675 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în primele opt luni ale anului 2016, iar trei bebeluşi au şi decedat. Situaţia este alarmantă în comparaţie cu cea de anul trecut, când, au fost înregistrate doar 7 cazuri.
Numărul părinţilor care refuză să–şi vaccineze copilul este din ce în ce mai mare în ţară, iar Ministerul Sănătăţii condamnă campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor întrucât, spune ministerul, acestea duc la înmulţirea cazurilor de rujeolă.
Pe de altă parte, în ultimii ani, în ţară, a existat un deficit de vaccinuri, ceea ce a dus la înmulţirea cazurilor. Nici în Dolj situaţia nu este de neglijat. De la mijlocul lunii august, vaccinul hexavalent, vaccin care ar trebui să îi apere pe copii împotriva unor boli precum difteria, tetanosul, tusea convulsivă, hepatita B şi poliomielita, lipseşte din cabinetele medicilor de familie doljeni. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj încă aşteaptă ca Ministerul Sănătăţii să trimită dozele necesare pentru a fi repartizate mai departe medicilor de famile din judeţ.
“Sunt vaccinuri în spital pentru hepatita B şi TBC, singurul vaccin care nu este e vaccinul hexavalent care, ministerul a anunţat că l-a achiziţionat şi o să ni-l trimită, iar pentru rujeolă, avem, noi am avut întotdeauna. Vaccinările se fac la doctorul de familie nu se fac în spital. Deci, nu există vaccin hexavalent de la mijlocul lunii august, cel care aducea vaccinul a dat faliment şi a făcut din nou ministerul licitaţie şi ne-a anunţat că în 20 de zile o să trimită vaccinul. Agitaţia este acum cu rubeola, dar pe rubeolă am avut tot timpul. Cu excepţia vaccinului hexavalent, în rest, sunt toate, iar problema cu acesta este la nivel naţional nu numai în Dolj”, a declarat Ștefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Dolj.
În Dolj, din luna ianuarie şi până în luna august, din cei 10 958 de bebeluşi catagrafiaţi, 9 607 au fost vaccinaţi împotriva rujeolei.