După ce judecătorii de la Tribunalul Olt au protestat cu banderole albe la mâna stângă, alăturându-se colegilor lor din ţară, protestând pentru rezolvarea problemelor din sistemul judiciar şi grefierii şi personalul conex din cadrul Judecătoriei Slatina s-au alăturat acţiunii.
Judecătorii instanţei judeţene au hotărât protestul în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din data de 19.09.2016, în intervalul 19.09.2016 – 30.09.2016, decizie luată cu majoritatea de voturi, să continue forma de protest stabilită în Adunarea Generală anterioară din 8.09.2016 pentru a atrage atenţia asupra respectării Memorandului privind justiţia adresat Guvernului de Asociaţia Magistraţilor din România şi de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România. Trebuie menţionat ca activitatea nu a fost întreruptă, dar de la începutul săptămânii sunt judecate cauzele urgente.
Grefierii însă, de luni, 19 septembrie, şi-au întrerupt activităţile curente timp de două ore, în intervalul orar 10:00 – 12:00. O parte dintre ei au avut în mâini hârtii pe care scria „Demisia ministrului Justiţiei”.
Pentru a înţelege mai bine revendicările grefierilor am stat de vorbă cu grefiera Maria Denisa David, care ne-a declarat: “Noi avem trei mari probleme: statutul profesional, condiţiile de muncă şi salarizarea unitară. Referitor la statut trebuie spus că vrem un statut clar definit precum cel al poliţiştilor şi al avocaţilor. În ceea ce priveşte condiţiile de muncă noi cerem doar condiţii de muncă decente, nu lux. Cu privire la salarizarea unitară trebuie spus că sunt multe acte normative contradictorii, succesive, nu mai ştim ce lege se aplică. Dacă cerem contract colectiv de muncă este de competenţa curţilor de apel arondate, dacă cerem o salarizare echitabilă, având în vedere munca prestată, este de competenţa ministerului. La orice revendicare salarială este arătată curtea de conturi. Timpul petrecut la birou, peste norma de muncă normală, afectează familia printr-un timp redus petrecut cu copii şi soţii. Supărător este faptul că suntem trataţi cu indiferenţă, nu existăm. Nu întrevedem un viitor bun, este crunt ceea ce se întâmplă. Se va protesta până când se va primi un răspuns, cel puţin să discutăm, măcar atâta lucru“.
Trebuie spus că pe paginile de socializare ale grefierilor sunt postate felicitări şi îndemnuri la continuarea protestelor făcute de către judecătorii din această instanţa de judecată.
Și judecătorii din cadrul Judecătoriei Slatina au declanşat protestul începând cu data de 19.09.2016, conform Hotărârii nr. 1/12.09.2016 a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Slatina.
Problema sediului ar putea fi rezolvată foarte repede. Ministerul Justiţiei a preluat fostul sediu al Băncii Naţionale a României din Slatina, dar nu a întreprins nimic în rezolvarea situaţiei.
Protestul magistraţilor şi grefierilor olteni vine în contextual protestelor magistraţilor şi grefierilor din cadrul tuturor instanţelor de judecată arondate Curţii de Apel Craiova: Tribunalul Dolj, Tribunalele Vâlcea şi Gorj, Judecătoriile Craiova, Drobeta Turnu Severin şi Râmnicu.
Dragoş Ostroveanu