luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Raportez: „Eu, elev, mă leg să învăţ carte!”

DSC_0681Cu berete albe pe cap, în pas de defilare, 200 de elevi de clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a au păşit, luni, în prima zi de şcoală, o primă zi ce pentru ei reprezintă şi începutul carierei militare.

Părinţi cu lacrimi în ochi şi-au dus, pe 8 septembrie, copiii la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, unde, timp de patru zile, viitorii militari au fost instruiţi cum să meargă în formaţie şi mai ales cum să rostească jurământul.

După 18 ani, în Craiova a răsunat la unison: „Eu, elev, mă leg să învăţ carte, să îmi oţelesc braţul şi inima, spre a sluji cu destoinicie Patria şi Armata României, aşa să-mi ajute Dumnezeu”, jurământ rostit cu buzele tremurânde de emoţie, dar cu fruntea sus şi cu mândrie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Atât de mari au fost emoţiile, ce-i drept şi gradele… din termometre, încât 10 dintre elevi au leşinat la festivităţi. Nu a fost însă ceva grav, iar după ce au primit apă viitorii militari s-au întors în formaţie.

Festivitatea începutului de an şcolar la Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” a avut DSC_0619elemente diferite de festivitatea susţinută la un liceu civil. Înainte de alocuţiunile oficialităţilor invitate la eveniment, Colegiul şi-a primit drapelul de luptă, iar Imnul României nu a lipsit.

Chiar dacă unii dintre elevi au venit de departe, în timp ce alţii sunt de-ai locului, toţi sunt hotăţi în ceea ce vor să facă.

„M-am orientat către acest colegiu pentru că îmi place foarte mult uniforma militară şi modul de viaţă. Aici este foarte mult respect. Vreau să mă ridic la toate aşteptările acestui liceu”, spune Maria Tania Boiu, elevă în clasa a IX-a, venită din Roşiorii de Vede.

La fel de entuziasmat, când vorbeşte despre alegerea sa, este şi Alin Marinel Lupu, elev în clasa a IX-a, venit din Galaţi.

„După multă muncă, cred că toată lumea merită săştige. Din clasa a V-a mi-am dorit să urmez această carieră, pentru respect, pentru uniforma foarte frumoasă”, consideră tânărul.

DSC_0745

Vivat Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” ….. Vivat, vivat, vivat

„Reînfiinţarea Colegiului după 18 ani consider că este un act de normalitate, Colegiul este printre primele care s-au înfiinţat în România, în anul 1881, el are o funcţionare continuă de 87 de ani, chiar dacă a mai fost întreruptă datorită condiţiilor specifice fiecărui moment istoric. Bazinul Olteniei este un bazin în care tinerii şi mai puţin tinerii au avut şi au întotdeauna apetenţe pentru domeniul militar şi de asemenea, oraşul Craiova prin facilităţile lui, prin mărime, prin faptul că este al cincelea oraş din România, oferă suficiente posibilităţi ca tinerii, în afara orelor şcolare, în programul extra curricular săşi desăvârşască toate cunoştiinţele de cultură generală şi să se formeze ca cetăţeni. Aş mai vrea să vă raportez că în această perioadă foarte densă de timp, de aproximativ cinci luni, am reuşit să parcurgem toate cele necesare ca, astăzi, Colegiul să se prezinte în faţa Statului Major General, să înceapă un nou an şcolar”, a declarat colonelul Gheorghe Dincă, comandantul Colegiului.

Pe loc repaus

După ce au defilat în faţa autorităţilor prezente, dar şi a părinţilor, elevii s-au aşezat în formaţie şi au primit comanda „pe loc repaus”. Un repaus nu prea mare pentru reprezentanţii acestora care au avut şi ei un cuvânt de spus.

