Fondul de salarii al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, singura universitate de stat din judeţ, a fost redus cu 25 %. Decizia a fost luată de conducerea instituţiei de învăţământ superior ca urmare a crizei financiare.
Diminuarea cu 25 la sută a cheltuielilor salariale este valabilă din septembrie, până la redresarea financiară a Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.
”Universitatea din Gorj a dispus şi alte reduceri pentru a evita intrarea instituţiei în incapacitate de plată. Indemnizaţiile de conducere nu se mai acordă, abonamentele de telefonie mobilă şi Internet au fost rediscutate, în timp ce personalul a intrat, în urma unor evaluări interne, pe rând, în concediu fără plată, pe parcursul verii. După hotărârea Senatului, măsurile care se vor lua pentru diminuarea fondului de salarii al UCB se vor stabili prin consultări cu consiliile facultăţilor şi cu reprezentanţii Direcţiei Generale Administrative”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al UCB, Oana Popescu.
Sindicatul din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” nu este de acord cu decizia Senatului, iar liderii sindicali spun că vor avea o discuţie pe această temă cu conducerea instituţiei.
„Salariile diminuate se pot simţi abia la încasarea banilor pe septembrie, în chenzina ce va fi virată pe carduri pe 10 octombrie. Până atunci eu sper să mai avem câteva consultări cu conducerea universităţii deoarece, chiar dacă înţelegem măsura luată de Senat care implică şi reduceri salariale, nu putem spune că este şi legală. Ordonanţa modificată, intrată în vigoare în august, stabileşte majorări salariale pentru bugetarii din universităţi, fără excepţii. Nu ar fi corect ca universitarii din Craiova să aibă salarii mărite şi cei de la Târgu-Jiu nu. Din acest motiv vom purta discuţii pentru a le explica celor din conducere că profesorii pot apela oricând la instanţa de judecată pentru recuperarea drepturilor salariale, iar, în final, UCB va fi obligată să le achite banii, plus cheltuielile de judecată”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristinel Popescu, liderul Sindicatului Universitas al UCB Târgu Jiu.
La Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu lucrează 130 de profesori, iar cel mai mic salariu este încasat de asistenţii universitari, care primesc lunar 2.000 de lei. Salariile sunt mai mari cu câte 1.000 de lei pentru lectori, conferenţiari şi profesori doctori, în funcţie de vechime, scrie sursa citată, care mai arată că potrivit ordonanţei aplicabile din august, un profesor universitar cu vechime în învăţământ între 6-10 ani are acum salariul de bază cuprins între 2.991-3.465 lei, în timp ce un universitar cu peste 40 de ani de vechime ajunge la 6.935 de lei lunar.
La UCB Târgu-Jiu sunt înscrişi 3.000 de studenţi, atât la buget, cât şi pe locurile cu taxă.
Proiect de opt milioane lei
Pe de altă parte, Universitatea a câştigat un proiect finanţat din fonduri europene în valoare de 8,3 milioane lei. Este vorba de proiectul „Utilizarea deşeurilor din industriile extractivă, energetică şi metalurgică drept surse alternative de materii prime la fabricarea produselor refractare termoizolatoare şi a materialelor de construcţii“- UCBECOTECH, care se încadrează în Programul operaţional competitivitate 2014-2020 „Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare în spijinul competivităţii economice şi dezvoltării afacerilor“.
„Proiectul urmăreşte intensificarea transferului de cunoştinţe şi tehnologie între Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu – Facultatea de Inginerie şi Dezvoltare Durabilă şi întreprinderi din mediul privat, al căror obiect principal al activităţii îl constituie fabricarea produselor refractare termoizolatoare şi a materialelor de construcţii“, se arată într-un comunicat al Universităţii „Constantin Brâncuşi“.
Prin acest proiect, care va fi implementat pe o perioadă de patru ani şi jumătate, Universitatea urmăreşte să valorifice, în sectorul producţiei industriale, rezultatele cercetărilor aplicative realizate în domeniul valorificării deşeurilor din industria energetică, a cenuşii rezultate din arderea combustibililor solizi, minieră, a reziduurilor argiloase de decopertare din carierele de lignit, detritus de foraj, şi metalurgică prin utilizarea drept surse de materii prime alternative în vederea fabricării produselor refractare şi a materialelor de construcţii, iar obiectivul Universităţii este de a transfera, prin acest proiect, cunoaştere şi expertiză dobândite prin proiectul “Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale, LIFE_EcoWASTES” susţinute de suportul unei infrastructuri de cercetare-dezvoltare ultramodernă, puse la dispoziţie de către „Centrul regional de cercetare pentru tehnologii energetice durabile”- RESENERG, dotat cu aparate şi echipamente de ultimă generaţie, centru înfiinţat cu fonduri europene nerambursabile accesate prin Programul Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice în perioada 2012-2015, după cum se mai arată în comunicatul menţionat.