Moscova reacţionează, din nou, faţă de scutul american antirachetă de la Deveselu.
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că desfăşurarea de instalaţii antirachetă SUA în România reprezintă o încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), potrivit agenţiei de presă TASS, citată de Agerpres.
“Un moment nou în evoluţia situaţiei din Europa este instalarea de elemente antirachetă la baza Deveselu din România, iar în perspectivă lansatoare similare antirachetă urmează să fie amplasate în Polonia, asemănătoare cu cele utilizate pe navele marinei americane pentru a lansa rachete de croazieră, cu raza medie de acţiune, Tomahawk”, a afirmat Riabkov, subliniind că Moscova percepe instalarea unor astfel de dispozitive pe uscat drept o încălcare directă a Tratatului INF.
Pe 12 mai, secretarul general al NATO, vorbind la ceremonia de inaugurare a bazei de la Deveselu (judeţul Olt, 180 km de Bucureşti), a anunţat oficial disponibilitatea operaţională a acesteia de a găzdui sisteme antirachetă „Aegis”, notează sursa citată.
A doua zi, în localitatea poloneză Redzikowo a avut loc ceremonia demarării construcţiei unei baze antirachetă a SUA, care va deveni operaţională în 2018.
Riabkov a denunţat planurile NATO de a desfăşura forţe multinaţionale în Polonia şi în ţările baltice — în apropiere de frontierele ruse — apreciind că aceasta va constitui o încălcare a Actului fondator privind relaţiile Alianţei Nord-Atlantice cu Rusia, mai arată sursa citată.
„Știm că SUA intenţionează să desfăşoare forţe suplimentare în Europa, în apropierea frontierelor ruse, prezentând aceasta ca pe o iniţiativă destinată să ducă la creşterea încrederii aliaţilor lor. În realitate, aceste planuri vor duce la o creştere a efectivelor NATO la graniţele noastre, chiar dacă ni se spune că ele nu încalcă prevederile Actului fondator Rusia-NATO”, a declarat Riabkov.
În acest context, ministrul rus a indicat că deşi efectivele Alianţei vor staţiona prin rotaţie, tehnica militară va rămâne pe loc. „Deci prevederile Actului de a se abţine de la dislocarea de echipamente militare substanţiale vor fi încălcate”, — a subliniat el, scrie Agerpres, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice „staţionarea suplimentară permanentă a unor forţe militare substanţiale” în estul Europei.