„Domnule general, domnule comandant, stimate cadre didactice, dragi părinţi şi colegi, noi, bobocii păşim pe acest drum al fundamentării principiilor şi al desăvârşirii sinelui şi cu emoţia mult prea inerentă a vârstei inocenţei, dar cu încrederea că vom depăşi prin eforturi susţinute, toate obstacolele. Suntem conştienţi că avem o mare responsabilitate în creşterea prestigiului acestei instituţii de învăţământ în care am fost admişi. Ținuta morală a colegilor noştrii, primirea călduroasă ce ne-a fost oferită şi sprijinul susţinut ne obligă să depăşim obstacolele fireşti ale începutului, să obţinem rezultate bune şi foarte bune. Stimate cadre didactice şi militare, ne vor însoţi de-a lungul celor patru ani de studiu profesionalismul şi răbdarea dumneavoastră în calitate de părinţi adoptivi, mentori şi îndrumători. Suntem convinşi că veţi ierta stângăcia începutului şi chiar dacă vom mai scăpa câte o lacrimă să nu o luaţi drept slăbiciune, ci expresie a sentimentului de nou, de necunoscut, cu promisiunea că data viitoare ne vom descurca mai bine. Stimaţi colegi mai mari, suntem convinşi că vom găsi în voi adevăraţi camarazi care ne vor fi alături în momentele mai grele şi că împreună vom trăi sentimentul apartenenţei la marea familie a Colegiului Naţional Militar„Tudor Vladimirescu”, a rostit emoţionată eleva Maria Tania Boiu, reprezentantul claselor a IX-a, cea care a obţinut cea mai mare medie de admitere.

Cu aceeaşi emoţie în glas, dar în poziţie de drepţi şi-a spus cuvântul şi elevul caporal Alberto Roşie.

„În acest an, ziua de 12 septembrie deschide porţile unui nou început. Este momentul în care se pun în balanţă speranţe, se desăvârşesc idealuri şi se împărtăşesc emoţii şi perspective. Ne aflăm, astăzi, la începutul unui drum comun păşind pe o nouă treaptă spre un nou ideal ce sădeşte în sufletele noastre dorinţa de a ne consolida cunoştiinţele, de a ne consolida eforturile spre perfecţionarea pregătirii individuale şi spre obţinerea unor rezultate care să ne dea satisfacţia morală a bunei reuşite”, a spus Alberto.

DSC_0764O cheie între generaţii

Între trecut şi prezent mereu există o cheie menită să deschidă cufărul amintirilor spre a deveni cunoscute noii generaţii sau spre a păstra cu destoinicie o istorie renăscută anul acesta la Craiova.

Astfel, într-un gest simbolic, cheia Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu” a fost predată de către fostul comandant al Liceului Militar, generalul de brigadă în retragere, elevului Alberto Roşie.

„Domnule elev caporal Alberto Roşie înmânez astăzi simbolul vârstei şi al aspiraţiilor a tuturor promoţiilor Liceului Militar „Tudor Vladimirescu”. Lăsăm întruchipată în el bucuria şi naivitatea începutului transformată în maturitatea convenţiilor. Vă transmit prin simbol iubirea noastră de ştiinţă şi faţă de cei ce ne-au deschis porţile ei pentru mulţumire eternă. Lăsăm aici, în Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” amprentele trecerii noastre, colaborarea cu cele ce au fost şi cele care vor veni, pentru onoarea şi gloria armatei Române”, a rostit reprezentantul fostului Liceu Militar.

Elevii care, ieri, au păşit nu doar în noul an şcolar, ci şi spre o carieră militară, au fost susţinuţi şi de către oficialităţile prezente la eveniment.

„În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, vă asigur că instituţia pe care o reprezint rămâne acelaşi partener receptiv al educaţiei, deschis colaborărilor care contribuie la consolidarea bunei reputaţii a învăţământului doljean, şi vă urez putere de muncă şi un an cât mai bogat în rezultate bune“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

DSC_0673Prezent la festivitate a fost şi prefectul judeţului Dolj care a adresat, de asemenea, câteva cuvinte noilor liceeni.

„Iată că după o îndelungată perioadă de aşteptare ne-am adunat cu toţii, la început de an şcolar, pentru a marca un eveniment care ne onorează şi care sunt convins că va rămâne scris în istoria Cetăţii Băniei. Prestigioasa instituţie de învăţământ a reuşit în foarte scurt timp să atragă elevi din întreaga ţară care şi-au dorit să vină aici, în inima Olteniei, pentru a purta haina militară încă de pe băncile şcolii şi pentru a beneficia de o bună pregătire pentru o viitoare carieră în cadrul structurilor Armatei Române.Sunt convins că prin efortul conjugat al dascălilor de excepţie şi al cadrelor militare, Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” va da ţării oameni de seamă, care să ocupe funcţii de cea mai înaltă demnitate, la fel cum a făcut-o şi în trecut, vreme de aproape 9 decenii”, a ţinut să transmită prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan.

