Marţi, 27 septembrie, s-a convocat în şedinţă ordinară Colegiul Prefectural, începând cu ora 12,00, în sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ.
La primul punct pe ordinea de zi, conducerea Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Mehedinţi a prezentat un raport privind desfăşurarea campaniei de recoltare a culturilor de toamnă, precum şi pagubele produse în anul agricol 2015-2016 din cauza îngheţului şi a inundaţiilor.
„Agricultorii mehedinţeni au obţinut producţii bune la culturile de toamnă şi cele de primăvară, cu excepţia pagubelor importante produse la cultura de viţă-de-vie ca urmare a fenomenelor meteorologice de îngheţ şi brumă târzie manifestate în perioada 26-28 aprilie 2016 şi pe alocuri la culturile de legume, porumb, grâu, fâneţe, floarea-soarelui, pepeni verzi ca urmare a inundaţiilor din luna iulie 2016”, a precizat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Mehedinţi, Ștefan Răceanu. Acesta a mai spus că până în momentul de faţă a fost eliberată o suprafaţă de teren de 41.000 ha şi au fost executate arături pe o suprafaţă de 18.000 ha. În continuare, Consiliul Judeţean Mehedinţi, dar şi cele două Secţii ale Drumurilor Naţionale – Drobeta Turnu Severin şi Orşova, au prezentat stadiul măsurilor întreprinse până la această oră privind programul de deszăpezire în iarna anului 2016-2017, precum şi o informare cu privire la asigurarea utilajelor şi a stocurilor necesare deszăpezirii drumurilor naţionale. Administratorii de drumuri au dat asigurări că s-au luat toate măsurile necesare pentru asigurarea cu autoutilaje şi materiale antiderapante şi antiaglomerante necesare pentru prevenirea şi combaterea lunecuşului şi înzăpezirii drumurilor naţionale şi judeţene pe toată durata sezonului de iarnă. „Din materialele informative pe care le-au prezentat, mă refer aici şi la drumurile judeţene şi la cele naţionale, administratorii drumurilor s-au mobilizat şi au început acţiunile de pregătire pentru începerea sezonului rece. Am constatat că şi în cadrul Consiliului Judeţean sunt contracte subsecvente de servicii cu doi operatori pentru drumurile judeţene, care au început pregătirile în acest sens. Au creat parţial stocurile necesare de sare şi de nisip, iar utilajele şi echipamentele respective sunt în revizie, în întreţinere, pentru a fi apte să intervină atunci când se va instala iarna în judeţul Mehedinţi”, a declarat prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel. Cât priveşte drumurile judeţene, reprezentantul Consiliului Judeţean Mehedinţi a precizat că judeţul Mehedinţi a fost împărţit în două zone de acţionare, fiecare având baze de organizare şi puncte de sprijin, fiind încheiate la această dată contracte de servicii de întreţinere pe timp de iarnă.