SC Salubritate Craiova SRL a dat startul, din data de 12 septembrie, unui proiect-pilot de colectare selectivă a deșeurilor de la gospodăriile individuale din Bănie. În primă fază, circa 6.800 de abonați au fost incluși în acest proiect, urmând ca, în funcție de rezultate, proiectul să fie extins la toate cele peste 20.000 de case din Craiova.
Circa o treime dintre clienții SC Salubritate Craiova SRL care locuiesc la casă, mai exact 6.714, de pe 96 de străzi din 10 cartiere ale orașului, au intrat în programul-pilot de colectare selectivă a deșeurilor de la gospodăriile individuale. Conform unui comunicat de presă emis de Salubritate, aceștia „au primit în prealabil din partea operatorului de salubritate câte un sac galben, destinat depozitării deșeurilor de plastic și metal (doze de aluminiu), și un sac albastru, pentru depozitarea deșeurilor din hârtie și carton. Pe lângă cei doi saci, proprietarii gospodăriilor individuale au primit și un flyer care conține informații referitoare la modalitatea corectă de colectare a deșeurilor reciclabile și programul de ridicare a acestora, pe zile și străzi”, se arată în comunicatul SC Salubritate Craiova SRL.
Ce și cum trebuie sortat?
Programul de ridicare poate fi consultat pe site-ul www.salubritate-craiova.ro, ridicarea acestor deșeuri urmând să se facă o dată la două săptămâni și, dacă va fi cazul, frecvența va fi adaptată cerințelor utilizatorilor. Deșeurile selectate vor fi transportate separat, cu un autovehicul special. Detaliat, deșeurile de hârtie și carton se referă la ziare, reviste, cărți, hârtie tipărită și corespondență, caiete, ambalaje de hârtie și carton curat (cutii de carton în care sunt ambalate diverse produse cosmetice, aparatură electrocasnică etc.). În ceea ce privește deșeurile din plastic și metal, acestea pot fi pungi și sacoșe din plastic necontaminat de resturi menajere, folie, recipiente de plastic pentru băuturi (PET), recipiente de plastic pentru detergenți sau lapte (bidoane), ligheane, ghivece și doze de aluminiu. Pentru reducerea volumului deșeurilor, se recomandă plierea cutiilor de carton și presarea sticlelor de plastic și a dozelor de aluminiu.
„Printre obiectivele pe care le-am stabilit în cadrul acestui proiect se numără creșterea cantității de deșeuri reciclabile colectate, dar și familiarizarea craiovenilor care locuiesc la casă cu acest sistem de sortare a deșeurilor. În funcție de rezultatele pe care le vom avea, proiectul va fi adaptat și extins la toate cele peste 20.000 de case din Craiova”, a declarat Eliza Peța, director general al SC Salubritate Craiova SRL.
Reciclarea în Craiova
În Craiova mai există, din 2011, un alt sistem de colectare selectivă, prin care craiovenii pot pune diversele deșeuri în contaiere mari, stradale, de diferite culori, în cartierele de blocuri din municipiu. Acest sistem a fost implementat în cadrul unui parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Craiova, SC Salubritate Craiova SRL și societatea Eco-Rom Ambalaje S.A. În prezent, în Craiova sunt amplasate 223 de containere de colectare selectivă în 87 de locații aflate pe domeniul public, de unde au fost colectate și valorificate, în cursul anului 2015, peste 200 tone de deșeuri reciclabile. De asemenea, SC Salubritate Craiova SRL oferă posibilitatea agenților economici și instituțiilor publice din Craiova să colecteze separat deșeurile generate, prin încheierea unui act adițional la contractul de prestări servicii de salubrizare.