 

 

DSC_0739De ce un Liceu Militar la Craiova?”

„Vă înţeleg foarte bine, vouă elevilor, emoţia de astăzi şi înţeleg foarte bine şi ce v-a determinat să urmaţi cursurile acestui colegiu, pentru că în urmă cu câţiva ani, când se punea problema unei secţii de fete la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu”, am dorit şi eu să mă aflu printre elevi. Din păcate, nu numai că nu s-a înfiinţat această secţie, ci chiar s-a desfiinţat liceul, în anii următori. Asta, pe mine nu m-a oprit din visul meu şi în anul 2000 am devenit cursant al Colegiului Naţional de Apărare din Bucureşti. De ce un Liceu Militar la Craiova? Pentru că această zonă naşte eroi. Pentru că de aici a pornit prima dată ideea Marii Uniri, prin Mihai Viteazul, de aici a pornit ideea unei revoluţii în 1821, pentru că de aici au pornit eroii care s-au bătut pentru independenţa României şi pentru fibra naţională atunci când au fost cele două Războaie Mondiale sau atunci când a fost Războiul de Independenţă. Nu ştiu câţi dintre voi cunoaşteţi faptul că în urmă cu câţiva ani s-a făcut un sondaj de opinie şi la întrebarea „Aţi accepta să apăraţi cu arma în mână România?”, cel mai mare procent al celor care au răspuns „da” a fost al oltenilor. Acest liceu care s-a desfiinţat în urmă cu 18 ani devenise numărul unu în Craiova. Atât la admitere cât şi la rezultatele pe care le aveau elevii. Vă revine dumneavoastră onoarea şi datoria de a continua tradiţia acestui liceu prin actualul Colegiu Militar „Tudor Vladimirescu”, a declarat primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu.

Elevii şi cadrele didactice vor beneficia şi de sprijinul Inspectoratului Școlar Judeţean.

„Această zi nu înseamnă numai prima zi de şcoală, ci şi reînfiinţarea acestui prestigios Colegiu Militar. Doresc să vă felicit, dragi elevi, pentru faptul că aţi fost admişi la această instituţie şi doresc să îi asigur pe părinţi că la acest colegiu există un corp profesoral de excepţie care a trecut printr-o selecţie foarte riguroasă”, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj, Lavinia Craioveanu.

Colegiul Militar craiovean, necesitate şi oportunitate

„Emoţiile sunt inerente atât pentru copii cât şi pentru părinţi, pentru corpul didactic şi nu în ultimul rând chiar şi pentru mine, care astăzi îmi aduc aminte că în urmă cu 40 de ani eram în locul dumneavoastră şi participam la Breaza la deschiderea acelui an de învăţământ. Reînfiinţarea Colegiului reprezintă o necesitate şi în acelaşi timp o oportunitate atât pentru Ministerul Apărării Naţionale cât şi pentru sistemul de învăţământ românesc, iar tradiţia vechiului liceu şi performanţele sale ne-au determinat ca anul acesta să reînfiinţăm Colegiul în Cetatea Băniei. Aici s-au format nu numai absolvenţi, s-au format caractere, aici s-au format oameni ai timpurilor lor, demnitari atât în domeniul militar cât şi în alte domenii ale vieţii sociale”, a spus general locotenent, Adrian Tolea, locţiitor al şefului Statului Major General.

DSC_0863Dotările Colegiului Militar s-au realizat într-o perioadă de aproximativ cinci luni, iar elevii beneficiază de mobilier nou atât în dormitoare cât şi în sălile de clasă sau de lectură. Viaţa în cadrul Colegiului Militar va fi aşa cum îi spune şi numele, una de armată. Tinerii au un program fix pe care trebuie să îl urmeze, ieşirea din incinta şcolii se face pe bază de învoire, iar lecţiile predate şi într-un liceu civil se vor îmbina aici cu instrucţia militară şi rigorile unei cariere în uniformă militară.

 

Politica