleşti un Muzeu al Satului, împreună cu Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural din aceeaşi localitate”, se mai arată în raport.

Politica