miercuri, octombrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Judecată pentru corupţie, fosta şefă a Tribunalului Olt vrea strămutarea procesului

Procesul şefei, suspendate acum, de la Tribunalul Olt, judecătoarea Carmen Eugenia Marinescu, a fost amânat, la sfârşitul săptămânii trecute,  de judecătorii Curţii de Apel Craiova. Decizia a fost luată întrucât fostul magistrat a cerut strămutarea procesului, iar această cerere trebuie soluționată de Înalta Curte de Casație şi Justiție. Între timp, însă, magistraţii craioveni au menţinut măsura controlului judiciar faţă  de inculpată, soţul ei  şi avocatul Cismaru. Cei trei, împreună  cu un alt bărbat, sunt judecaţi pentru infracţiuni de corupţie, Carmen Marinescu fiind acuzată  de procurorii DNA că  a luat  şpagă  200.000 de euro pentru eliberarea lui Bercea Mondial din arest preventiv, în anul 2011.

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au amânat, la ultimul termen,  de vineri, 9 septembrie a.c., procesul în care fosta preşedintă  a Tribunalului Olt, Carmen Eugenia Marinescu, soţul ei, Iuliu Severus Marinescu,  şi avocatul Dumitru Cismaru sunt judecați pentru infracțiuni de corupție. Asta pentru că inculpata a cerut strămutarea procesului de la instanța din Craiova în altă parte, iar cu privire la această solicitare trebuie să se pronunțe Înalta Curte de Casație şi Justiție:  „Trimite cererea de strămutare a cauzei formulată de inculpata Marinescu Eugenia Carmen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în vederea soluţionării. Amână pronunţarea cu privire la cererea inculpaţilor Marinescu Iuliu Severus şi Marinescu Eugenia Carmen de sesizare a Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.139 alin.3 teza I din C.p.p. pentru data de 13.09.2016. Amână deliberarea şi pronunţarea hotărârii pentru data de 23.09.2016. Pronunţ. în şed. publ., 09.09.2016”, se arată  în încheierea de  şedinţă  a instanţei. Articolul cu privire la care inculpații au ridicat excepție de neconstituționalitate arată că înregistrările efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege.

Reamintim că  pe 5 mai 2015 s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată  a preşedintei (suspendate prin hotărârea CSM) a Tribunalului Olt, Eugenia Carmen Marinescu, la data faptelor magistrat judecător în cadrul Tribunalului Olt – Secţia Penală, acuzată  de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, în formă  continuată  (5 acte materiale)  şi fals în declaraţii în formă  continuată  (4 acte materiale). În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei soţul ei, Iuliu Severus Marinescu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în formă  continuată  (5 acte materiale), avocatul Dumitru Cismaru, din cadrul Baroului Olt, acuzat de complicitate la luare de mită, trafic de influenţă  şi complicitate la spălare de bani, în formă  continuată  (4 acte materiale), dar  şi Ilie Bucă  acuzat de trafic de influenţă. Judecătoarea este acuzată  că  a primit, prin intermediari, 200.000 de euro de la membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru eliberarea acestuia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit DNA,  Carmen Marinescu a pretins  şi a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru – avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană  denunţătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunţătorului în stare de libertate  şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă  acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă  neprivativă  de libertate, dar  şi pentru a interveni, în acelaşi scop, pe lângă  ceilalţi judecători care urmau să  judece cauza. Este vorba despre eliberarea interlopului oltean Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei care au denunţat-o pe judecătoare sunt doi membri ai familiei interlopului. Suma de bani menţionată  a fost primită  de avocatul Cismaru Dumitru în două  tranşe: 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată  din data de 31.08.2011, când s-a dispus pentru prima oară  înlocuirea măsurii arestului prevenit cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea; 50.000 de euro, în data de 20.09.2011, judecătorul Marinescu Eugenia Carmen amânând pronunţarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă  a obligării de a nu părăsi localitatea ori  ţara pentru data de 22.09.2011, când a  şi admis cererea formulată  de inculpat, înlocuind măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Din cei 200.000 de euro  şpagă, judecătoarea  şi soţul ei  şi-au cumpărat terenuri  şi o casă. După  primirea sumei de 200.000 de euro, la 3 luni de la pronunţarea încheierii din data de 22.09.2011, respectiv în intervalul 14-22.12.2011, Marinescu Eugenia-Carmen  şi Marinescu Iuliu-Severus (soţul acesteia) au achiziţionat trei suprafeţe de teren  şi o casă, două  dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului.

Atât soţul judecătoarei Marinescu cât şi avocatul Cismaru au fost arestaţi preventiv încă  de pe 21 martie 2015, Carmen Marinescu ajungând în arest pe 24 martie. Pe 3 iulie 2015, după analizarea în procedura de cameră  preliminară  a dosarului, judecătorii Curţii de Apel Craiova au constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova prin care au fost trimişi în judecată  inculpaţii.

 

Politica