vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Hidroserv, „de principiu” în insolvenţă

Hidroserv ar urma să intre în insolvenţă, iar Casa de Insolvenţă Transilvania a fost propusă drept administrator judiciar. Între timp, sindicaliştii cer demiterea conducerii companiei.

Este vorba de o „agreere de principiu” a Consiliului de Administraţie (CA) al Hidroserv. Surse din cadrul companiei au declarat, pentru Agerpres, că hotărârea CA ar urma să fie publicată în această săptămână.

De altfel, miercuri, 28 septembrie, este programată o şedinţă a Consiliului de Administraţie al Hidroserv.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit sursei citate, vineri, iniţial s-a discutat ca Euro Insol să fie propusă drept administrator judiciar, însă firma condusă de Remuz Borza ar fi fost incompatibilă, întrucât are aceeaşi funcţie la UCM Reşita, principalul creditor al Hidroserv. Remus Borza a fost şi administratorul Hidroelectrica, societatea-mamă a Hidroserv, în perioada 2012-2016, cât timp producătorul de energie a fost în insolvenţă.

Pe de altă parte, Sindicatul Hidro Olt a transmis o adresă premierului şi ministrului Energiei în care cere demiterea membrilor Directoratului Hidroelectrica pentru că au redus programul de lucrări pe care ar fi trebuit să le facă Hidroserv, filiala de servicii şi mentenanţă a producătorului de energie. Sindicaliştii spun că directoratul face presiuni, prin reprezentanţii săi în Consiliul de Administraţie al Hidroserv, pentru intrarea în insolvenţă a companiei de servicii, punând astfel în pericol siguranţa sistemului energetic naţional.

„Solicităm demiterea de urgenţă a membrilor Directoratului Hidroelectrica şi membrilor CA (al Hidroserv — n.r.), care sunt şi salariaţi ai Hidroelectrica SA, şi înlocuirea lor cu persoane din afara acesteia. Prin aceasta, viitorul CA nu va mai putea fi suspectat că doreşte maximizarea profitului SC Hidroelectrica prin reducerea aberantă a lucrărilor de mentenanţă, periclitând astfel siguranţa funcţionării în condiţii de siguranţă a Hidroelectrica şi pe ansamblu a întregului sistem energetic naţional. Presiunile pentru intrarea în insolvenţă se fac din partea Directoratului Hidroelectrica SA prin membrii Consiliului de Administraţie al Hidroserv care sunt şi salariaţi ai Hidroelectrica (respectiv trei din cinci membri). Menţionăm că preşedintele CA este domnul Marian Sandu, şef Serviciu Urmărire Recepţie Lucrări Mentenanţă din Hidroelectrica, care gestionează programul de reparaţii al Hidroserv. Acest fapt reprezintă un evident şi grav conflict de interese, aceştia prin poziţiile lor au impus reducerea programului de mentenanţă fără a respecta atât prevederile contractului-cadru încheiat pe patru ani între Hidroserv şi Hidroelectrica, cât şi prevederile Cărţilor Tehnice ale Hidroagregatelor”, se arată în comunicatul sindicaliştilor, transmis Agerpres.

Reamintim că şi Sindicatul Porţile de Fier a cerut ministrului Energiei demiterea conducerii companiei.

„Având în vedere situaţia deosebit de gravă în care se afla SSH Hidroserv SA, condusă controlat spre faliment de către actuala conducere, Sindicatul Porţile de Fier a solicitat ministrului Energiei, domnul Victor Grigorescu, demiterea de urgenţă a conducerii societăţii, atât cea din executiv cât şi cea din teritoriu, precum şi dispunerea unui control asupra modului în care a fost manageriată societatea”, declara, luna trecută, Cristinel Popescu, preşedintele Sindicatului Porţile de Fier.

Într-un comunicat de presă, sindicatul arăta că în loc să devină o societate puternică, SSH Hidroserv “a fost îndreptată controlat, cu bună ştiinţă, spre faliment. Societatea a înregistrat pierderi în fiecare an, datoria acesteia depăşeşte 100 milioane lei, iar pentru salariaţi aceasta a însemnat o formă de sclavie modernă. Din cei 2.500 salariaţi care asigurau funcţionarea în siguranţă a Hidroelectrica, acum au mai rămas mai puţin de 1.300, cărora le-au fost diminuate drastic veniturile şi care muncesc în condiţii aflate în afară legalităţii muncii. În momentul de faţă a trecut o săptămână de când salariaţii ar fi trebuit săşi primească salariile, dar aceştia nu au fost plătiţi, societatea având restanţe de plată şi din anii 2012 – 2014. Având în vedere situaţia care se agravează zilnic, Sindicatul Porţile de Fier a transmis o adresă ministrului Energiei, domnul Victor Grigorescu, prin care i-a solicitat acestuia demiterea directorului general şi a managerilor din secţiile societăţii, precum şi dispunerea unui control la SSH Hidroserv pentru verificarea modului în care societatea a fost împinsă controlat spre faliment, pentru a face loc pe piaţa serviciilor unor firme ale grupărilor de interese din energie. Menţionăm că directorul general al SSH Hidroserv precum şi cei de la nivelul secţiilor din ţară au fost numiţi fără concurs, pe criterii în principal politice. Spre exemplu directorul general este un fost boxer, muncitor necalificat în 1989, ajuns direct director în cabinetul Roman”.

Societatea de Servicii Hidroenergetice HIDROSERV S.A. a fost înfiinţată la data de 5 august 2013, iniţial sub denumirea Hidroelectrica-Serv S.A., ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistriţa, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş, Slatina, care au fost dizolvate fără a intra în lichidare, patrimoniul acestora fiind transferat către noua societate.

 

Politica