sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cinci şcoli din Oltenia, în Programul masă caldă pentru elevi

Programul guvernamental “Cornul şi laptele” ar putea deveni istorie. Ministerul Educaţiei testează o nouă modalitate de eliminare a diferenţelor dintre copii. Astfel, elevii din învăţământul primar şi gimnazial din 50 de şcoli, majoritatea din mediul rural, vor primi din această toamnă, timp de un an, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în valoare de şapte lei, potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei.

Conform documentului, începând din anul şcolar 2016 – 2017 se acordă, cu titlu gratuit, elevilor din învăţământul primar şi gimnazial un supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde pe zi, în perioada desfăşurii activităţii şcolare.

Printre cele 50 de şcoli în care se va desfăşura programul figurează şi Liceul Teoretic Lădeşti, Vâlcea, Liceul Teoretic “Adrian Păunescu” Bârca, Dolj, Școala Gimnazială nr.1 Polovragi, Gorj, Școala Gimnazială Gârla Mare, Mehedinţi, şi Școala Gimnazială Corbu, Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Directorul Liceului Teoretic Lădeşti, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, că dispune de toate cele necesare implementării acestui proiect.

La mine nu e greu de implementat acest proiect, poate la alte unităţi, eu pot să le pun la dispoziţie ce au nevoie. Acum depinde cum o să facă Ministerul când o să ne întâlnim la Minister să discutăm despre ce o să ne pună la dispoziţie. Noi, ca locaţie, am avea, în ce să-şi pună ei bucătăria şi sala de mese, în sala de sport, nu e problemă, e sală mare, pot să intre 100 de copii acolo, mese am, bănci am, sală de pregătit mâncarea am, decât să vină ei cu utilajele. Personalul se angajază după aceea. Deci, orice fel de program care se face, după ce începe să se deruleze, se angajază bucătar şi tot ce trebuie. Acum depinde ce cere Uniunea Europeană sau Guvernul României. Dacă o să înceapă cu firmă de catering atunci e altceva, dacă se face mâncare în regim propriu, atunci e altceva, atunci se vor angaja bucătari şi tot ce trebuie, contabil, administrator, sunt mai multe. Poate se face cantină la nivel local. Domnul prim-ministru a spus la televizor că o să cheme directorii de la fiecare unitate şcolară, într-o zi, să stăm de vorbă, acum depinde ce zice Uniunea Europeană, cum se va desfăşura sau Guvrenul ce măsuri ia. A spus că de la 1 octombrie se va desfăşura programul cu masa caldă. Din punctul nostru de vedere, dacă vin cu utilajele, cu tot ce trebuie, au unde să le amplaseze, atunci se vor angaja bucătari, contabili, administrator care să se ocupe cu procurarea de alimente şi tot ce trebuie, deci noi locaţia o avem”, a spus Ion Necsuliu, directorul Liceului Teoretic Lădeşti.

Masă caldă… servită unde?

În Olt, însă, directoarea Școlii Gimnaziale Corbu îşi face griji în ceea ce priveşte locul unde vor fi amenajate spaţiile pentru servirea mesei şi spune că nici de personal nu dispune.

Va fi mai dificil aşa ca şi spaţiu pentru masa caldă. Nu dispunem de spaţiu, trebuiesc angajaţi. Noi avem în jur de 750 de copilaşi, per total, cu grădiniţe, primare, gimnaziu. Va fi foarte greu, trebuie în fiecare structură să avem un spaţiu pentru acest lucru şi angajaţii, bineîţeles. Probabil va trebui să ne adaptăm cumva, trebuie să ne organizăm”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Elena Badea, directoare al Școlii Gimnaziale Corbu.

Valoarea limită a pachetului alimentar sau a mesei calde va fi de 7 lei pe zi pentru fiecare elev. Suma cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora. Suma alocată va fi actualizată periodic, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor, se mai arată în proiectul de act normativ.

Documentul mai prevede că, la cererea motivată a părinţilor, elevii care, din considerente de natură medicală, culturală ori religioasă, nu pot beneficia de pachetul alimentar sau masa caldă, vor primi produse alimentare adecvate, în limita aceloraşi 7 lei.

De asemenea, documentul prevede că, pentru menţinerea sănătăţii elevilor, în cadrul programului se vor distribui numai produse alimentare preparate în conformitate cu cerinţele prevăzute în Regulamentul Parlamentului European nr. 825/2004 şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală.

Sumele necesare pentru implementarea programului vor fi acordate de la bugetul de stat, însă, acestea pot fi suplimentate din venituri proprii ale bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrative-teritoriale sau din alte surse, potrivit legii.

Proiectul pilot va fi derulat pe tot parcursul anului, iar la finalul acestei perioade va fi făcută o analiză în urma căreia Guvernul va decide dacă va extinde acest program la nivel naţional.

Politica