Copiii care prezintă comportamente deviante, dar şi cei care suferă de tulburări de limbaj, pot fi incluşi în diferite programe desfăşurate de personalul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj (CJRAE Dolj). Consiliul Judeţean Dolj a investit în unitatea de învăţământ dotând cabinetele profesorilor, iar acum tinerii, copiii, dar şi părinţii acestora sunt aşteptaţi pentru a beneficia de servicii de calitate.
CJRAE Dolj este o instituţie de învăţământ specializată în oferirea, coordonarea şi monitorizarea de servicii educaţionale specifice, acordate copiilor, cadrelor didactice, părinţilor şi membrilor comunităţii, pentru a asigura tuturor accesul la o educaţie de calitate, precum şi asistenţa necesară în acest sens.
“CJRAE este o unitate conexă a Ministerului Educaţiei, are ca ordonator principal de credite Consiliul Judeţean Dolj şi coordonarea metodologică este a Inspectoratului Școlar Judeţean. De-a lungul timpului, Consiliul Judeţean a investit destul de mult în această unitate de învăţământ special. Am dotat această instituţie, cabinetele profesorilor consilieri şcolari, cabinetele profesorilor logopezi şi s-a dotat tot serviciul de orientare şcolară şi profesională. De-a lungul timpului au venit în sistem o serie de colegi noi, tot Consiliul Judeţean a alocat sume importante pentru perfecţionarea acestora. Toţi colegii au fost la cursuri, conferinţe şi toate celelalte forme de perfecţionare. Urmează să mai cumpărăm o serie de teste, deşi, în ultimii ani am cumpărat şi folosit foarte multe teste de evaluare specifice fiecărui departament. Avem colegi acreditaţi pentru fiecare dintre ele şi ne deplasăm în tot judeţul, sau câteodată vin colegii noştri cu elevii din judeţ”, a spus Dascălu Doina Alina, director CJRAE Dolj.
Profesorii centrului sunt specializaţi în diferite probleme cu care se confruntă copiii, însă, adesea, mulţi părinţi se prezintă la centru pentru a le cere ajutorul şi a fi consiliaţi în legătură cu educaţia şi atitudinea pe care trebuie să o adopte faţă de propriii copii.
“Colegii noştri logopezi au nişte şcoli arondate, la începutul anului şcolar, de pe 15 respectiv 12 septembrie până la 1 octombrie, se duc la grădiniţe şi la şcoală, la clasele pregătitoare şi testează toţi copiii. Acolo unde nu avem profesori logopezi, profesorii consilieri şcolari fac cerere la CJRAE pentru a veni un profesor logoped să-i testeze, să vadă dacă este cazul de terapie sau nu. Dacă părintele hotărăşte să fie inclus într-un program de terapie logopedică, noi găsim soluţiile şi absolut toţi copiii sunt incluşi în programe de terapie logopedică. Pentru celelalte specializări, profesorii consilieri şcolari, lucrează pe programele naţionale impuse de Ministerul Educaţiei, se ocupă în primul rând de prevenirea şi combaterea abandonului şcolar şi noi facem un studiu anual şi în fiecare an dezvoltăm proiecte în unităţile şcolare unde sunt profesori consilieri şcolare şi acolo unde nu sunt. Pentru combaterea violenţei, lucrăm foarte mult la prevenirea acestor comportamente deviante. Prioritate avem să comunicăm foarte mult cu părinţii. Este grea meseria de părinte, motiv pentru care trebuie să comunicăm cu aceştia. Părinţii sunt educatorii principali, mediul familial este foarte important în actul educaţional şi chiar în cel de instrucţie pentru că parcursul uni copil este influenţat de familie şi şcoală” a mai spus directorul CJRAE Dolj”.
40.000 de euro, investiţi în Liceul Beethoven
Consiliul Judeţean Dolj, a investit şi în educaţia copiilor cu nevoi speciale de la Liceul Beethoven. În ultimii patru ani, instituţia a alocat nu mai puţin de 40.000 de euro pentru modernizarea unităţii de învăţământ.
“În anul financiar 2016 s-au alocat fonduri pentru spaţiile şcolare, pentru cantină, policlinică şi blocul alimentar. S-au executat lucrări de igienizare în cămin, în policlinică, în valoare de aproximativ 65.000 de lei, am avut lucrări de investiţii, s-a înlocuit circuitul electric în căminul şcolii, s-a montat cablul TV şi urmează să dotăm fiecare cameră, din cele 26, cu televizoare. De asemenea, pentru petrecerea timpului liber avem un club care a fost cablat cu internet şi investiţia a avut o valoare de 140.000 de lei. În cantina şcolii s-a achiziţionat şi s-a montat o hotă profesională, în valoare de 13.000 de lei, la secretariatul şcolii s-a achiziţionat un copiator în valoare de 10.000 de lei. În fiecare an au fost prevăzute sume pentru fondul de carte existent în Bibliotecă şi biblioteca noastră şcolară este dotată cu 4 calculatoare conectate la reţeaua de internet. Consiliul Judeţean a alocat fonduri pentru plata drepturilor băneşti pentru elevii, alocaţia de hrană pentru fiecare elev, care este în valoare de 16,50 lei de copil, pe zi, pentru echipament, 400 de lei pe an. Consiliul Judeţean a avut o contribuţie semnificativă în suţinerea programelor europene, Erasmus+, care au fost în număr de 5 şi s-au derulat în 4 ani, Consiliul Judeţean participând cu 10-20% cofinanţare. În total 40.000 de euro, în ultimii patru ani”, a declarat Maria Năstăşel, directorul Liceului Tehnologic Special Beethoven Craiova.